Mozgalmárok, álom állam, a Bánkitó Fesztiválon

Mozgalmárok, álom állam, a Bánkitó Fesztiválon

A negyedik Bánkitó Fesztivál a zenei program kavalkád mellett idén is fontos és aktuális társadalmi kérdéseket vet fel színházi előadásokon, kiállításokon, beszélgetéseken és műhelymunkákon keresztül. Gyermekbarát, környezettudatos és társadalmilag érzékeny fesztiválként nem csupán arra törekszünk, hogy jól fogyjon a sör és a hot-dog, de feladatunknak tartjuk a pihentetés mellett a szemléletformálást is. Reméljük idén is sikerül!

Bánk nappal igazi testi és szellemi felüdülést kínál. A Tószínpad és környéke bringás bolhapiacnak, longboard versenynek, bringás és gyermekprogramoknak ad otthont. A falu szívében található Polgármesteri Hivatal épületében a Hallgatói Hálózat szabadegyeteme várja nem csak az egyetemistákat, de minden fesztiválozót, akit izgatnak a következő témák: kispolgárjogi történelem, az erőszakmentes ellenállás, a válság politikai következményei, a válságra reagáló mozgalmárok beszámolói.

John Sable Többször orgazmus című darabja az etikus nem-monogám kapcsolatok világába kalauzolja a nézőt, a Baróthy Angyalai Sanyi és Aranka színház rendezésében pedig ROADMOVIE –TH&L címmel négykezes kaland részesei lehetnek a látogatók. A MÉM csoport Elégséges című előadásáról a végén kiderülhet, hogy talán nem is elégséges. A színházi előadások sorából kitűnik a rendhagyó és itthon kevéssé ismert Törvényhozói színház előadása, melyet a fesztivál ideje alatt önként jelentkezőkből verbuvált színészek vezetnek elő az utolsó napon, de a munkafázisokba már az előadást megelőző napokon betekintést nyerhetünk a fesztivál területén váratlanul felbukkanó utcai akciókon keresztül. Idén harmadik alkalommal, közel 40 jelentkező munkáiból válogatott szabadtéri kiállítást rendezünk Privát jelzőtáblák címmel Bánk falu köztéri jelzéseinek újraértelmezésével. A tavalyi évben nagy sikert aratott Kállai testvérpárból Henrik műterme idén is non-stop festéssel és beszélgetéssel várja a tábor közönségét, a tranzit.hu által megbízott Pseudo Race Group pedig Liberagility nevű fizikai-szellemi akadálypályát állít a résztvevők liberális készségeinek tesztelésére.

Banki fekvo

Számos felmérés és tapasztalat tanúskodik arról, hogy a választókorú magyar állampolgárok jelentős része még több mint húsz évvel a rendszerváltás után sem rendelkezik olyan politikai ismeretekkel és kultúrával, amelyek egy demokratikus rendszerben kívánatosak lennének. Épp ezért a Marom Budapest és más civil szervezetek önkéntesei nyári tábort szerveznek azzal a céllal, hogy a résztvevő gyerekek alapfokú elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a demokrácia működéséről és az ország politikai berendezkedéséről, valamint fejlesszék együttműködési készségeiket. A résztvevő gyerekek Borsod-Abaúj-Zemplén- és Baranya megye hátrányos helyzetű kistérségeiből kerülnek ki a 12-16 éves korosztályból. A készségfejlesztő programok szervezésében részt vesz a Magyar Progresszív Intézet, a Noha Stúdió és Alkotóműhely, a Cellux Csoport, az Amnesty Internation Hungary és a Mosolygó Kórház Alapítvány. A tábor a Brit Nagykövetség támogatásával valósul meg.

banki fekvo2

Színes fények, kísérleti zenék és tánc három éjszakán át.

Bánk éjjel színes fényekbe burkolózik és négy zenei helyszín telik meg élettel. A Tábor látogatóit a Fogas Ház nyári szakosztálya látja el fesztivál hangulattal. Az italok mellett non-stop zenét és hűsítő locsolást ígérnek, de az aktívabbak olimpiai kvalifikáló sport versenyeken is részt vehetnek. A nagyszínpadon olyan formációk mutatkoznak be, akik a hazai fesztivál felhozatal ritkán látott alakjai. Pénteken Marge indítja el az estét, majd a ColorStar és a LavaLava Sound System lép színpadra, a kisszínpadon pedig a Dorco Band, Kiss Erzsi és Popiván mozgatják meg bánk népét. Szombaton a Mary Popkids és Nemjuci alapozzák meg a hangulatot, hogy aztán az ősbánkitó fellépőként mindig a tőlük szokott szuper hangulatot a Fixi4 és az S*10 csapata hozza. A fesztivál zárónapja is erősnek ígérkezik, a Sena Live Band után a The Qualitons, majd a Mango-Cadik páros táncoltat, a nagyszínpad záró fellépője pedig az S*10 csapata lesz.

További információk: www.tekerjatora.hu, www.facebook.com/bankitofeszt

Jegyek és bérletek:

elővételben napijegy 2500.-, bérlet 7000.- (a Toldi Klubban, a Fogas Házban és a Kisüzemben, illetve online július 19. éjfélig)

a helyszínen napijegy 3000.-, bérlet 8000.-

Utazás:

tömegközlekedés:

Vácig vonattal vagy Volán busszal, Vác és Bánk között fesztiválbusz közlekedik!

kerékpárral szervezett túra keretében:

Kapcsolódó cikkek:

Bánkitó Fesztivál

Dívák a kolostorban

Gyere és masszírozz egy jó ügyért a Balaton Soundon

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark