Diótörő karácsonykor – Szentpétervári Állami Balett

Diótörő karácsonykor – Szentpétervári Állami Balett

A Szentpétervári Állami Balett gyermekeknek szóló előadása, a Diótörő a két világhírű balett ikon Anatoly Nikiforov és Irina Aleksandrovna Safonova koreográfusok nevéhez fűződik.

A társulat eredetileg 100 főből áll, a Magyarországra utazó formációban 32 táncművész – 16 felnőtt, 16 gyermek – szerepel, akik Oroszország leghíresebb balettiskoláiban végeztek.

A Szentpétervári Állami Balett – a minőséget mindenekelőtt szem előtt tartva – kizárólag színházakban lép fel: “az előadás intim légkörét, az emberközeli élményt a sportcsarnokok nem garantálják – fogalmazott a Safonova koreográfus.

Diótörő fekvő

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje, melynek története E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály c. meséjén alapszik. A mű ősbemutatójára 1892. decemberében került sor a szentpétervári Marinszkij színházban, azóta a városban – sőt szinte az egész világon - nem múlik el karácsony a Diótörő nélkül.

A kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölő, hagyományosan szebbnél szebb jelmezeket felvonultató mesebalett karácsony éjjelén játszódik, és egy kislány beteljesületlen álmáról, Diótörő hercegről szól. A varázslatos történetből természetesen nem hiányozhat a szerelem és a barátság, melyek segítségével a hős minden akadályt legyőz…

A másfél órás előadásban a tánc, a látvány, a jelmezek, a díszlet, a fény, a hang szervesen összekapcsolódnak, minden korosztálynak felejthetetlen élményt ígérve.

Diótörőfekvő 2

Előadások:

2011. december 25. 17 óra, december 26. 11 és 17 óra, december 27. – 11 óra Budapest, MOM Kulturális Központ

2011. december 23.- Győr, Nemzeti Színház, 17 óra

2011. december 28.- Kecskemét, Művelődési Központ, 18 óra

2011. december 29.- Miskolc, Művészetek Háza, 17 óra

2011. december 30.- Debrecen, Kölcsey Ferenc Művelődési Központ, 11 óra

Kapcsolódó cikkek:

III. Győri Táncművészeti Biennálé – Újra táncol az egész város

90 decibel projekt – Gyerekdarab jeltolmáccsal a Centrál Színházban

Télapó expressz indul a vasúttörténeti parkba

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark