Ízletes és vitamindús, pikáns tésztarecept az olasz konyha világából. Aki merész, és kedvet érez hozzá, az készítse el saját maga a tésztát is. Amikor megkóstolja, azt fogja mondani: megérte kísérletezni!
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg finomliszt
4 db tojás
vagy
40 dkg száraz, hosszúmetélt tészta
10 dkg mozzarella
1 kg padlizsán
5 dkg reszelt parmezán
10 nagy gerezd fokhagyma
60 dkg paradicsom
4 evőkanál paradicsompüré
bőséges friss bazsalikom
extraszűz olívaolaj
Elkészítés
1. A padlizsánt hámozzuk meg, majd úgy 2 cm-es kockákra vágjuk fel, sózzuk meg és kb 30 percig hagyjuk pihenni.
Kockákra vágjuk fel a paradicsomot is. Amíg pihen a padlizsán, addig készítsük el a házitésztát.
2/a. A tagliatelle-hez szükséges tésztát vagy magunk állítjuk elő, vagy száraztésztát használunk. Ha hűek maradunk a klasszikus olasz konyhához, akkor megéri a fáradságot, és készítsük el magunk a tésztát. Ehhez 40 dkg finomlisztre és 4 darab tojásra van szükségünk. A tojásokat ne egyből a hűtőből vegyük ki, felhasználásuk előtt kb 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten.
A lisztet egy öblösebb tálban vagy a gyúródeszkán dolgozhatjuk össze a tojásokkal, mégpedig úgy, hogy a liszt közepébe egy kis krátert képzünk, oda tesszük a feltört tojásokat. Villával keverjük össze a tojásokat, majd gyúrjuk össze a liszttel. 5-6 percnyi összedolgozás után, ha úgy érezzük, hogy túl száraz a massza, akkor langyos vizet öntsünk hozzá (nem sokat és azt is adagolva), ha ragacsos, akkor lisztet adjunk hozzá. A kész tésztamassza akkor jó, ha már nem ragadós. A masszát ne sózzuk.
A masszát apróbb darabokra szedjük szét, ezeket a darabokat sodrófával nyújtsuk ki kb 3 milliméter vastagságúra, majd késsel kb fél centi vastag csíkokat vágjunk.
Aki tésztakészítő géppel dolgozik, annak könnyebb dolga van.
Az egész fenti művelet nagyjából 15 percig tart, a hagyományos olasz ízek kedvelői hiszik, hogy csak az ilyen tészta az igazi, megéri foglalkozni vele.
2/b. Aki nem akar pepecselni a tészta elkészítésével, az vegyen elő 40 dkg száraz tésztát (hosszúmetéltet).
3. A kész tésztacsíkokat sós vízben kb háromnegyed keménységig főzzük. Az olaszok úgy mondják: al dente.
4. Az olajat forrósítsuk fel és az összetört fokhagymát dinszteljük meg, adjuk hozzá a padlizsánt, a paradicsomkockákat, a paradicsompürét, a morzsolt bazsalikomot. Sózzuk meg. 15 percig fedő alatt pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek összeesnek és mártás jelelget kap.
5. Ha kész, akkor jól keverjük össze a kifőtt tésztával. Tegyük egy tepsibe, még jobb, ha cserépedénybe. Reszeljünk rá a parmezán sajtot, tegyük rá a mozzarellát és sütőben, 15 percig sütjük, 180 fokon.
Testes vörösbor dukál ehhez az ételhez!
Jó étvágyat!