Si Love – Is Love Roma Music & Art Festival

Si Love – Is Love  Roma Music & Art Festival

Mokoomba, Taram, Naked, Khamoro, Nyári Kálmán, Kökény Attila, Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, Szilvási Gipsy Folk Band, Fatima, Báró, Kicsinyúl, Andreas, Grófo és kis Grófo, hogy csak néhány nevet említsünk a 40 romazenekarból, akik július 19 és 22 között lépnek föl az Akvárium Klubban, ahol a roma muzsikán túl mozdulatszínház, kiállítás, filmvetítések adják a fesztivál négynapos programját

Az európai kultúra világszerte ismert és elismert értékei között tartják számon a cigányzenét, amely nem azonos a cigányfolklórral: ez egy egyedülálló előadói stílus, hangszerelés és hangzás. A magyar cigányzene ma olyan nemzeti és európai kulturális érték, amelyre méltán büszke Magyarország, s amelynek megőrzése és megújítása kiemelt feladat. A cigányzene hangzásvilága és stílusa a városi „professzionális” zenészek évszázadok alatt kiforrt és generációról generációra fejlődő tudáskincse. Nem csupán a zenész cigányságé, hanem az egész magyarságé – a világ kultúrájáé.

A Si Love – Is Love fesztivál a cigány muzsikát, kultúrát kívánja bemutatni a látogatóknak. A rendezvényen nemcsak magyar, hanem a környező országokban élő roma zenekarok is bemutatkoznak.

Fellépő zenekarok:

Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes

A muzsikusok átlag életkora 28 év. Valamennyien képzett zenészek, akik a Talentum Zeneművészeti Iskolában valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szerezték zenei alapismereteiket.

Koncertjeinken a népzenén, cigányzenén és operett-részleteken kívül neves zeneszerzők – Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Hubay Jenő, vagy Farkas Gyula – darabjait játsszák.

Naked (Srb)

A belgrádi Naked együttes zenéje a jazz-ben gyökerezik, de megannyi más ízesítéssel is büszkélkedik. Muzsikája a játékon és a játékosságon alapul, azaz állandó változásban van megannyi ösztönös rögtönzéssel és pillanatnyi hangulatokkal.

Hangzásukban ott van a funk lüktetése, a népzene számos motívuma, tört ritmusok, és egy kis pszichedélia, amely jórészt az effektezett hegedűhangoknak köszönhető. A teljes hangkép meghatározó eleme végig a szenvedélyes harmonika és hegedű párbaja marad.

akvarium allo

Taram (Int)

A Taram zenéjének különleges ízét az adja, hogy a tagok megértik és elfogadják egymás eltérő zenei hátterének sajátosságait. A választott kompozíciókat átalakítják, hozzáadják saját zenei hagyományaik elemeit, és ennek eredményeképpen zenéjük tartalma gazdagodik, egyetemessé válik.

„A Taram névre keresztelt zenekar szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezet el minket, míg a Közel-Keleten nagy névre szert tevő egyiptomi ney művész Mohammed Antar és a belga tangó-harmonikás Tuur Florizzone új hangzásokkal telíti meg és tereli új mederbe a dalokat.” (dalok.hu)

Mokoomba

A Mokoomba zenekar Zimbabwe és Zambia határán született, ahol a Zambezi folyó a legendás Viktória vízesésbe torkollik. A Tonga nép gyermekeiként nőtt fel a zenekar 6 tagja, akik népük kultúrájának hatásaiból táplálkozva alakították ki sajátos zenei világukat. Az énekes és ütőhangszeres Mathias Muzaza kivételes hangja által vezetve a Mokoomba átütő energiával hódította meg környezetét a táncra hívó afro-fusion stílusával.

A Mokoomba él, lüktet, és szó szerint robban a színpadokon.

2008-ban megnyerték a dél-afrikai Music Crossroads fesztivált, amely Zambia, Malawi, Tanzánia, Zimbabwe és Mozambique legjobb fiatal zenekarait lépteti fel. A sikert több európai meghívás méltatta, 2009-ben és 2010-ben felléptek Svédországban, Norvégiában,  Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban, Olaszországban és Luxemburgban, majd a turnét a Csehország –beli Colours of Ostrava fesztivál koronázta meg, melyen a Cranberries előtt állhattak a nagyszínpadra.

Les Rom

A Les Rom zenekar 2010-ben alakult Budapesten. Debütáló koncertjüket a Chico and the Gypsies zenekar előtt, a budapesti Gödör Klubban adták. A közönségsikerrel övezett koncert és a pozitív visszajelzések arra ösztönözték a zenekar tagjait, hogy megkezdjék a stúdiómunkákat és felvegyék első demo lemezüket. A négy fiatal, ám mégis tapasztalt zenész, Kovács Antal Máté és Bordás Péter a Romano Drom, Rostás Zoltán a Romengo, zenekarokban is évek óta játszanak, míg Rostás Krisztián az Etnorom zenekar legújabb lemezén vendégzenészként szerepel.

Szilvási Gfb

A Szilvási Gipsy Folk Band története néhány tizenéves fiatalember közös muzsikálásából bontakozott ki. Az egykori Romano Glaso nevű Ki mit tud? -győztes zenekarból alakult kvintett a hagyományos roma népzene némiképp felújított változatát játssza, elegánsan és gördülékenyen keverve azt a balkáni dallamokkal, a latin hatásokkal sőt, időnként némi rappel. Semmi erőlködés, inkább elbűvölő lazaság, vidámság és könnyedség, amit a zenekar legutóbbi lemezének címe is jelez: A folklór felpofoz.

Khamaro

A lelkes, cigány és magyar fiatalokból álló csoport célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is.

Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak.

A viszonylag fiatal zenekar máris két cd-vel büszkélkedhet: 2007-ben a Lingara (Csavargók),

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark