Az F&M fitness and more az ország egyetlen sport- és orvosszakmai komplexuma, mely Budán, a MoM Sport területén található. A 2 700m2 területű centrum olyan gépparkkal és a gyógyászatban is úttörőnek számító berendezésekkel büszkélkedik, amelyek méltán emelik az F&M fitness and more-t az elsők közé. A prémium színvonalú gépek mellett az egyik legkedveltebb szolgáltatás a jégterápiás kezelés. Hogy mire jó mínusz 130-170 fokban „vacogni” a sokak által még nem is ismert jégszaunában? Nem ez a kérdés, hanem az, hogy van-e egyáltalán a szervezetnek olyan része, amelyre ne gyakorolna jó hatást.

Az F&M fitness and more nem csupán egy terem a manapság oly divatos edzőtermek között, hanem annál jóval több. Az ide látogató vendégek professzionális gépek és edzők segítségével dolgozhatnak. Itt nemcsak az izomtömeg vagy az állóképesség növelése a cél, hanem az is, hogy az amatőr és hivatásos sportolók mindezt sérülésmentesen érjék el úgy, hogy közben a leghatékonyabb edzéslehetőségeket biztosítja számukra a terem.

Fő tevékenységük – a legmodernebb Cybex cardio és lapsúlyos berendezések és szabadsúlyzós eszközökkel történő fitness termi edzések mellett – kiterjed a csoportos edzésekre, mint például az aerobik, a body and mind, vagy a spinning foglalkozások, valamint a Fájdalom Ambulancia részlegére, amely többek között professzionális orvosi gépekkel történő kezeléseket, gyógytorna foglalkozásokat és szakértő sportmasszázs szolgáltatást foglal magában.

És máris értelmet nyert a frappáns teremnév is, hiszen az F utal a fitness-irányzatra, az M, vagyis az and more pedig az orvosi praxis eredményein és tapasztalatain alapuló kezelésekre, amelyek közül talán az egyik legérdekesebb, a jégszauna.

Mindig van új a nap alatt, gondolhatjuk. De tényleg olyan nagy újdonságnak számít a hidegterápiás kezelés? Magyarországon mindenképp. Szibériában azonban működik egy óvoda, ahol évek óta úgy edzik a kicsik immunrendszerét, hogy kiviszik őket alsóneműre vetkőztetve, mezítláb a mínusz 10-15 fokos hidegbe, ahol aztán az ovisok egy vödör hideg vízzel leöntik magukat, majd futnak egy kört az udvaron. Ezt rövid melegedés után újra megismétlik. A hatása pedig? Makkegészséges gyerekek, akik hírből sem ismerik az influenzát. A jó hír, hogy nem kell Szibériába menni óvó néninek/bácsinak, hogy hasonló, de talán kevésbé drasztikus élményben legyen részünk, hiszen a közelmúlt egyik legnagyobb egészségügyi szenzációja, a jégszauna, az F&M fitness and more-ban mindenki számára elérhető.

Ez, az álló szoláriumra leginkább hasonlító gép, egyszerűen zseniális. A benne eltöltött 2-3 perc kissé fogvacogtató ugyan, hisz mínusz 130-170 fokos száraz hideget kell elviselni, de utána minden sejt szinte újjászületik, regenerálódik. Nem véletlen az, hogy a sztársportolók (pl. Cristiano Ronaldo vagy a vízilabda válogatott játékosai) már régóta használják a sérüléseik gyógyítására, teljesítménynövelésre, fogyásra vagy éppen prevenció céljából.

A krioterápia lényege, hogy a szélsőséges hőmérséklet kiegyenlítésére a test úgy reagál, hogy beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, így egész sor biokémiai folyamat megy végbe a szokatlan alacsony hőmérséklet hatására. A kezelés után megszűnik a fáradságérzet, a túlterhelt izmok ellazulnak, regenerálódnak, fokozódik a bőr, a nyálkahártyák és a belső szervek vérkeringése, megfigyelhető az ödémák csökkenése, a gyulladáscsökkentő hormonok termelődése, ezért szinte minden korosztálynak ajánlott a jégkorszaki hideg kipróbálása. Ha ennyi érv mégsem győzött meg valakit arról, hogy önként vállalja a víz fagyáspontjának százszorosát, akkor van még néhány bonusz hatás. A hölgyek bizonyára örömmel veszik tudomásul, hogy már egy kezelés hatására több mint 500 kalóriától szabadulhatnak meg, annyitól, amit egy óra kemény spinning órával, vagy kardió edzéssel faragnának le magukról. Ezen kívül pedig jótékony hatása van a stresszre, fáradtságra és lelki jellegű problémák kezelésére is.

Az F&M fitness and more, mint innovatív szereplő, nemcsak megmutatja, hogyan válhat az edzés tudatos edzéssé, a fiatalabb generáció mellett az idősebb korosztályt is fontosnak tartja, illetve a sporttársadalommal szakmai alapon történő együttműködésével hozzájárul az ország sportsikereinek támogatásához is.

Kapcsolódó cikkek:

Kozák Danuta télen is makkegészséges

Tavaszi újjászületés a böjt holisztikus erejével

Ideje feltölteni a D-vitamin-készleteinket!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ