Legkorábban termést adó gyümölcs a mérsékelt égövben az illatos varázslatos földieper, amit a szakirodalom inkább szamócának nevez. A köznyelv szamóca alatt ugyan az erdők közelében termő apró gyümölcsöt adó növénykét ismeri, de a kertészeti könyvek így határozzák meg minálunk ezt a földi csodát.

 

Latin névvel is kétféleképp említik, Fragaria X ananassa és Fragaria virginiana, de ez már a botanika tudomány területe, a gyümölcs fogyasztó keveset foglalkozik ilyen dolgokkal, aki elé szamócával megrakott tál kerül, az úgy is a csemege bekebelezésével van elfoglalva. A hosszú tél után elsőnek beérő és asztalra kerülő gyümölcs mindent felülmúló illatával és mesés zamatával elfeledteti a friss zöldfélék hiányában eltöltött várakozás idejét, és reményeket nyújt a nyár további adományainak asztalunkon történő feláldozására, elfogyasztására.

 

Hazánkban a szamóca szinte mindenhol megterem, a déli országrészeken természetesen kicsit hamarabb, mint másutt, de ez a legtöbb termesztett növényünkkel így van. Ezért azután az árudákban gyakran lehet földrészünk déli vidékeiről behozott szamócát kapni.

 

A földieper virágzata a gyökértörzs csúcsrügyéből fejlődik, több kis bogyóernyő formájában. Megtermékenyülés után a napsütés és csapadék hatására hamar megduzzad, kedvesen pirosodik, duzzadnak a gyümölcskék. A virágok némelyike hímnős, mások meg csak egyivarúak, így a növény szerelmi élete igazán változatos. A valódi magvak a piros gyümölcs felszínén helyezkednek el.

 

A földieper termesztése

 

Szamóca 2Termesztése egyszerű, a házikertben bárki megpróbálhatja, de lehet balkonládában, cserépben is, kevéske felszereléssel és kellő akarattal igen jó eredményeket lehet elérni vele. Vízigényes, enyhén savanyú kémtartalmú talaj a legkedvezőbb számára, balkonládába vagy cserépbe ültetésekor a virágföld beszerzésénél erre ügyeljünk. Túlöntözni azonban nem szabad, mert a talaj oxigéntartalmára érzékeny. Palántázással szaporítható, seregnyi fajtát kínál a kertészeti szakma, folytonérőtől az illatosnál illatosabb vagy ízesebb fajtákig, aki óhajtja, kipróbálhatja bármelyiket, az eredmény nem marad el.

 

A palánta házilag is előállítható vagy beszerezhető, kellő gondossággal munkálkodva nem bonyolult tevékenység a szaporítóanyag megszerzése. Fertőzéstől mentes, üde, zöld, fajtaazonos, indákról leválasztott kis palántákat ültessünk, aminek legalább 8-9 ép gyökere és erőteljes gyökértörzse van, külleme a növény életerejét tanúsítja. Száradó, fonnyadó besötétedő törzsű palántát ne fogadjunk el a piacon, illetve a magunk szaporítóanyagából ezen növénykéket távolítsuk el. Úgy a leveles palánta, mint a törzsalakú frigó alkalmas termesztésre.

 

A kifejlett növény maximum 4 évig termőképes, ezután újra kell telepíteni. Házikertben célszerű más helyet ásni számukra, s a nyár derekán július közepétől augusztus közepéig kell az átültetést elvégezni, kellő vízellátás – locsolás mellett. A tápanyag ellátás pedig nem elhanyagolható. Műtrágyával és szerves trágyával egyaránt el kell látni növénykéinket, hogy az igényelt vitalitás létrejöjjön.

 

A földieper szüretelése, eltartása

 

A gyümölcs szüretelésére a megtermékenyülés után egy hónappal számíthatunk, akár 2-3 naponként, az érés befejeztéig. Szedni kb l cm-es kis kocsánnyal lecsípve kell, úgy tetszetős és a gyümölcs kissé jobban eltartható ezáltal. Tegyük a termést hűtőbe, vagy ládás rekeszekben a pincébe, mert hamar túlérik, illetve megromlik.

 

Legelterjedtebb, így legismertebb a Gorella, mely fajtát ma is kiváló eredménnyel művelik hazánkban. Hasonló adottságú a Sella és a Polka, bízvást vásárolhatjuk és szaporíthatjuk. A legújabb folytonérő fajtákat is ajánlatos ültetni, kivált, ha kis mennyiségben termesztünk a növényből. Elterjedt még a Pocahontas és a Souvenír is.

 

Fogyasztás, tálalás

 

Szamóca 1A finom gyümölcs elfogyasztására vannak módozatok, de szigorú etikett előírások nincsenek. A szamócát lehet, de nem kell páhaleveleitől megtisztítani tálaláskor, fel lehet adni tiszta, apróleveles állapotban, míg a nagyobb, a leveleitől megtisztítottat akár feldaraboltan is. A csupaszított epret lehet kiskanállal csészéből tányérból, tejszínhabbal vagy cukorral mézzel ízesítve. A nagyobb eper fölvágott szeletkéit megtalálhatjuk szendvics falatkákon, akár húsok mellé körítve. Szemenként, pálcikával, kiskanállal. Turmixot, juicet, ízt, lekvárt, pulpot is készithetünk belőle.

 

A szamóca gyakran föllelhető tortán, süteményeken, piros színe, formája igen alkalmassá teszi díszítésre. Íze az édes mellé is alkalmas, kellemesen savas.

 

A szamóca élettani hatásai

 

A szamóca kozmetikumként is számításba jöhet, arcpakolásokhoz, kenőcsökhöz alkalmas, üdítő, fiatalító hatású. Oldja a mérgeket, így segít a kiürítésükben, alkalmas szer a koleszterinszint fékentartására. Hólyag, vese és májgyulladásban szenvedőknek ajánlott. Lábadozóknak roboráló szer, erősítő, gyermekeknek a rostos szamócalé kiváló ital. Vértisztító, baktériumölő, E és C vitaminban dús. Magas vérnyomás ellen fogyasztása ajánlott, daganatos betegségekre is roboráló. A libidót illetve a vágyat erősen fokozza, gondoljunk ezzel is.

 

Igazán ajánlatos ezen növény rendszeres fogyasztása. Erdőt mezőt járva, ha nem ültetvényszerűen telepített a növényke, bátran szemezzünk belőle, a túrázók kedves eledele. De ha a Kárpátokat járjuk valahol, ne feledjük, hogy e gyümölcsöt a medve is szereti!

 

Receptek szamócára

 

Figyelem: a cukrozott mézezett gyümölcsünk gyorsan összeesik, ezért a földiepret csak tálaláskor édesítsük!

 

Eperlekváros palacsinta

A palacsinta tésztára két kiskanál sűrű eperlekvárt göngyölünk, fahéjas porcukorral felülszórjuk.

 

Eperleves jéggel

Nyári étel, cukrozott tejszínnel, kevéske előzőleg felforralt de már lehűtött vízzel kockázott epret törünk darabosra, vagy mixeljük pépesre, citromhéj reszelékkel megszórjuk. Kiskanál citromlével pikánssá lehet tenni. Pohárka fehér ürmösbort öntünk hozzá és jegelve, vagy jégdarabkákkal tálaljuk.

 

Eperparfé házilag

Cukrozott, vaníliás porral elegyített tejszínt felfőzött eper pulppal keverve, 2 tojás fehérjével összemixelünk, lehűtjük és kis gyümölcsös tálon tejszínhabbal kínálunk.

 

A finomságokhoz jó étvágyat kívánunk!

 

Kapcsolódó cikkek: 

Az almaecet nemcsak fogyókúrára jó 

A búzafű – az életet adja

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ