Dívák a kolostorban

Dívák a kolostorban

A Kolostor valójában templom. Pontosabban a Kolostor romjai a templom háta mögött találhatóak. Az ország egyik legrégebbi – a hagyomány szerint 1020-ban alapított – női zárdájáról van szó, ahol Boldog Gizella – ahogy a legenda tartja – együtt hímezte az apácákkal a koronázási miseruhát.

Magát a templomot már a Jezsuiták kezdték építeni a XVIII. században, de mire elkészült volna, a rendet feloszlatták, így a templom valójában egy kallódó templom volt évszázadokon át. A gazdátlan, lepusztult épület felújítását 2009-ben kezdték el uniós támogatásból, majd 2011 tavaszára el is készült.

A rendkívül inspiráló szakrális tér már 2011 nyarán a VeszprémFest egyik kísérőrendezvényének a helyszíne volt. A Liszt évforduló okán szinte magától értetődő volt a Liszt sorozat, ami a kora esti akusztikus koncertekkel négy napon át töltötte meg a templomot.

A VeszprémFest, a mintegy 120 nézőt befogadni képes épületet minden évben más-más zenei tematika mentén szeretné bevonni a fesztivál kísérőrendezvényeinek sorába. Idén – hisz a hely mitológiájában a nők komoly szerepet játszanak – “Dívák a kolostorban” címmel öt, a zenei-művészeti élet különböző területeiről érkező “művész-Díva” előadásai nyújtanak majd különleges élményt: Udvaros Dorottya, Zséda, Szulák Andrea, Miklósa Erika és Palya Bea estjeivel vár mindenkit a templom és a VeszprémFest ebben az évben.

divak alloJúlius 17. – Udvaros Dorottya

Mégis szép

Udvaros Dorottya régi és új dalokat énekel többek között: Brechttől, Zsütitől, Bereményitől, Cohentől, Kurt Weilltől, Kamondy Ágnestől, Hrutka Róberttől.

Prózát mond többek között: Nádastól, Téreytől, Závadától, Bartistól, Lőrinczytől

“Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

A dalok, a jók, a kor valódi lenyomatai, pontos és precíz képet adnak életünkről: éleset, igazit és nagyon jellemzőt, örök idejű pillanatfelvételek…

Vörös Róbert barátommal zeneszerzőket, szövegírókat, új és régi harcostársakat kértünk föl, hogy írjanak dalokat. Megkértük: Bella Máté, Nyitrai László, Hrutka Róbert zeneszerzőt, Gergye Krisztián, koreográfust, Karafiáth Orsolya, költőt, Kamondy Ágnes zeneszerző-énekest, és Bereményi Gézát. És ők, nagy örömömre, csodálatos új dalokat írtak.

Az elhangzó dalok mellett szerettük volna, hogy kortársaim, író barátaim prózában ”megszólaljanak”, azaz egy-egy karcolatot, egy-egy széljegyzetet, egy-egy tollvonást, egy apró sebhelyet, egy bűnjelet, szóval egy kis férfi nyomot hagyjanak az én dalba öntött, véget nem érő asszonyi kitárulkozásomon.

Tehát levelet írtunk: Kedves Barátom, arra kérlek, hogy pár sorban, tényleg nagyon tömör prózában, versben, haikuban írjál nekem… Hogy miről? Megadom a témát is: mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?

Mert ez mindig is furdalta az oldalamat! Ezt én most, ebben az estben, két dal között elmondanám, ha Te, Kedves Író, megírod nekem!

Köszönettel, és kíváncsian várom, várjuk „küldeményedet!

Szeretettel és barátsággal: Udvaros Dorottya”

Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a Szentendrei Teátrum és a Kék Produkció együttműködésével jött létre.

Július 18. – Zséda

Zséda 2011-es új koncert műsora A Zongorista és Én

Könnyed, szórakoztató, mégis igényes zenei program, mely az akusztikus élőzene varázsát kínálja a közönségnek.

Közreműködnek: zongorista (Rakonczai Viktor) szaxofonos (Kuzbelt Péter Showder Band)

A Zongorista és Én című műsor Zsédenyi Adrienn talán legkedveltebb produkciója. Egy műsor, mely különleges zenei kalandozásra csábít. Zséda olyan dalokat énekel, amelyek számára különösen kedvesek. Mindent, ami eddigi zenei pályafutása során fontos volt és fontos a mai napig számára. Olyan dalokat, amik őt jelképezik, és amiket saját maga válogatott össze.

A műsorban Zséda ismert dalokat, világslágereket, jazzklasszikusokat, valamint legkedveltebb saját dalait énekli egyedi hangszerelésben.

divak fekvo

Július 19. – Szulák Andrea Quintet

Szeretni bolondulásig

A történet jó másfél éve kezdődött, amikor a Dés László kezdeményezése nyomán megrendezésre kerülő „Jazz az Operában” elnevezésű est alkalmából Szulák Andrea – többek között – együtt muzsikált a hazai dzsesszélet két illusztris alakjával, Balázs Elemérrel és Ifj. Szakcsi Lakatos Bélával. A magyar örökzöldek dzsesszes köntösbe való bujtatásának ötlete aztán odáig fejlődött, hogy összeállt egy hattagú zenekar Szulák Andrea Quintet néven. A Szeretni bolondulásig CD hat kiváló, összeszokott zenész zseniális egymásra hangoltságának, varázslatos összjátékának eleven megtestesülése, melyen a magyar szívnek és fülnek kedves melódiák csendülnek fel dzsesszes hangzásban. Makulátlan dinamikával ékesítve, Szulák lágyan simogató hangja egyik dallamot a másik után fűzi fel a fényesen csillogó, képzeletbeli láncra. A tollpiheként lebegő pianók szabad szárnyalásba csapnak át. A belső erő által fűtött törékenység bámulatba ejtő.

divak allo2Július 20. – Miklósa Erika

Miklósa Erika tizenévesen atletizált, majd egy baleset miatt abba kellett hagynia a versenyzést, kedvtelésből az éneklés felé fordult. Alig három év elteltével, 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz.

Miklósa Erika Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig. Különleges hangjával meghódította a világot, nemzetközi meghívások tömkelegével és háromszáz előadással a háta mögött ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben. 2004-től folyamatos szerződése van a New York-i Metropolitan Operaházba. Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical és operett világába is, számos exkluzív gálakoncert főszereplője.

Július 21. – Palya Bea

Palya Bea “Egyszálének” című produkciójával lép fel a kolostorban.

“Már régóta akartam egy lemezt csinálni, ahol nincs semmi más, csak a hangom, meg ami belül van. A legnagyobb kihívás, testreszabottan örömteli és könyörtelen. Visszavezet nemcsak a zenei gyökereimhez, hanem minden őshöz is, apámhoz, anyámhoz, nagyapámhoz – a lemezt az ő ajánlása és éneke zárja. A népdalok, amelyeket itt énekelek, régi kedvenceim, titkos kincset rejtő kövek.

A saját dalok pedig útközben születtek. Olyan helyeken jártam, ahol egyszerre van düh és szomorúság, de sok öröm és végül rengeteg nevetés is, játszom hát, bohóckodom is. Most úgyis csak önmagammal bírkózom, a végén én sírok és én nevetek.”

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark