Városi szlenggel élve, ha valami rendben van, vagy remekül sikerül, akkor egyszerűen tök jó. Valóban, a tök ételként, díszként, vitaminforrásként nagyon jó zöldségféle. Táplálék, gyógyhatással bíró növény, de élvezeti nassolni való cikk is; elég csak sokak kedvencére, az ízes pirított sós tökmagra gondolni.

 

A tök a kabakosok családjába tartozik, latin neve Cucurbita, számos fajtája ismert, s oldalágon olyan növények is tartoznak hozzá, mint a patisszon és a cukkini, vagy a hőn szeretett finom uborka, de rokona az ízletes dinnyének is.

 

Hogy földrészünkre hogyan került, azt nem tudni pontosan, KínaIndia felől mondják egyesek, mások a Spanyol konkvisztádorok egyik zsákmányaként vélik ismerni. Ha keletről jött, akkor eleinknek, az ősmagyaroknak mindenképpen találkozni kellett vele, minthogy a tök kiváló állati takarmány, s a fejlett mezőgazdasági kultúrájú magyarok bizonyosan használatba vették. Ráadásul jól eltartható, bőven termő növény, télire elvermelve gazdag élelemtartaléka lehetett őseinknek.

 

 

 

 

Magjából értékes olajat lehet préselni, s a repce és a napraforgó mellett régi idők óta az olajütő mesterek egyik legfontosabb nyersanyaga.

 

A tökmagolaj gyógyhatású, gyomor bántalmakra, prosztataártalmakra kiváló természetes anyag. Szerves nátriumban gazdag, cukorbetegségek némelyikére a nyers tök fogyasztása ajánlott. A tökben található fehérje és esszenciális zsírsav, de E-vitamin, szelén, mangán, cink, és kevéske rézvegyület is, így egyes hiánybetegségek jó hatásfokkal gyógyíthatóak vele. A színes tökökben sok „A” provitamin található.

 

A nyári főzőtök fehérje és szénhidráttartalma alacsony, ezért a fogyni vágyók számára az egyik legjobb táplálék, mert megtölti az éhes gyomrot, de nem rakódik le zsír utána. A sütőtökben több a cukor, szénhidráttartalma magasabb, s ivólevek vitamindús alapanyagaként is használható. A növénynek seregnyi változata van, spárgatök, lopótök, felfuttatott kolbásztök, takarmánytök, úritök, dísztökök, egyebek. A formás lopótök nevét onnan nyerte, hogy benti tartalmától megszabadított, kiszáradt héját évszázadokon keresztül a boroshordók megszívására, úgymond meglopására használták. Manapság is még használatos, de az üvegipar által gyártott lopó az elterjedt.

 

 

A főzőtök vagy más néven étkezési tök megvásárlásakor ügyelni kell, hogy ép, sértetlen külsejű, kártevőmentes, ránctalan, lédús legyen. A szár egy kis darabkáját leljük fel rajta, s ha az nem száradt, illetve ha a héj nem fonnyadt, akkor konyhai felhasználásra alkalmas. Hűtőben darabolva, vagy akár legyalulva is jól eltartható, városi fogyasztó a nyár alkalmával nyugodtan betárolhatja a téli szükségletét. Vidékiek az őszi szüretelésűt vermelik is, télire szalma közé helyezve.

 

 

A tököt házi kertben elkülönítve, vagy köztes növényként, például kukorica közé ültetve lehet termeszteni, szép színes sárga virága a konyhakert dísze. A virágok egyivarúak. Gombabetegségre, kezelés hiányában rothadásra alkalmas a zöldségnövény, a mélyárnyékot nehezen viseli. A locsolást talajszintű öntözés formájában igen meghálálja, már kevéske öntözés is számottevő növekedést eredményez. A tápdús talajt kedveli, de jól megél löszös homokon is.

 

Receptek főzőtökre

 

tokfozelek-kicsiTökfőzelék Magyarosan

Egy fél főzőtököt legyalulunk, s apróra vágott szalonnán megpirított hagymára helyezve a tököt is

enyhén megdinszteljük. Sóval, borssal ízesített kevéske vízben rövid idő alatt megfőzzük, főzés közben kaprot és kevéske cukrot adunk hozzá, majd tejfeles, lisztes habarással besűrítjük. Ízlés szerint ecetet cseppentünk bele, s vagdalt hús vagy sült oldalas, netán sült szalonna mellé tálaljuk. Ha a főzelék túlságosan besűrűsödik, kevéske tejjel hígítjuk.

 

 

Töltött tök:

Kisebb főzőtököt félbevágunk, megtisztított belsejébe hagymás paprikás sós borsos darálthúst töltünk, melybe egy nyers tojást, valamint egy darabka áztatott kenyeret keverünk, és kevéske oliva olajon sütőben készre sütünk.

 

Jó étvágyat!

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Spárga a királyok zöldsége
A barbárok gyökere – rebarbara rebarbara!
A búzafű – az életet adja

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ