Adalékanyag ABC

Adalékanyag ABC

Az adalékanyagok az élelmiszergyártás során kis mennyiségben a nyersanyagokhoz kevert összetevők, amelyek megakadályozhatják az élelmiszer romlását, javíthatják ízét vagy színét, fokozhatják tápértékét vagy segíthetik a gyártási folyamatot. A leggyakrabban használt adalékanyagok a tartósítószerek, a színezékek, az édesítőszerek, az ízfokozók, az emulgeálószerek, a sűrítőanyagok és a stabilizálószerek.

Maurice Hanssentől származik az elgondolás, hogy az élelmiszerek címkéit az E-számok jelrendszerével tegyék egyszerűbbé. Az EU jóváhagyásával ezekkel a jelölésekkel egyszerűsítik a szinte minden élelmiszerbe belekerülő adalékanyagok feltüntetését a termékek címkéin.

A legtöbb csomagolt élelmiszer tartalmaz olyan adalékanyagot, amelytől:

- az élelmiszer tovább őrzi meg frissességét

- tetszetősebb

- könnyebben hozzáférhető (pl. a szezonalitás kiküszöbölésével)

- egyszerűbben előállítható

Nem minden adalékanyag szintetikus, sőt, valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő, sok közülük pedig olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár a kertünkben is nőhetnek. Az alma például pektint (E440) tartalmaz, amely lekvárok és egyéb termékek zselésítő anyaga, a céklakivonat (E162) pedig tésztafélék vagy cukorkák színezésére alkalmas a rózsaszíntől egészen a bíbor mély árnyalatáig. A legismertebb természetes adalékanyag talán az E300, vagyis az aszkorbinsav, közismertebb néven C-vitamin. Vannak ún. „természetazonos adalékanyagok” is, amelyek – ahogyan azt nevük is mutatja – a természetben megtalálható vegyületekkel teljesen azonosak, csak kémiai reakciók révén állítják elő vagy nyerik ki azokat.

adalékanyag fekvő

Egy feldolgozatlan, frissen szüretelt paradicsom tartalmaz természetes színező anyagokat – karotinoidok (E160ai), likopin (E160d), laktoflavin, Riboflavin (E101), természetes antioxidánsokat – aszkorbinsav (E300) és természetes savanyítószereket – almasav (E296), citromsav (E330), víz, cukor, cellulóz, glutaminsav (glutamát), pektin, természetes ízanyagok.

Néhány részlet az adalékanyagok legtöbbet emlegetett csoportjaival kapcsolatban – vagyis az ízfokozókról, a színezékekről és az édesítőszerekről.

Az ízfokozó, ízkiemelő anyagok önmagukban íztelenek, de már nagyon kis mennyiségben az élelmiszerhez adva is felerősítik annak jellegzetes ízét, aromáját.

Az egyik adalékanyag, amelyet sokan kerülni igyekeznek, a nátrium-glutamát, közismertebb jelöléssel az MSG vagy E621. Ezt a készételekben, snackekben és ételízesítőkben gyakran megtalálható vegyületet teszik felelőssé az úgynevezett „kínai étterem szindróma” és egyéb kellemetlen tünetek kialakulásáért. A nátrium glutamát egy közönséges aminosav, a fehérjékben, számos élelmiszerben és az emberi szervezetben is megtalálható glutaminsav nátriumsója, amely természetes formában előfordul az anyatejben, továbbá tejtermékekben, húsokban, halakban, gombában és a paradicsomban is.

adalékanyag fekvő2

Az édesítőszerek: a tápértékkel nem rendelkező, más néven mesterséges, édesítőszerek olyan adalékanyagok, amelyek anélkül alakítanak ki a cukorénál akár kétszer intenzívebb édes ízt, hogy közben jelentősen (vagy egyáltalán) megnövelnék az élelmiszer energiatartalmát. Az élelmiszeripar az elmúlt 30 évben széles körben alkalmazott cukorhelyettesítőket édesítőszerként, különösen a „diétás” ill. az „alacsony energiatartalmú” termékekben. Használatuk előtérbe kerülése különösen fontos volt a cukorbetegség étrendi kezelése és a fogak egészségének megőrzése szempontjából.

A színezékek: a fogyasztók természetes színezékek iránti igényére reagálva a Nestlé egyik legnépszerűbb gyermekeknek szánt termékének a Smarties drazsénak előállítása során ma már kizárólag természetes növényi kivonatokat használ színezékként.

Van lehetőség az adalékanyagok teljes elhagyására?

Akkor kiiktathatóak, ha valaki a saját kertjében termeli meg élelmiszereit és naponta több órát szán az ételek elkészítésére. Az adalékanyagok lehetővé teszik, hogy szabadidőnket más, kellemesebb dolgokkal tölthessük.

Kapcsolódó cikkek:

Immunrendszerünk óvására: nyomelemek

Ünnepeljünk jó minőségű hússal

Úgy egyél, hogy jól legyél

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark