Van jövő: félezer gyermek vízilabdázik egy teljes napon át

Van jövő: félezer gyermek vízilabdázik egy teljes napon át

24 óra alatt 24 meccset játszik le az a több mint ötszáz gyermek, serdülő és ifjúsági sportoló, akik részt vesznek az 1 Nap Vízilabda nevű nemzetközi vízilabda-tornán Budapesten, augusztus 17-18-án. A világon egyedülálló rendezvény célja, hogy népszerűsítsék a sportágat a gyerekek körében.

A szervező Újpest Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (UVSE) negyedik alkalommal megvalósuló rendezvényéhez az idén Ausztrália is csatlakozik, az esemény hetében pedig többnapos nemzetközi tornát tartanak külföldi sztárcsapatok utánpótlás-egyesületeinek részvételével. A szombat délelőtti gálamérkőzésen igazi sztárparádé várható: a vízilabdasport legnagyobbjai játszanak majd az utánpótlás legreménytelibb játékosaival.

“Kizárólag a mostani vízilabdázó gyerekeken múlik, hogy 2020-ban sikerül-e Magyarországnak visszatérni az olimpiai dobogó tetejére” – mondta Lovas Péter, az Újpest Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (UVSE) elnöke az egyesület augusztus 15-ei, szerdai sajtótájékoztatóján. Az UVSE augusztus 17-18-án már negyedik alkalommal rendezi meg az 1 Nap Vízilabda elnevezésű 24 órás nemzetközi vízilabdatornát a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában. Az egyesület gyereksportolói a sajtótájékoztató ideje alatt a Westend Bevásárlóközpontban buzdították a hasonló korú gyerekeket, hogy válasszák ők is inkább a sportot, a vízilabdát hobbinak.

vizilabdaMa már ugyanazt a meghatározó szerepet tölti  be az UVSE a magyar vízilabda utánpótlásban, mint amit régen a KSI  – hangsúlyozta Horkai György olimpiai bajnok vízilabdázó, a junior férfi válogatott szövetségi kapitánya. Az ország legnagyobb és legeredményesebb vízilabda-utánpótlás egyesülete, az UVSE által szervezett tornán budapesti és vidéki klubok játékosai mellett több külföldi utánpótlás-sportoló is részt vesz. A péntek délutántól szombat délutánig tartó eseményhez az idén először Ausztrália is csatlakozik. Sydneyben mintegy száz fiatal játszik majd, de pártoló tagok, köztük akár nyolcvanéves nagypapák is bekapcsolódnak majd a a sydney-i UNSW/Wests Vízilabda Klub és a helyi magyar közösségek aktív közreműködésével megvalósuló társrendezvénybe, amelyet online kapcsolatban élőben nyomon követhetnek a budapesti programra ellátogatók is.

Budapesten az UVSE és a meghívott nemzetközi és vidéki csapatok gyermeksportolói 24 órán át egyórás etapokban játszanak majd egymással – hangzott el a sajtótájékoztatón. Minden korosztály játszik az egy napos esemény ideje alatt, a hatévesektől egészen az ifi korosztályig, a nagyobbak az éjszakai órákban, a kisebbek pedig napközben csobbannak. Szombaton 11 órától gálamérkőzést láthatnak az érdeklődők, ahol a magyar vízilabdasport olyan legendái játszanak a nemzetközi utánpótlásválogatott csapatával, mint Kósz Zoltán, Székely Bulcsú, Tóth Frank vagy Vári Attila. A mérkőzést a londoni olimpia vízilabda döntőjének magyar bírója,  ifj. Juhász György vezeti.

Az 1 Nap Vízilabda előfutáraként leány és fiú nemzetközi vízilabda tornát is rendez az UVSE az esemény hetében, amelynek névadója dr. Bozsi Mihály, aki újpesti sportolóként elért sikerei mellett olimpiai bajnok is lett. A keddtől péntekig tartó játékon a Mladost Zagreb -  VK Kruna vegyes csapata, a South Pasadena, a VK Beograd és a Duisburg utánpótlás csapata is részt vesz.

Az 1 Nap Vízilabda minden programját élőben követhetik az érdeklődők a neteyes.hu online közvetítésében, az esemény médiatámogatója az MTVA. A gyermek vízilabda-tornát támogatta még a Nemzeti Sportközpont, a TriGránit Csoport, az ING, a Salamander, a Fővárosi Gázművek, a Seiko, a Me-Ko Resti Kft. és a Coproduction Kft.

  • Facebook
  • IWIW
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark