Ízletes és vitamindús, pikáns tésztarecept az olasz konyha világából. Aki merész, és kedvet érez hozzá, az készítse el saját maga a tésztát is. Amikor megkóstolja, azt fogja mondani: megérte kísérletezni!


Hozzávalók 4 személyre

 

40 dkg finomliszt

4 db tojás

 

vagy

40 dkg száraz, hosszúmetélt tészta

 

10 dkg mozzarella

1 kg padlizsán

5 dkg reszelt parmezán

10 nagy gerezd fokhagyma

60 dkg paradicsom

4 evőkanál paradicsompüré

bőséges friss bazsalikom

extraszűz olívaolaj

 

Elkészítés

 

1. A padlizsánt hámozzuk meg, majd úgy 2 cm-es kockákra vágjuk fel, sózzuk meg és kb 30 percig hagyjuk pihenni.

Kockákra vágjuk fel a paradicsomot is. Amíg pihen a padlizsán, addig készítsük el a házitésztát.

 

2/a. A tagliatelle-hez szükséges tésztát vagy magunk állítjuk elő, vagy száraztésztát használunk. Ha hűek maradunk a klasszikus olasz konyhához, akkor megéri a fáradságot, és készítsük el magunk a tésztát. Ehhez 40 dkg finomlisztre és 4 darab tojásra van szükségünk. A tojásokat ne egyből a hűtőből vegyük ki, felhasználásuk előtt kb 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten.

A lisztet egy öblösebb tálban vagy a gyúródeszkán dolgozhatjuk össze a tojásokkal, mégpedig úgy, hogy a liszt közepébe egy kis krátert képzünk, oda tesszük a feltört tojásokat. Villával keverjük össze a tojásokat, majd gyúrjuk össze a liszttel. 5-6 percnyi összedolgozás után, ha úgy érezzük, hogy túl száraz a massza, akkor langyos vizet öntsünk hozzá (nem sokat és azt is adagolva), ha ragacsos, akkor lisztet adjunk hozzá. A kész tésztamassza akkor jó, ha már nem ragadós. A masszát ne sózzuk.

A masszát apróbb darabokra szedjük szét, ezeket a darabokat sodrófával nyújtsuk ki kb 3 milliméter vastagságúra, majd késsel kb fél centi vastag csíkokat vágjunk.

 

Aki tésztakészítő géppel dolgozik, annak könnyebb dolga van.

 

Az egész fenti művelet nagyjából 15 percig tart, a hagyományos olasz ízek kedvelői hiszik, hogy csak az ilyen tészta az igazi, megéri foglalkozni vele.

 

2/b. Aki nem akar pepecselni a tészta elkészítésével, az vegyen elő 40 dkg száraz tésztát (hosszúmetéltet).

 

3. A kész tésztacsíkokat sós vízben kb háromnegyed keménységig főzzük. Az olaszok úgy mondják: al dente.

 

4. Az olajat forrósítsuk fel és az összetört fokhagymát dinszteljük meg, adjuk hozzá a padlizsánt, a paradicsomkockákat, a paradicsompürét, a morzsolt bazsalikomot. Sózzuk meg. 15 percig fedő alatt pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek összeesnek és mártás jelelget kap.

 

5. Ha kész, akkor jól keverjük össze a kifőtt tésztával. Tegyük egy tepsibe, még jobb, ha cserépedénybe. Reszeljünk rá a parmezán sajtot, tegyük rá a mozzarellát és sütőben, 15 percig sütjük, 180 fokon.

 

Testes vörösbor dukál ehhez az ételhez!

 

Jó étvágyat!

 

Tagliatelle

 

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ