A mákos guba régi, de annál finomabb desszert, amit ugyan aprólékos munkával, ám könnyedén el lehet készíteni, még egy kezdő háziasszonynak is. Szerezzük be, majd készítsük elő a hozzávalókat, és hogy a család vagy a vendégek elégedettek legyenek, bolondítsuk meg egy kis almával és lekvárral! Lássunk hát hozzá!
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 10 szikkadt (1-2 napos) kifli
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg darált mák
- 3 alma
- 10 evőkanál sárgabarack íz
Elkészítés:
A tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.
A fehérjét egy tálban félre rakjuk, a sárgáját pedig összekeverjük a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejet.
A kifliket úgy 1 cm-es karikákra vágjuk, és beleszórjuk a cukros-tojásos tejbe.
Egy jénai tálat kivajazunk, majd a tejjel átitatott kifli karikák úgy egyharmadát beletesszük a tálba, és elsimítjuk.
Megpucoljuk az almát, és a kifli rétegre reszeljük.
A porcukrot és a mákot összekeverjük, majd a felét a jénai tálban lévő reszelt almarétegre szórjuk, aztán a lekvár felét rárakjuk.
A műveleteket megismételjük még egyszer, majd a készülő desszert tetejét bevonjuk a maradék egyharmad adag kiflivel. Utána kemény habbá verjük a tojásfehérjét, kevés porcukrot adunk hozzá, és elsimítjuk a mákos guba tetején.
Előmelegített sütőben, 180°C-on úgy 15-20 percig sütjük (amíg szép barna lesz a teteje), végül – remélhetőleg a család nagy örömére – tálaljuk.