Mindennapjaink tartozéka egy csodálatos tulajdonságú növény, a magyarság által életnek is nevezett búza még zöld hajtás állapotában, a búzafű. Ősidők óta ismerjük, de zöldszáras állapotában csak ritkán fogyasztjuk, pedig jótéteményeinek sorát, egészségünkre való jó hatásait hosszasan lehet sorolni.

 

A fokhagyma, a dió, mogyoró, a sárgarépa, cékla és más természet adta ajándékokat, azok ideális hatásait elterjedten ismerik a fogyasztók, de hogy a reform táplálkozásban mennyi jót lehet köszönni a búzának, azt kevesen tudják.

 

Búzafű - 03A búzafű sejtregeneráló, öregedést gátló tulajdonsága már önmagában kiemeli növényt az átlagélelmiszerek sorából. De azt, hogy aki a búzafű lét fogyasztja kevesebbszer betegszik meg, szervezete ellenállóbb, a rutinbetegségekből hamarabb felgyógyul, eddig nagyon kevesen tudták. A sort azzal lehet folytatni, hogy véd az öregedés ellen, mert regenerálja a sejteket, véd a kimerültségtől, javítja a közérzetet, támogatja az immunrendszert, klorofiltartalma segíti a vér oxigénellátását, fenntartja a női szépséget. Érthetetlen, hogy nem kapható vendéglátóhelyeken egy-egy pohár paradicsomlé vagy egy-egy pohár búzafűlé frissen, a sok cukros mázos folyadék helyett. Nem kapható, mert a nemismerés okán még nem igényelte a közönség.

 

Igen intenzíven méregtelenít, fekélyes gyomorpanaszokra, daganatos betegségekre az egyik csodaszer, B 17 vitamin tartalma végett. Számos más vitamint is tartalmaz, a legfontosabbak ezekből az A, E, C, K- vitaminok. Fontos fehérjeforrás és az összes ismert ásványi anyagot magában tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége van!

 

Maga a búzafű a tönkölybúza arasznyira megnőtt zöld szára. Önmagában nehezen emészthető az emberi gyomor számára, ezért a növényből préselt és teljes vitaminértékkel bíró folyadékot, a búzafű levet fogyasztjuk. Ezt azonban életkortól függetlenül bárki, gyermekek, felnőttek, akár várandós kismamák egyaránt ihatják, íze enyhén édeskés, a fű illatát hordozza. Napi egy-egy kis bögrével elfogyasztva kellemes üdítő és tápláló lé.

 

Búzafű - 01Bio boltokból, piaci árustól egyaránt beszerezhető, vagy magunk termeszthetünk, préselhetünk a fűből. A lé mindig frissen fogyasztandó, mert hamar szétesnek, elbomlanak vegyületei, még hűtve sem érdemes tárolni. Érdemes éhgyomorra inni, s a jó hatások kivárása, a lé felszívódása érdekében még vagy negyedóráig nem ajánlott reggelizni.

 

A növény jó tulajdonságai közé tartozik, hogy igen hatásos a fogyókúrázóknak. Amellett, hogy seregnyi vitaminnal szolgál, stimulálja az ilyenkor ajzott idegrendszert, nyugtat, oldja a feszültséget. Segíti az egyenletes súlyleadást.

 

Búzafű - 02Jó a csontok törésekor a forradás elősegítésére, tisztítja a szervezet védekező-méregtelenítő központját, a májat, oxigént szolgáltat a véráramba. Segíti a hajnövekedést, visszaszorítja az allergiát.

 

A növény klorofiltartalma igen magas, a gyulladások megszüntetésében élen jár. A klorofilt a búzafű a napból, annak energiájából állítja elő, s számunkra is nélkülözhetetlen. Antioxidánsokat, aminosavakat tartalmaz.

 

Hölgyek számára a fent ismertetett hatás, a bőr szépségének megőrzése fölöttébb fontos, de nem mindenki jut napi rendszerességgel friss búzaléhez. Kapható mélyfagyasztott, kockába préselt búzafű, melynek hatóanyag tartalma alig marad el a frisstől.

 

Meg kell szeretni és fogyasztani, mert a számos jó tulajdonsága mindenképpen előnyére válik annak, aki fokozott szellemi, fizikai terhelés alatt van a hétköznapokban. Aki pedig olyan szerencsés, hogy új életet vár, az eljövendő kisemberért a legtöbbet adhatja a kiváló immunrendszer kialakításához, a legtökéletesebb növény, a búza – népiesen az élet – fogyasztásával.

 

Kapcsolódó cikkek: 

Ginzeng az éltető gyökér 

Diólevél – a bőr természetes gyógyítója 

Az almaecet nemcsak fogyókúrára jó

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ