Irány London, a Paralimpia

Irány London, a Paralimpia

Végetért az Ability – a képességek próbája antidiszkriminációs vetélkedőműsor, kiderült, hogy melyik csapat nyerte meg a fantasztikus fődíjat, a 2012-es londoni paralimpiára szóló kiutazást!

Vasárnap délelőttönként a tv2 sugározta az Európai Unió támogatásában és az ESZA társfinanszírozásában megvalósított ’Ability – a képességek próbája’ versenysorozatot. Múlt vasárnap, február 5-én hosszas versengés, felkészülés és izgalom után a PTE I. számú Gyakorló Általános Iskola csapata nyerte meg a főnyereményt, a 2012-es londoni paralimpiára való kijutást.

2011. őszétől, a tv2 műsorán egy országos fogyatékosügyi, anti-diszkriminációs vetélkedőt követhettek nyomon az érdeklődők. A műsor bemutatta azokat az anti-diszkriminációs és esélyegyenlőségi témákat, amelyekre a versenyfeladatok is épültek.

„Olyan játékokat próbáltunk összeállítani a vetélkedőben, amik a gyerekek gondolkodásmódja felől közelíti meg a fogyatékosügyet. A feladatok egyébként nemcsak nekik, hanem a nézőknek is nagyon izgalmasak voltak, mert látványosak, viccesek és egyben elgondolkodtatóak is.” – mondta Lutter Imre, az ’Ability – a képességek próbája’ műsor főszerkesztője.

„A diszkrimináció csökkentésének elősegítése a médián keresztül- Képességek próbája” c. program keretén belül a vetélkedősorozat célja az volt, hogy közelebb hozza a fogyatékossággal kapcsolatos élethelyzetek játékos megtapasztalásának lehetőségét a széles közönség számára.

Több hónapos felkészülés, gyakorlás és elődöntők, középdöntők sora után játékos, ám nehéz „küzdelmet” követően, január végén kiderült, hogy mely csapatok kerültek be a vetélkedősorozat döntőjébe. Szoros versenyben, a boldogkőváraljai diákokkal szemben, a pécsi PTE I. számú Gyakorló Általános Iskola csapata nyerte meg a finálét. A pécsi csapattagok nagyon izgatottak, hiszen egy több hónapja tartó megmérettetés ért véget és még vár rájuk a legnagyobb élmény: London, Paralimpia. De mit gondolnak a ’Ability – a képességek próbájáról’ a csapattagok és a pedagógusok?

„Számunkra nem volt teljesen új a verseny témája, hiszen 5 éve veszünk részt hasonló kezdeményezésben, a ’Sportolj másként’ rendezvényen. A vetélkedő kedvenc feladata a kerekesszékes-pálya volt, ahol én voltam az utolsó ember, mivel nagyon gyorsan hajtom azt. Az elejétől kezdve szerettük volna megnyerni a Képességek próbáját, drukkoltunk, hogy mi legyünk az elsők és mehessünk Londonba, a Paralimpiára.” Szabolcsi András, Pécs

„Örültem a kezdeményezésnek, hiszen a versenynek köszönhetően a gyermekeink empatikusabban, megértőbbek lettek, érzelmileg gazdagodtak, illetve felismerték, hogy nem sajnálni kell fogyatékos embertársaikat, hanem segíteni nekik. A vetélkedő sikeréhez természetesen nem csak a gyerekek ügyességére és felkészültségére volt szükség, hanem lelkes tanárainkra is, illetve a családok támogatására, amit ezúton is köszönök nekik.” – Kovács Istvánné, igazgatónő PTE I. számú Gyakorló Általános Iskola

Kapcsolódó cikkek:

Megkezdődnek az Ability vetélkedőműsor középdöntői

Budapesten még látható a „Guruló Kampány”

90 decibel projekt – Gyerekdarab jeltolmáccsal a Centrál Színházban

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark