Az idős és a gyermek a leggyakoribb áldozat

Az idős és a gyermek a leggyakoribb áldozat

Nem elég csupán szeretni az állatokat. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a felelősségteljes állattartás feltételeivel is. A hírekben egyre többet hallunk kutyatámadásokról, amelyeknek főleg idős emberek, illetve a gyermekek esnek áldozatául. Ennek egyik oka az, hogy legkevésbé ők tudják, veszélyhelyzetben hogyan kell helyesen viselkedni. Az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ az Állatvédőrség Cerberos munkacsoportjának szakemberei, akik felvilágosító előadásokkal járják a nyári táborokat, óvodákat és iskolákat.

A Cerberos Állatvédő Egyesület és Kutyaiskola közel 4 éve tart rendszeresen oktatásokat különböző korosztályoknak. Programjukkal óvodákat, általános-és középiskolákat látogatnak meg. Nagyon fontos, hogy a felnövekvő nemzedék már kiskorban megismerkedjen a felelős állattartás szabályaival, mert így sok baleset elkerülhető. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen tréningek alkalmával bepillantást nyerhetnek az állattartással kapcsolatos teendőkbe is. Megtudhatják, hogy mennyi törődést és odafigyelést igényel egy kedvenc tartása, így eldönthetik vállalják-e egy négylábú gondozásával járó felelősséget.

kutyatamadas fekvo2

- Az előadásokra a Cerberos Kutyaiskola terápiás állatai is elkísérnek minket, így a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek velük – kezdte Joó István, az egyesület szakmai igazgatója. – Megsimogathatják, megetethetik őket, megtanulhatják hogyan viselkedjenek idegen kutyával, de engedelmességi és trükkös bemutatót is szívesen tartunk. Fontos, hogy a fiatalok teljes körűen átlássák, mekkora felelősség egy kedvenc tartása és felnevelése. A foglalkozások alkalmával az oktatók azt is megtanítják a gyermekeknek, hogy kutyatámadáskor mi a helyes reakció.

kutyatamadas fekvo

Ilyen esetben nagyon fontos, hogy ne kezdjenek el kiabálni, menekülni, mert akkor azonnal zsákmánynak minősülhetnek a kutya szemében. Fontos, hogy álljanak nyugodtan, kezüket szorítsák a testük mellé. Ha van náluk iskolatáska vagy tornazsák, akkor azt tartsák maguk elé, így a kutya nem őket fogja hamarabb elérni. Soha nem szabad a kutya szemébe nézni, de ne is fordítsanak hátat az állatnak. Többek között ezeket a szituációkat játszatjuk el a gyerekekkel, miközben átbeszéljük, mire kell figyelniük – vázolta a foglalkozás menetét a szakember.

Az egyesület szakemberei szívesen ellátogatnak bármelyik iskolába, óvodába.

Kapcsolódó cikkek:

Keresztes Ildikó és Steiner Kristóf együtt tüntetett

Együtt tüntetett Puskás Peti és Bebe

Dér Heni hajléktalanokon és kutyáikon segített

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark