A mákos guba régi, de annál finomabb desszert, amit ugyan aprólékos munkával, ám könnyedén el lehet készíteni, még egy kezdő háziasszonynak is. Szerezzük be, majd készítsük elő a hozzávalókat, és hogy a család vagy a vendégek elégedettek legyenek, bolondítsuk meg egy kis almával és lekvárral! Lássunk hát hozzá!

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 liter tej
  • 10 szikkadt (1-2 napos) kifli
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mák
  • 3 alma
  • 10 evőkanál sárgabarack íz

 

Elkészítés:

A tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.

2 

A fehérjét egy tálban félre rakjuk, a sárgáját pedig összekeverjük a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejet.

4

5

6 

A kifliket úgy 1 cm-es karikákra vágjuk, és beleszórjuk a cukros-tojásos tejbe.

7

8

 

Egy jénai tálat kivajazunk, majd a tejjel átitatott kifli karikák úgy egyharmadát beletesszük a tálba, és elsimítjuk.

9

11

12

 

Megpucoljuk az almát, és a kifli rétegre reszeljük.

13

14

 

A porcukrot és a mákot összekeverjük, majd a felét a jénai tálban lévő reszelt almarétegre szórjuk, aztán a lekvár felét rárakjuk.

15

16

17

18

 

A műveleteket megismételjük még egyszer, majd a készülő desszert tetejét bevonjuk a maradék egyharmad adag kiflivel. Utána kemény habbá verjük a tojásfehérjét, kevés porcukrot adunk hozzá, és elsimítjuk a mákos guba tetején.

19

21

22

23

 

Előmelegített sütőben, 180°C-on úgy 15-20 percig sütjük (amíg szép barna lesz a teteje), végül – remélhetőleg a család nagy örömére – tálaljuk.

24

Jó étvágyat!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ