A design-muri mindenkié

A design-muri mindenkié

Az Art Moments  Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivált 2012. július 5-12-ig rendezi meg a Hybridart Management és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Budapest szívében, az Erzsébet téren, a Design Terminál és az Akvárium épületében. A rendezvény egyes programjait ugyanakkor júliustól szeptemberig vidéki városokba – Veszprémbe, Debrecenbe, Balatonfüredre, Pécsre és végül Tokajba – is elviszik a szervezők.

A fővárosból kiinduló fesztiválsorozat különleges vizuális művészeti programokat szervez pályakezdő művészek munkáiból, produkcióiból. A képzőművészeti, médiaművészeti, fotó- és filmes események mellett ugyanakkor a vizuális művészetekhez kapcsolódó irodalmi és zenei rendezvények is várják az érdeklődőket. Aki pedig a jobbnál-jobb programok alatt megéhezik-megszomjazik, a Design Terminál mellett lévő gasztro-sétányon ízletes, kézműves magyar gasztronómiai termékek közül válogathat.

A rendezvénysorozat célja egyrészről, hogy a fiatal művészvilágnak lehetőséget adjon a bemutatkozásra, másrészt, hogy a sokak által nehezen befogadható kortárs művészetet mindenki számára értelmezhető, szerethető formában mutassa meg.

A fesztivál programjai ingyenesek.

Egy kis ízelítő a programokból:

A SEJT kiállítás az Akváriumban a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának műveit mutatja be. A medence vízén átragyogó fénnyel megvilágított kiállítás egyben vásár is: pályakezdő tehetségek munkáit vehetik meg az érdeklődők, amelyek egyszer remélhetőleg felbecsülhetetlen értéket képviselnek majd… A sejtfalakat formázó, biomorf installáción bemutatott tárlat megálmodója és kurátora Zsikla Mónika művészettörténész.

kortars alloA Design Terminál épületében a COLORS magazin 83 címlapjából nyílik izgalmas tárlat. A lapot a Benetton cég alapította a 90-es évek elején, szerkesztésére pedig az amerikai, ám magyar származású Tibor Kalman grafikust, valamint Oliviero Toscani olasz fotográfust kérték fel. Kálmán és Toscani feladata az volt, hogy egy elegáns megjelenésű magazint készítsenek, amely hitelesen képviseli a cég radikálisan őszinte nézeteit az aktuális társadalmi, politikai feszültségekről, mint például a rasszizmus, a háborús bűncselekmények, az AIDS vagy a súlyos környezetvédelmi problémák.

Az Akvárium galériájában a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjainak „Mona Lisa képében” című intermédia kiállítását  láthatja a közönség. A videókból, fotókból és diavetítésekből álló tárlat a technika eszközeit használva keres válaszokat különböző társadalmi, politikai és művészeti problémákra.

A divatrajongókra is gondolt az Art Moments: a Forum Hungaricum által szervezett „Gombold Újra!

Divat a magyar 2.0” 2012-es öltözéktervezési pályázatának legkülönlegesebb munkáiból nyílik kiállítás a fesztivál egyes vidéki helyszínein. A „Gombold újra” a fiatal magyar divattervezők támogatására, bemutatására jött létre; célja megmutatni, hogy a hagyomány és a kortárs értékek összeegyeztethetők: a pályázók a magyar divattörténet múltjából kiindulva terveztek hordható, 21. századi ruhákat.

Az Art Moments fesztivál egyik leglátványosabb eseménye az Erzsébet téren zajló Urban Tactics programok keretében megvalósuló élő festés (live painting) lesz a hazai street art szcéna jeles művészeivel. A fesztivállátogatók „megleshetnek” egy-egy készülő alkotást, miközben megismerkedhetnek a street art művészet fújási technikáival, az urbánus szlenggel, és akár beszédbe is elegyedhetnek a festékszórás „fenegyerekeivel”.

A fiatal designerek rendhagyó installációkon bemutatott ötletes ékszerei, dísz- és használati tárgyai a „Nemurimuri” design-vásár és -buli egyestés programja alatt vásárolhatók meg a Design Terminál épületében maximum 5.000,-Ft ért! – hiszen ez a design-muri mindenkié, nemcsak az uraké!

Akik pedig az Akvárium lépcsőjén kortyolgatják majd hűs esti sörüket, közben a fesztivál szabadtéri mozi programjait is élvezhetik: ismert magyar nagyjátékfilmeket és a feltörekvő generáció rövidfilmjeit tekinthetik meg.

Az irodalmi programok ötvözik a költészet a zene, a tánc és az utcai festészet elemeit; a Slam Poetry hazai képviselői és a Grecsó testvérek egy-egy meglepő produkcióval várják a látogatókat.

A rendezők workshopok-at   is szerveznek, melyeken a látogatók a többi között betonszíveket hímezhetnek vagy kimustrált múzeumi hirdető molinókból trendi táskákat varrhatnak. Ezek mellett számos kreatív és múzeumpedagógiai program várja a gyerekeket is.

Ám a jó hangulat zene nélkül mit sem ér: a Roma Hungaricum Művészegyüttes az alternatív médiaművészeti kísérleteiről ismert VJ (visual jockey) Centrum közreműködésével egy szokatlan hangulatú produkciót ad elő az Akvárium színpadán; délutánonként és esténként pedig DJ-k és akusztikus zenei előadások színesítik a programkínálatot.

A szervezők azonban nem csak a budapesti közönségnek akartak kedvezni. A fővárosi fesztivállal egy időben, Veszprémben is jelentkezik az Art Moments, csatlakozva a Veszprémi Utcazene Fesztiválhoz július 4-10. között. A híres Virágkarnevál ideje alatt, augusztus 14-20-ig Debrecenben a MODEM-ben és a Kölcsey Művelődési Központban láthatja a közönség a korábban Budapesten bemutatatott anyagot. Ezt követően augusztus 26 – szeptember 2-ig Balatonfüredre a Vaszary villába utazik az Art Moments képanyaga, hogy az utolsó nyári napokat kiélvező üdülők is láthassák a gyűjteményt, az ősz záróakkordjaiként pedig szeptember 19-23-ig Pécsett, a Zsolnay Kulturális negyed ad otthont a programoknak, míg végül a szüret idején Tokajba költözik a fesztivál.

Kapcsolódó cikkek:

Koktélok és designerek egy helyen 30 napon keresztül

Egy bohém festő Budapesten, Berlinben és Párizsban

MÜSZI – egyedülálló közösségi alkotótér Budapesten

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark