Nem kell messzire utaznunk, ha kristálytiszta, smaragdzöld tenger után vágyunk. Azúrkék öblök, hófehér homokos tengerpartok és szikrázó napsütés jellemzi Európa egyik legtradicionálisabb kultúrájával rendelkező szigetét, amely a múltból jövő történelmet és a csodás természeti érintetlenséget hordozza magában. Szardínia északi részen jártunk…..

A Földközi-tenger második legnagyobb szigeteként ismert Szardínia Olaszország autonóm tartománya, mindössze 1,5 millió lakosú. A különc kis sziget ma is magában hordozza több évezredekre visszanyúló történelemének sajátosságait, amely főként föníciai, római, bizánci, mór és spanyol kulturális emlékeiben fedezhető fel. A régi föníciai városok ép maradványai, római kori emlékei vagy a spanyol uralom kincsei mellett a sziget jellemző nevezetessége a bronz korból származó nuraghek, amelyek eredetileg kőtömbökből épült erődítmények voltak. A sziget különböző pontjain közel 7000 található belőlük s a Világörökség részét képezik. A sokszor sziklás, kopár vidékekkel rendelkező Szardínia lakosai a szárdok, akik különböző nyelvi dialektusokban, büszkén éltetik tovább történelmük és népszokásaik hagyományait.

Szardínia nemcsak történelmi emlékekben, hanem természeti szépségekben is gazdag. Rejtett, hófehér homokos tengerpartjai és kristálytiszta tengere egyedülálló élményül szolgálhat minden odalátogatónak. Egzotikus növényei mint pl. az eukaliptusz, mirtusz, kaktuszfüge és jázmin a mediterrán éghajlat miatt szinte egész éven keresztül úton-útfélen megtalálhatók. Szardínia hosszan elnyúló hófehér homokos partjai mellett tengervilága is egyedülálló: az érintetlen tenger azúrkék öbleiben olyan csodalatos korallok és kagylók után kutathatunk, amelyeket eddig csak a képeken láttunk.

Buvárok

Észak-nyugati part

Alghero: a tradicionális város

Alghero a nyugati parton fekvő város nevét egy a helyben növő algának köszönheti

(Aleguerium) A spanyol történelemmel rendelkező városban még ma is a katalán a hivatalosan elismert nyelv, amelyet a testvérvárosnak nevezett Barcelonában is számon tartják. Algherot Korall-partnak (Riviéra del Corallo) is nevezik, hiszen egyik fő bevetéli forrása a korall kereskedelemből fakad. Szűk utcái szinte roskadoznak a szebbnél szebb korall ékszerekkel, amelyeket szuvenírként is megvásárolhatunk. A város és a kikötő este a leghangulatosabb s egyben a legforgalmasabb is. Turisták százai vegyülnek el a hangulatos kis utcácskák éttermeiben vagy bárjaiban s a legkrémesebb gelatok pultjai előtt nyüzsögnek. A helyi lakosok pedig – akikről elmondható, hogy vendégszeretőek és nagyon beszédesek – ablakukból kitekintve szemlélik a turisták forgatagát.

Legjobb strandok: Lido, Bombarde, Lazzaretto.

Alghero város

Észak-keleti part

Costa Smeralda; a kozmopolita partszakasz

Ha kíváncsiak vagyunk egy kis luxusra látogassunk el a Smaragd-partnak nevezett Costa Smeraldara, amely a politikusok, iparmágnások, topmodellek és hírességek játszótere. Az 1962-ben Aga Khan ötletéből megvalósuló pazar üdülő létesítmény kezdetben a szárd pásztorok békés területe volt, amely mára a milliomosok paradicsomává vált. A Costa Smeralda csodalatos partvidéke számos puha, hófehér homokos stranddal rendelkezik, kristálytiszta tengervize pedig feledhetetlen élményt nyújt a fürdőzök számára. A Smaragd-parton autózva két híres városkát látogattunk meg: Porto Cervo-t és Porto Rotondo-t.

Costa Smeralda tenger

Porto Cervo (Szarvaskikötő)

A Costa Smeralda központja, a luxus jachtok kikötőhelye, a sztárok és a paparazzik világa. Maga a városka nem nagy, gyalogszerrel is könnyen bejárható s szinte igazi kis ékszerdoboz Szardínia észak-keleti csücskében. A város egyedüli látványa a luxus jacht kikötő, de innen kissé felfelé sétálva a Gucci, Prada és Cartier féle kirakatokban is gyönyörködhetünk. Porto Cervoban éttermek hangulatos kis egyvelege várja az idelátogatókat, ahonnét kávénkat szürcsölve, szemünket pedig a hófehér jachtokra düllesztve álmodozhatunk egy ötös lottónyeremény után.

A kis városka igazi celeb lelőhely. Idén nyáron például Christiano Ronaldo, Sharon Stone vagy Beyonce is megfordult.

Strandok Porto Cervo közelében ( autó szükséges ): Baja Sardinia, Pevero, Capriccioli

Porto Cervo butiksor

Porto Rotondo

A bájos kis városka nagyobb kiterjedésű, mint Porto Cervo s a butikok és éttermek mellett számtalan térrel, saját színházzal, és templommal is rendelkezik. 5 éve minden tavasszal kikötőjében rendezik meg a Porto Rotondo Boat Show-t, ahol a különféle kiállítások mellett a hajó szerelmesei bepillantást nyerhetnek a luxusjachtok világába. Porto Rotondo már számos hírességet vonzott magával ragadó, félkör alakú kikötőjébe, ahol többek között Paul McCartney, Ringo Starr és Lady Diana is megfordult. A tengerpart mellett található Berlusconi villája is.

Strandok Porto Rotondoban: Spiaggia Ira, Spiaggia Rudargia, Punta Lepre, Spiaggia dello Sporting, Spiaggia dei Sassi.

Megközelítéséhez autó szükséges: Spiaggia di Marinella

Spiaggia di Marinella

Tippek

Készüljünk fel arra, hogy a gyönyörű strandok többnyire elhagyatott kis ösvényeken keresztül érhetők el, amikről szinte nem is gondolnánk, hogy egyáltalán oda vezetnek.

A tradicionális olasz szieszta délután 2 körül kezdődik s kora este, 6-7 körül végződik. Ez alatt az idő alatt számos élelmiszerbolt, étterem, divat- és szuvenírbolt zárva tart, így érdemes meg előtte elemózsia vagy (a fényképezőgéphez szükséges) ceruzaelem után nézni.

Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek az olaszok temperamentumos vezetői szokásaira. Előfordulhat, hogy sokszor a kanyargós utakon, a sebességi korlátozással mit sem törődve, hirtelen előznek. Ügyeljünk a szembejövő forgalomra is!

Érdemes vásárolnunk egy helyi térképet, hiszen az út menti táblák több esetben kopottak vagy nem mindig a legjobban észrevehető helyre vannak kitéve.

Szardínia kifejezetten kedvező lehet vegetáriánusoknak is, hiszen az éttermek ontják a hal illetve tészta különlegességet. Ha már a harmadik nap után unjuk a pizzát és inkább húsevők vagyunk, készüljünk fel rá, hogy az ételek adagjai általában kevesebbek, mint amit várunk, így érdemes előételt vagy desszertet is rendelni a főfogás mellé.

S végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el megízlelni az igazi Gelatot vagyis az olasz fagyit, amely Szardínián az egyik legfinomabb és a legkrémesebb. Szardínia egyedülálló fagylalt birodalom s a hatalmas adagú gelatok minden bizonnyal az esti séták részét fogják kepézni! ……

Uno Gelato, per favore

Gelato

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ