Top 10 tipp a téli depresszió ellen

Top 10 tipp a téli depresszió ellen

A karácsonyi stressz mellett sokakat elkap a téli depresszió. A sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot is okozhat.

Léteznek módszerek, melyekkel stressz-mentesebben és egészségesebben tudjuk eltölteni az ünnepeket. Dr. Filippo Ongaro, olasz orvos, akinek az Európai Űrhivatal orvos-tanácsadójaként és a budapesti Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatójaként az a missziója, hogy a tudomány, a genetikai kutatások, a nutrigenomika legújabb eredményeit a szokásos 15-20 év fáziskéséshez képest mielőbb hasznosítsa az orvosi gyakorlatban, egyszerű, de működő ötleteket ad. Szerinte az elmúlt húsz év kutatásai – különösen a genetika és a molekuláris biológia területén –egyértelműen bizonyítják: a szerv-specifikus betegségek elhúzódó kóros folyamatok megnyilvánulásai, s ha ezeket hosszú ideig elhanyagolják, gyakran visszafordíthatatlan károkat, komplex, krónikus betegségeket okoznak.

depi fekvő

A téli depresszió is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy lappangó betegségeink, hajlamaink felerősödjenek, így nem árt áttekinteni, hogy miképp védekezhetünk ez ellen mi magunk. Dr. Ongaro néhány trükkjével a borongós, hideg időben sem érezzük magunkat rosszabbul, mint a verőfényes nyári napsütésben. „Csak tőlünk függ, hogy egy pohár félig üres vagy félig tele” – véli a Quintess nemzetközi orvos-igazgatója, akinek tippjei:

1) Menjünk a szabadba minden alkalommal, amikor egy kicsit is süt a nap.

2) Legyünk együtt családunkkal és barátainkkal annyit, amennyit csak lehet.

3) Kezdjünk el egy meditációs, jóga vagy tai chi tanfolyamot azért, hogy megtanuljunk relaxálni, és csökkenteni tudjuk a stresszt.

4) Nevessünk annyit, amennyit csak lehet. Kerüljük a szomorúságot még film vagy könyv formájában is.

5) Próbáljuk meg emelni a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátok arányát, mely növeli az agy szerotonin-termelését, így stabilizálódik a kedélyállapot.

6) Hallgassunk zenét a stabil hangulatért, ritmusos zenét válasszunk.

7) A tánc remek testmozgás, ami egyben a kedélyállapotra is jó hatással van. Főleg, ha olyan valakivel táncolunk, akit kedvelünk.

8 ) Ha tehetjük, utazzunk el valahova a sötétből és hidegből, meleg és napsütötte helyre.

9) Ne alkohollal biztosítsuk a jó hangulatot. Ez csak átmenetileg segít, utána rosszabb lesz, nem beszélve arról, hogy az egészségünkre is káros.

10) Rendszeresen mozogjunk, mivel ez endorfint termel és boldoggá tesz.

A non-profit Quintess Egészségközpont és a rendszermedicina elveit a gyakorlatba is átültető Quintess Egészségközpont meghívására decemberben Magyarországra látogatott Dr.Ongaro. A nemzetközi hírű szaktekintély „Úgy egyél, hogy jól legyél” címmel könyvet is megjelentetett, amelyben részletesen is kifejti életmód-fejlesztési és táplálkozási módszertanát.

Kapcsolódó cikkek:

Úgy egyél, hogy jól legyél

Méregtelenítés minden szinten

Adalékanyag ABC

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark