Immunrendszerünk óvására: nyomelemek

Immunrendszerünk óvására: nyomelemek

A nyomelemek elnevezés abból adódik, hogy szervezetünkben – a vas kivételével – szinte csak nyomokban fordulnak elő, meglétük azonban elengedhetetlen testünk, anyagcserénk megfelelő működéséhez. Míg az ásványi anyagokból (pl. kalcium, magnézium, foszfor) naponta több mint 100 mg bevitele szükséges, addig az egyes nyomelemekből átlagosan 100mg/nap is elegendő. A nyomelemek fő feladata, hogy biztosítsák a biokémiai reakciók és folyamatok normális lefolyását; az enzimek 30%-ának megfelelő működéséhez szükségesek.

A nyomelemek számos esetben – így a pajzsmirigyhormonok esetében – egészen specifikus élettani szerepet tölthetnek be. Ők biztosítják a jód vagy a vér hemoglobin szintéziséhez szükséges vasat; emellett megtalálhatóak a genetikai információt hordozó nukleinsavakban, és hormonösszetevőkként is szerepet játszanak.

Legfőbb nyomelemek: vas, cink, jód, mangán, szelén, réz

Vas: A vaskészlet 60-70%-a aktív formában van jelen, míg kisebb hányada fehérjékhez kötötten. A vas fő feladata az oxigén- és szén-dioxid-, illetve az elektronszállítás. A vas anyagcseréjének szabályozása a vékonybélben történik, a felszívódás mértékét ugyanakkor mindig a vasraktárak telítettsége határozza meg.

immunrendszer 3

A vérben történő oxigénszállítás alapvető elemeként a hemoglobin és mioglobin része, illetve számos fehérje anyagcserében résztvevő enzim fontos alkotója. Az állati eredetű élelmiszerekben előforduló vas hatékonyabban szívódik fel a szervezetben, mint a növényi eredetű, de egyidejűleg történő fogyasztás esetén a C-vitamin nagyban javítja a növényi eredetű vas felszívódását.

Forrásai: Elsősorban húsok, csirkehús, marhahús (általában a vörös húsok több vasat tartalmaznak, mint a fehér húsok), belsőségek, máj, egyes töltött húsok, hurkák, hüvelyesek, bimbós kel, spenót, petrezselyem, friss csipkebogyó, ribiszke, mák, mogyoró, brokkoli

Cink: A cink elsősorban a szemben, a bőrben és a hajban (70%), valamint a férfi nemi szervekben található, fennmaradó 30%-a pedig a májban, a vesében, az izomban és a csontban. A vér cinktartalmának mintegy 80%-a a vörösvérsejtekben található.

immunrendszer fekvő2

A cink az inzulin és a nukleinsavak egyik alkotórésze, így a DNS szerkezetét biztosítja, részt vesz az inzulin tárolásának és felszabadulásának folyamataiban, elengedhetetlen a hámtakaró épségéhez. A cink hatékonyabban szívódik fel állati eredetű élelmiszerekből, mert a növényi eredetűekben az egyéb hatóanyagok megkötik.

Forrásai: halak, húsok, csirke, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak

Jód: A jód alapvető eleme a pajzsmirigyhormonoknak, amelyek az anyagcserefolyamatokat, a növekedést, a szellemi fejlődést és a fehérjeszintézist szabályozzák. A szellemi fejlődés elmaradása, a visszamaradottság világszerte megelőzhető jód utánpótlással. Az élelmiszerek jódtartalma függ az éghajlat, a talaj és a víz jódellátottságától. Jódban különösen gazdagok a tengeri halak, kagylók. A legkevesebb jódot a növények tartalmazzák.

Szelén: A jó egészséghez elengedhetetlen a szelén, de csak kis mennyiségben, mert kb. 0,2 mg napi bevitel felett feltehetően toxikus hatása van. Nélkülözhetetlen azokhoz az enzimekhez, amelyek a sejtoxidációs folyamatoktól óvják a szervezetet. Szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében.

Forrásai: Olajos magvak, teljes kiőrlésű cereáliák, vagyis gabonafélék (kukorica, búza, rizs), hüvelyesek (főleg szója és lencse) kenyér, hús, csirke, pulyka, tojás, hal (tonhal), tengeri állatok.

Réz: Rézben gazdag szervek a szem, a máj, a szív, az izom, az agy és a vese. A fehérjék alkotó része, szükséges eleme az enzimek energiatermelő folyamatainak, a vas felszívódásának, kollagén szintézisnek, illetve az immunrendszer és központi idegrendszer működésének.

immunrendszer fekvő

Mangán: Bizonyos enzimek esetében a mangán kulcsfontosságú szerepet tölt be szerkezetileg, ezáltal elengedhetetlenül szükséges az egyes aminosav, szénhidrát és koleszterin anyagcsere folyamataihoz. Részt vesz a csontképződésben, a sebgyógyulásban és antioxidáns funkciót is betölt. A mangán nagy része elvész az élelmiszer feldolgozás során. A finomított gabona és liszt például nagyjából csak fele annyi mangánt tartalmaz, mint a teljes kiőrlésűek.

Forrásai: Bizonyos zöldségek és gyümölcsök, mint az avokádó, banán, sötétzöld leveles zöldségek (brokkoli, mángold, kelkáposzta, póréhagyma, római saláta, spenót), grapefruit, hüvelyesek, narancs, ananász, málna, teljes kiőrlésű gabonák (zab, rozs, árpa, tönköly), olajos magvak (mogyoró)

Kapcsolódó cikkek:

Paleolit táplálkozás kezdőknek

Magyar Konyha Zsidek Lászlóval – videóval

Főzzön télen is egészségesen

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark