Az idők kezdete óta létezik az a tévhit, hogy a férfiak és a nők sohasem fogják megérteni egymást, hiszen a két nem találkozása ösztönösen mást jelent, mint barátság. De vajon a két nem közeledhet-e egymáshoz „ártatlan” szándékkal?

Sokak szerint kivételes és egészen különleges kapcsolat alakulhat ki a két nemnél, éppen azon különbségek miatt, amik a férfiak és nők között fedezhetők fel, akár a véleményeket, akár a felfogást nézzük. Ezeknél a barátságoknál épp az a lényeg, hogy személyiségük bármennyire hasonlít is egymáshoz – hiszen mint barátok, éppen ez hozhatja őket közel –, mégis az alapvető dolgokban különböznek, mert az ellenkező nemet képviselik.

Amikor valaki határozottan ismételgeti a „Márpedig nincs barátság nemek között” kezdetű teóriát, elsősorban és leghatározottabb érvként a szexuális vonzalmat emeli ki. Alapvetően ebben semmi irreális vagy igazsággal ellentétben álló megközelítés nincs, hiszen tényszerű az, hogy a férfiak a nőket, a nők pedig a férfiakat akarják. Azonban ha két ellentétes nemű személy barátságáról beszélünk, olyan barátságról, amely valóban biztos alapokon áll, és nevezhető kapcsolatnak, nem rögtön, mint férfira és nőre kell gondolnunk, hanem emberekre. A legfontosabb dolog talán egy ilyen barátságban az, hogy mennyivel másképp látják a férfiak egy kérdés válaszát, egy probléma megoldását, egy helyzet kezelését, mint a nők – és fordítva. A legnehezebb döntésekben komoly segítséget jelenthet egy ellentétes nemű barát, mert az összes dologról, ami a világban előfordul, a lehető legkülönbözőbb a két fél álláspontja. Akár párkapcsolati, akár iskolai/munkahelyi, vagy családi probléma merül fel, a másik nem képviselőinek segítsége és tanácsai rengeteget segítenek, mert a dolgokat épp az ellenkező irányból látják.

Az sem biztos, hogy a szexuális vonzalom megléte két ember között alapvetően a barátság végét jelenti. Ha a két fél felnőtt módjára képes ezeket az érzéseket, vagy inkább vágyakat kezelni, akkor a kapcsolat megóvható és folytatható. Talán az egész lényege az, hogy mindkét fél tisztában legyen a határokkal, és be is tartsák azokat.

A férfi és nő között kialakuló barátságot az emberek hajlamosak úgy tekinteni, mint egy szoros, vonalak és határok közé szorítható jelenséget. A legegyszerűbb lenne megkérdezni azokat a párokat, akik szerelmesek egymásba, és minden körülmények közt kiállnak egymásért, hogy vajon ki a legjobb barátjuk. Mind egyhangúan azt mondanák, hogy társuk az. Ezek szerint nők és férfiak bizony nagyon jól megértik egymást. Ennek az esetnek éppen ellenkezője, amikor egy remek barátságból alakul ki egy férfi és egy nő között a szerelem, s ezzel a barátságuk nem ér véget, hanem egyre mélyebbé válik, s magasabb szintre kerül.

Sokan próbálják bebizonyítani, hogy az a feltevés, miszerint egy nő és egy férfi nem lehet egymás barátja, helytelen. Azonban többen átélhették már, hogy találkoztak egy olyan személlyel az ellenkező nemből, akivel el tudtak beszélgetni, megértette és meghallgatta, amit mondtak, a tanácsai valóban megfogadhatóak és ésszerűek voltak. Elkezdtek úgy gondolni rá, mint egy barátra, ekkor azonban valami mindig közbejön. Még az emberek arra próbálnak rájönni, hogy ebben ki lehet a hibás, be kell látni, hogy az egésznek nincs bűnbakja: csupán az az eltérő gondolkodás, ami olyan sok helyzetben segít igazi kapcsolatot létesíteni férfi és nő között, hosszú távon bizony ezen kapcsolat romlását jelentheti.

Az egész forrása a férfiak és a nők szexuális vonzódása mellett az a tény, hogy mindkét nem képviselői másképpen esnek szerelembe. Nézzük csak a férfiakat: miután megismerkednek egy lánnyal, a lehető legrövidebb határidőn belül az ágyukba akarják csalni a kiszemeltet. Miután kiderül számukra, hogy a hölgy nem hajlandó megadni nekik, amire épp az aktuális pillanatban szükségük van, két dolog következik: vagy egyszerűen hagyják elmenni a nőt, és nem akarnak többé hallani róla, vagy belemennek abba a kapcsolatba, amit a másik hajlandó megadni nekik, és barátok lesznek. Ám ahogy telik az idő, a férfi megismeri az illetőt, és az egyre vonzóbbá válik számára. Megérti, hogy vele mindent megbeszélhet, neki mondja el azokat a titkokat, amiket a többi férfi előtt nem említhet meg, és élvezi azt, hogy komoly beszélgetéseket folytathat valakivel, innen pedig már nagyon rövid az út addig a pontig, hogy szerelem ébredjen benne.

Most lássuk, mi a helyzet a nőknél. Náluk a dolgok éppen fordítva mennek: sokszor egy lány az első pillanattól tudja, hogy mit is szeretne valójában. Amint meglátja a férfit, akivel el tudja képzelni az életét, másképp néz rá, mint a többiekre. Ez működik ellenkezőleg is: ha a másik nem képviselője az első pillanatban nem dobogtatja meg a szívét, akkor nehezen fordítható meg ez az állapot – persze nem lehetetlen.

Alapvetően felboríthatja a barátságot a könnyen kialakuló vonzalom, főként olyan férfiak és nő között, akik nem élnek tartós kapcsolatban, nincs mögöttük olyan személy, akivel azokat a dolgokat tudják megtenni – a szexen kívül más kapcsolati elemeket is –, amikben a barátaik segítségére nem számíthatnak. Komoly problémák és félreértések születhetnek abban az esetben is, ha valamelyik fél – akár szándékán kívül is – másképpen mutatja ki érzelmeit, hiszen ezek jelzések egyes embereknél gyakran jelentenek mást és mást.

A legfontosabb, hogy mindenki magában tisztázza, mit vár, és mit tud nyújtani a másik felé, tisztelni kell a másik fél érzéseit. Ha helyesen kezeik a kapcsolatot, a két nem között mély és őszinte barátság alakulhat ki.

Szerző: Ambrus Anna

Kapcsolódó cikkek:

„Az első szerelem olyan, mint az álmodás”

Csalóka kapcsolatok

Van élet a szakítás után?

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ