Ha már előfordult, esetleg örökös fejtörést okoz a hentes pult előtt állva, hogy a magyar konyha egyik legkedveltebb húsfajtáját, a sertés különböző testrészeit milyen ételhez lehet felhasználni, akkor feltétlen olvasd el az alábbiakat; mindent megtudhatsz a sertéshús-félékről, és azok felhasználásáról!

Nehéz eligazodni a tőkehúsáru sűrű erdejében – melyik testrészt válasszuk, ha egy gyorsan elkészíthető, de kiadós ebédet szeretnénk készíteni, vagy ha éppen rokonainkat várjuk ünnepi, több fogásos vasárnapi ebédre? Kovács Károly, Pick Mester – a Pick Szeged Zrt. termelési igazgatója – „testrész és a belőle készíthető ételek” tippjeit olvashatjuk az alábbiakban.

sertés 

A sertéshús világospiros-rózsaszínes (határozottan világosabb színű, mint a marhahús), rugalmas, kissé szárazabb tapintású, enyhén savanykás illatú, kicsit zsíros felületű. Húsa viszonylag zsíros, ez alól talán a karaj és a szűzérme a kivétel. A fiatal sertés (malac) húsa omlósabb, porhanyósabb, kissé vékonyabb zsírréteggel borított, mint felnőtt társai. Kovács Károly Pick Mester segítségével senkit nem érhet kínos meglepetés a hentesnél, hiszen minden egyes sertéshúsfajtához egy kiváló étel ajánlat is tartozik.

Fej

Ne ijedjünk meg ettől a testrésztől, hiszen a fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába való főzés, ugyanakkor levesekbe, füstölve is ajánlott fogyasztani tormával, mustárral, zöldségekkel, kenyérrel.

 Tarja

Kissé zsíros, de ennek következtében kitűnő ízű és szaftos. Egészben vagy szeletben, illetve füstölve, és füstölve-főzve készíthető el, emellett kiváló grillezési alapanyag, melyet többféle pácolással is megbolondíthatunk. Elkészítheti rántva, egyben sütve, szeletelve, vagy roston.

Tarjából készülő ételek: fokhagymás flekken; grillezett borsos tartja; borókás füstölt-főtt tarja egészben sütve; cigánypecsenye; Dubarry sertésszelet; töltött káposzta.

Hosszú-és rövidkaraj

A karaj az egyik legértékesebb része a sertésnek, felhasználási területe igen változatos. Az előkészített karajt egészben vagy szeletelve használhatjuk. Ha felszeleteljük, akkor minden esetben ajánlatos vastag fóliával letakarva, húsverő kalapáccsal megütögetni, és enyhén megsózni. A karaj előkészítésénél számíthatunk a csont eltávolításából származó veszteségen túl, 2-3%-os veszteségre. A leeső húsrészeket apróhúsként, a leeső csontot és hártyát húsleves főzésénél használhatjuk fel.

Sertéskarajból készülő ételek: kolbásszal töltött sertéskaraj párolt káposztával és vele sült burgonyával; szalonnával tűzdelt sertéskaraj burgonyapürével; libamájjal töltött sertésborda rántva; sertésborda gombapaprikással és galuskával; Orjaleves (karajcsontból), borzas szelet, vagy a görög hangulatokat idéző gyros.

Lapocka csülökhús nélkül

A lapocka egészben süthető vagy párolható, kitűnő apróhús ételeket is készíthetünk belőle. A lapockát megtisztítjuk a felesleges zsiradéktól, a hártyától, és a leeső húsrészektől. Ezeket az apró húsokat is felhasználhatjuk. például darált húsként.

Parasztsonka

Hagyományos füstölt húskészítmény, készülhet egész bőrös lapockából vagy combból – de a combsonka finomabb. A húsvét elmaradhatatlan élelmiszere.

Előkészítése: Az egész bőrös combot vagy lapockát leválasztjuk a gerinccsontról. Különböző fűszerek és pác sók segítségével pácoljuk, majd füstöljük. Ezután a sonka hosszabb időn keresztül eltarthatóvá válik.

Parasztsonkából készíthető ételek: Sonkagombóc leves; Füstölt sonka tokaji mártásban; Sonkáskocka; Libamájpürével töltött hideg házi sonka; Kocsis saláta füstölt-főtt sonkával; Cipóban sült rozmaringos sonka

Oldalas

Az oldalast a dagadóval együtt választja le a gerinccsontról a hentes, emellett a bordacsontokat csontfűrésszel vágja át. Az oldalasról késsel levágjuk a dagadót. Az oldalasból készíthetünk tekercset is, ekkor csontozó késsel óvatosan kivágjuk a bordacsontokat. Ha sütjük, vagy más módon készítjük el, akkor az oldalast hosszában három egyforma széles csíkra vágjuk bárddal, mivel a bordacsontokat át kell vágnunk. Az oldalast szokás füstölni is.

Oldalasból készíthető ételek: oldalas-tekercs kolbászhússal töltve; pácolt oldalas faszénparázson sütve; Háromszéki füstölt oldalas sárgaborsó pürével és cika káposztával; sült oldalas vele sült burgonyával, káposztában.

Dagadó

A dagadót éles késsel választjuk le az oldalasról. A dagadót készíthetjük töltve, ekkor hosszú pengéjű késsel felszúrjuk. Megfelelő méretű darabokra vágva belepárolhatjuk a töltött káposztába, ugyanakkor darált húsként is használhatjuk.

Dagadóból készíthető ételek: petrezselymes, zsemlés töltött dagadó; töltött káposzta; Ormánsági töltött dagadó; kolbász, gulyás; tokány. 

Comb (rózsa, dió, frikandó)

A comb négy részből áll: felsál, dió, rózsa és a frikandó. A comb egészben vagy szeletben sütve, szeletben párolva egyaránt elkészíthető, de adott esetben apróhúsként is felhasználható.

A húsrészeket megtisztítjuk a felesleges zsiradéktól, a hártyától, és a leeső húsrészektől. Ezeket az apró húsokat is felhasználhatjuk például darált húsként.

Sertéscombból készíthető ételek: Párizsi sertés szelet; sertésszelet kolbászos lecsóval; velővel töltött rántott sertésszelet; sertésjava csőben sült karfiollal

Csülök

A mellső lábakon található csülköt első-, a combokon található csülköket hátsó csülöknek nevezzük. Ez utóbbiak lényegesen nagyobbak, mint az első csülkök.

Sertéscsülökből készíthető ételek: egészben sült sertéscsülök vele sült hagymával és burgonyával; egészben sült sertéscsülök tejfölös gombamártással és párolt rizzsel; csülökpörkölt pásztortarhonyával; sertéscsülök tarkababos káposztával.

Minden testrésztípus feldolgozásánál érdemes megfontolnunk a Pick Mester jó tanácsát, miszerint a szeleteket általában ki kell klopfolni, az inas részeket pedig bevagdosni, mert sütéskor összeugrik a hús.

Pick Mester kedvence: Vörösboros sertéspörkölt tarhonyával

pörköltAmi elengedhetetlen hozzá:

  • 50 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paprika
  • 4 db paradicsom
  • chilipaprika (ízlés szerint), ételízesítő, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, őrölt kömény (elhagyható), vörösbor, tejföl, húsleveskocka, olaj
  • 50 dkg tarhonya (házi készítésű)

A titkos recept:

A húst kockára vágom, a hagymát, a fokhagymát, a paprikákat és a paradicsomot feldarabolom.

Egy serpenyőben a hagymát megdinsztelem, rádobom a fokhagymát és a húst, s addig keverem, míg a hús kifehéredik, megszórom ételízesítővel, borssal, paprikával, végül öntök rá egy kevés vizet. Zsírjára pirítom, hozzáadom a paprikát és paradicsomot, tovább párolom, majd felöntöm vízzel és lassú tűzön főzöm. Mielőtt kész, öntök bele vörösbort, készre főzöm és keverek bele egy kevés tejfölt.

Közben egy másik edényben olajon egy kicsit megpirítom a tarhonyát, majd felengedem vízzel, beleteszem a húsleveskockát, és készre főzöm. Lehetőleg nem kevergetem. Mikor kész, sózom, és egy kevés olajat adok hozzá.

Tálaláskor teszek a tányérra tarhonyát, rá a pörköltet. Aki akar, tehet rá egy kanál tejfölt. Uborkasalátával és vörösborral kínálom. Jó étvágyat kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Mosolycukrászda Káposztásmegyeren – videóval

Étterem Hét Budapesten

Főzni gyerekjáték – Bevált receptek sietős anyukáknak

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ