Magyaros ebéd – Ízletes gulyásleves – Receptajánló

Magyaros ebéd – Ízletes gulyásleves – Receptajánló

A gulyáslevest szerte Európában ismerik, távoli vidékeken is fellelhető a vendéglátók kínálatában. Helyenként a gulasch-hoz hozzáteszik, hogy suppe, azaz leves, mert önmagában a gulyás szó esetleg a mi pörköltünkre hasonlító húsétel azon tájon, körettel tálalva.

 

A gulyásleves a törökök hosszas ittlétének köszönhető, amikor minálunk is ismertté lett a pirospaprika, s annak őrölt formája. A jó minőségű paprikapor nélkül pedig ez az étel nem gulyásleves, hanem csak valami húslevesféle. A gulyákban jobbára szarvasmarhát neveltek, (néha szamár is volt) ennélfogva a jó gulyás elsősorban marhahúsból készül. Létezik birka, sertés gulyás, de nem szentségtörés más húsféléből is főzni, a lényeg a paprikával pirosra színezett, zöldséggel ízesített, burgonyát, tésztafélét tartalmazó kellemesen erős, tartalmas jóízű húsétel levesként elkészítve.

 

Aránylag könnyen megfőzhető, gyorsan készülő étel, darabka lágy kenyérrel fogyasztva megtölti az éhes gyomrot. Gulyáslevest kaptak a magyar seregek a harcok egy-egy lanyhább félórájában már Bem tábornok korában is, és jó forró gulyáslevest osztanak a fagyos időkben árvizi töltéseken dolgozók számára erőnlétük gyors visszanyerése érdekében. Babbal főzve olyan tartalmas étellé minősül, ami egyesíti magában a fehérjét (húst) és a szénhidrátot (babot) tartalmazó több fogásból álló táplálék előnyös tulajdonságait. Legújabb időkben gulyáslé főző, pörköltfőző, halászléfőző események tarkítják a vidéki életet; falunapokon, idegenforgalmi rendezvényeken a résztvevők fő tápláléka.

 

A gulyásleves többféleképp is elkészíthető, lehet a húst zsíron vagy olajon, hagymán kicsit előpörkölni. Ezután vízzel fölöntve főzni, vagy pörkölés nélkül közvetlenül a főzéssel puhítani. Lehet a hús csontos, nagy cupákokból álló, vagy gondosan fölkockázott, az ízek lényegileg ugyanazok maradnak. Van, ahol kevéske tejföllel tálalják, s sokan még erős zöld vagy piros paprikát is karikáznak bele. Az erős paprika kiváló élettani hatásairól, rákmegelőző képességéről is lehet hallani.

 

Fogyasszunk tehát gulyáslevest rendszeresen. Aki még éhen maradt, annak jó pogácsát, buktát lehet ajánlani, a tésztában lévő B vitamin szintén egészségünkre válik. Egy pohár házi bor sem üldözendő levesünk elfogyasztása után, s aki szereti, merítsen magának még egy kis pótlást a tálból.

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

30-40 dkg marha, vagy sertéshús, vagy mindkettő vegyesen

20 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)

3-4 darab (50 dkg) burgonya

1-2 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

fél zellergumó

zellerlevél, petrezselyem

só, bors, köménymag, 1 babérlevél, pirospaprika őrlemény

1/2 zöldpaprika

1 kisebb paradicsom (vagy paradicsompüré)

marék tészta, a leves elkészülte előtt 10 perccel belefőzve

2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír

 

Elkészítésének egyik változata:

 

A húst kockára vágjuk, majd az apróra vágott vöröshagymát fedő alatt zsiradékon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a húst és a hagymával együtt még pár percig pörköljük. Bőven megszórjuk egy-két evőkanál pirospaprikával, vízzel felengedjük, megsózzuk. Ha a hús puhulni kezd, akkor beletesszük a hasábra vágott leveszöldséget, zellergumót, és a többi zöldségfélét. A kockára vágott krumplit is ekkor adjuk hozzá. Nyáron zöldpaprikával,paradicsommal, télen paradicsompürével ízesíthetjük. Majd készre főzzük, a leves elkészülte előtt kb 10 perccel beletesszük a levestésztát.

 

Gulyásleves

 

Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Készítsünk mákos gubát! – Recept lépésről-lépésre képekkel! 

Tandoori csirke – Indiai ebéd kicsit magyarosan

 

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark