Az immunizációnak is nevezett oltás mesterségesen idézi elő a fertőző betegséggel szembeni ellenálló képességet. Ahogy az oltás megvédi az embereket egy adott betegségtől, egy idő után képes akár teljesen eltüntetni ezt a társadalom életéből. A védőoltás a gyermekeink számára különösen fontos, hiszen szervezetük igen fogékony a fertőzésekkel szemben.

Mire is való az oltás, és milyen tipusai vannak?

Egy oltás a betegséget kiváltó vírusok és baktériumok részecskéiből, illetve kémiai anyagaiból készül. A véráramba juttatást követően az immunrendszer azonnal antitesteket kezd el termelni az adott betegség ellen. Ez olyan védettséget biztosít, mintha átestünk volna a természetes betegségen.

A védőoltások tipusai

Alapjában véve háromféle védőoltás létezik: inaktivált oltás, amely kémiailag hatástalanított organizmusokból készül; a második a gyengített oltás, amit átalakított élő organizmusokból állítanak elő, hogy megakadályozzák a fertőzést; a harmadik fajta oltásnál pedig a kórokozó inaktivált méreganyagát juttatják a szervezetbe. A mérgeket hatástalanítják, hogy ne okozzanak megbetegedést. Az oltóanyag tipusa attól függ, hogy melyik betegség ellen biztosít védelmet.

Magyarországon a gyermekek többsége az első két életévében megkapja a védőoltások jelentős részét, ezek közül néhány kombinált oltóanyagot tartalmaz. Ilyen például a diperte, ami a diftéria, a szamárköhögés (pertussis) és a tetanusz ellen véd. Egy másik a kanyaró (morbilli), mumpsz és a rubeola ellen hatásos MMR-oltás. Ezek azonban külön-külön is beadhatók abban az esetben, ha valamelyik oltóanyag ellenjavallt, mert az érintettnél káros hatást vált ki.

Oltás után…

Az injekció miatt sok gyermek belázasodik. Amíg a láz nem megy 39C fok fölé, addig nincs ok aggodalomra. 37,5C fok fölötti testhőmérséklet esetén:

  • adjunk a gyermeknek sok folyadékot;
  • ha ágyban fekszik, ne legyen rajta túl sok takaró;
  • adjunk lázcsillapítót;
  • szükség esetén alkalmazzunk, langyos vizes lemosást, majd hagyjuk, hogy a bőr magától megszáradjon.

Amennyiben minden intézkedés ellenére a gyermek láza az oltás után felmegy 39C fölé, esetleg görcsrohama van, azonnal hívjunk orvost vagy vigyük a legközelebbi kórház ügyeletére!

Fontos! 12 éves vagy ennél fiatalabb gyermeknek ne adjunk aszpirint, mert egy veszélyes betegséggel a Reye-szindrómával hozzák összefüggésbe. Láz, fájdalom esetén használjunk paracetamolt.

Mikor nem szabad oltani?

Bizonyos esetekben nem ajánlott az oltás, vagy célszerű elhalasztani. Mindig tájékoztassuk az orvost illetve a védőnőt, ha a gyermek:

  • egy másik oltásnál rosszul reagált, vagy oltás után anaflaxiás sokkot kapott a tojástól (csak a kanyaró-rubeola-mumpsz oltásnál),
  • ha láza van,
  • neki vagy valamely családtagjának immunrendszeri betegsége van,
  • görcsrohamai voltak régebben.

Védőoltások pro és kontra

Annak ellenére, hogy az oltások több súlyos fertőzéstől megvédenek, sokan ellenzik őket. Nem állnak rendelkezésre tudományos vizsgálatok a hosszú távú hatásaikról, továbbá károsíthatják a még kialakulóban lévő immunrendszert, ami később más problémákat okozhat. Néhány immunrendszeri betegség előfordulási arányának növekedését összefüggésbe hozzák a gyermekkori védőoltásokkal. Bizonyos oltások nem nyújtanak hosszú távú védelmet, míg az adott betegségen való átesés igen. Az is tény, hogy sok olyan betegség, ami ellen védőoltást adnak gyermekkorban, enyhe lefolyású, de sokkal veszélyesebb azoknál, akik az oltás hatásának elmúltával, felnőttkorban kapják meg az adott betegséget.

Magyarországon 2006. január 1-jén lépett életbe az új oltási rend. Ennek értelmében az oltási naptár is némiképp változott.

A régi és az új védőoltási naptárt az alábbi táblázat hasonlítja össze.

Folyamatos oltások
Életkor 2005-ig 2006-tól
0-6 hét BCG     BCG
2 hónap     Hib I/a DTPa-IPV-Hib
3 hónap DTPw I/a IPV   DTPa-IPV-Hib
4 hónap DTPw I/b OPV Hib I/b DTPa-IPV-Hib
5 hónap DTPw I/c OPV Hib I/c  
15 hónap MMR OPV Hib II MMR
18 hónap       DTPa-IPV-Hib
3 év DTPw II OPV   DTPa-IPV
6 év DTPw III OPV   DTPa-IPV
11 év dt MMR   MMR
14 év Hepatitis B     Hepatitis B

Forrás: Házipatika.com

A betűjelek az alábbi oltásokat jelentik:
BCG – Tuberkolózis elleni oltás
DTP – diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás
Pw – a jelenlegi teljes sejtes szamárköhögés elleni komponens
Pa – csak tisztított antigéneket tartalmazó szamárköhögés elleni komponens
OPV – szájon át adott, élő, gyengített vírustörzseket tartalmazó oltóanyag gyermekbénulás ellen
IPV – inaktivált (=elölt) vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag
HIB – a Haemophilus influenzae baktérium elleni oltóanyag
MMR – mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni oltóanyag
Hepatitis B – fertőző májgyulladás elleni oltóanyag

Az utóbbi években szülőként is egyre nehezebb eligazodni az információ dömpingben, és az egymásnak szögesen ellentmondó vélemények, rémtörténetek hallatán végképp elbizonytalanodhatunk. Az új oltási rendnek és az új korszerű oltóanyagoknak számos előnye van a korábbiakkal szemben. Kevesebb a szúrások száma, és a nem kívánt reakciókat tekintve is sokkal kedvezőbb a helyzet. Mindezek ismeretében természetesen minden szülő egyéni felelőssége, hogy beadatja-e gyermekének az ajánlott, illetve kötelező oltásokat.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ