Magyar betlehemi jászol a Pantheonban

Magyar betlehemi jászol a Pantheonban

Két jelentős, magyar részvétellel zajló eseményre került sor Olaszországban a hét végén. A római Pantheonban fölállították Kiss István egri fafaragó betlehemi jászolját, valamint idén az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy díszvendége lett a XVI. Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak Giffoniban.

December 2-tól Vízkeresztig lesz látható a hagyományosan évenként megrendezendő nemzetközi jászol kiállítás a Nápoly melletti olasz kisvárosban, Giffoniban. Magyarországról a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) kapott meghívást az eseményre, melyet Monsignore Don Antonio Tedesco vatikáni bíboros úr személyesen adott át Igyártó Gabriellának, a NESZ ügyvezető igazgatójának.

A NESZ évek óta rendezője a Budai Várban a magyar kézművesség nagy seregszemléjének, a Mesterségek Ünnepének, továbbá az ő nevéhez fűződik a Vörösmarty téri Karácsonyi vásár is, amely az elmúlt években Európa vezető – vásárlással egybekötött — adventi kiállítása volt és idén már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt.

Jászol fekvő

A vatikáni bíboros figyelmét a magyar népművészeti alkotások iránt a Néprajzi Múzeumban a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által rendezett ” Élő népművészet” című kiállítás keltette föl. Monsignore Don Antonio Tedesco arra kérte a szövetséget, hogy Magyarország díszvendégként vegyen részt a XVI. Nemzetközi Betlehemi jászol kiállításon a természetes anyagokból, hagyományosan kézzel készített jászlakkal. Az olasz látogatók a legjelesebb magyar alkotók mintegy 50 alkotását ismerhetik meg egy XIV.századi kolostor falai között. Kiemelt figyelmet kapott a Esély Kövesi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai által készített hordozható jászol, mely a római Zarándokközpontban lesz látható.

December 4-dikén állították föl Róma híres templomában, a Pantheonban Kiss István egri fafaragó járom-keretbe foglalt betlehemi jászol-alkotását, Monsinore Don Antonio Tedesco vatikáni bíboros, valamint Magyarország római, illetőleg a Szentszékhez kirendelt nagykövetei jelenlétében.

Kapcsolódó cikkek:

Betlehemi Jászol kiállítás

Adventi vásár a Bazilikánál a Samsung támogatásával

Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark