Az indiai ízvilág az azt megismerő, jó étvágyú magyar emberek fantáziáját mindig foglalkoztatta. Fűszeres, csípős habitusával, erőteljes színvilágával, változatosságával könnyen elcsábítja a pörköltszaftokat tisztelő, fokhagymás kolbászt reggeliző honpolgár szívét -gyomrát. Főzzünk tehát tandoori csirkét, de egy kicsit magyarosan!

 

A tandoori csirke nem Tandor helységről kapta nevét, ilyen talán még Indiában sincs, hanem egy tandoori nevű főzőedényről, ami egy kis kályhaféle főzőfelülettel és Indiában igen elterjedt. Hiszen az ottani meleg időjárás nagyobb – takaréktűzhelynyi – főzőfelületet nem visel el, a hőségtől amúgy is szenvedő indiaiaknak nem kell nagy fűtőfelület.

 

Hozzávalók (4 személyre)

 

4-6 darab csirkecomb

6-8 gerezd fokhagyma

1 nagy fej vöröshagyma

2 evőkanál olívaolaj

ízlés szerint kurkuma, bors, só, rozmaring, színes tört bors, kókusz reszelék, garam masala (illatos indiai fűszer, hazánkban is kapható)

40 dkg búzaliszt

1,5 dl tej

víz

4 dl joghurt (lehet gyümölcsjoghurt is)

porcukor ízlés szerint

élelmiszer színezék

reszelt torma

kápia paprika

rizs 4 személyre a körethez

 

Elkészítés

A tandoori csirke combokból, nagyobb húsdarabokból készül. Előző nap erősen fokhagymás, hagymaszeletes, olívaolajos, kurkumás, borsos, sós páclevet készítünk, amiben a húst egy éjszakára hűtőbe tesszük. Cserépedényben elhelyezve, szagos rozmaringgal megrakva, színes tört borssal felülszórva, sütőben ropogósra megsütjük.

A tandoori csirke fontos tartozéka a Nan kenyér, és a színes joghurtos szósz, szintén magyarítva. A Nan kenyér kókuszreszelékkel szórt, búzalisztből, tejjel, vízzel, csipet sóval, összeállított, élesztővel kelesztett sűrűbb, de még folyós tészta, amit kicsit kiolajozott tepsiben tenyérnyi nagyságúra kiöntve kisütünk. Ezután a joghurtos szósz következik, ami lehet akár gyümölcsjoghurt is, porcukorral, kókusszal meghintve. Még közelebb kerülünk az indiai joghurtos szósz ízéhez, ha a natúr joghurthoz a boltokban kapható természetes élelmiszer színezéket is adunk, az élénk színhatás elérése érdekében. A zöldbe reszelt tormát, a pirosba apróra vágott kápia paprikát szórunk.

Köretként hagyományos módon készítsük el a rizst!

Az igazi indiai ételek forrón tálalandók, és uram bocsá’ Nan kenyérrel kézzel is mártogathatók. Hogy mit lehet inni hozzá? Természetesen legjobb a jó honi homoki bor, bár az újjáéledő Igrisztoje édes pezsgővel is kiváló.

Jó étvágyat!

 

Tandori csirke - szószok

 

Tandori csirke

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ