A téli Balaton különleges világ. A tó környékének végtelen csendje, a táj nyugalma merőben eltér a nyáron megszokott nyüzsgéstől és zsibongástól.

Ám ebben az időszakban is számos lehetőség vár azokra, akik a Balaton régióba látogatnak, sem szabadtéri, sem pedig fedett programokból nincs hiány ilyenkor sem. Ezek közül legizgalmasabbnak a befagyott tó jegén való korcsolyázás, fakutyázás ígérkezik, ehhez azonban meg kell várnunk, hogy a jég megfelelő vastagságúra hízzon. Ez sajnos, nem minden évben történik meg, de ha nem nyit meg Magyarország legnagyobb természetes jégpályája, akkor se csüggedjünk, számos egyéb téli lehetőséget rejt még a régió!

Ha az izmainkat kevésbé igénybevevő időtöltésre vágyunk, és szép tájakat szeretnénk látni, nem kell mást tennünk, mint a kéttucatnyi kilátó valamelyikébe felkapaszkodni, és körülnézni! Ilyenkor a fényképezőgépeket sem érdemes otthon hagyni, és kellő hómennyiség esetén szánkót is ajánlott magunkkal vinni.

Akik inkább fedett téri élményekre vágynak, azoknak javasoljuk a meleg vizű fürdők, a modern látogatóközpontok vagy az egész évben nyitva tartó múzeumok felkeresését. A pihenésre vágyók pedig kedvükre válogathatnak a régió színvonalas szálláshelyei közül, ahol sok esetben még az épületből sem kell kilépni, hogy egy kis wellness-kényeztetéshez jusson az ember.

Amit minden évszakban látni kell

Keszthely és a barokk Festetics-kastély elválaszthatatlanok. Az egyedülálló épület építése 1745-ben kezdődött, a 101 helyiséget magába foglaló mai formáját 1883-87 között nyerte el. Az kastélyban a közel százezer kötetes főúri könyvtár mellett több állandó kiállítást is láthatunk, nagyszerű élményt kínál a Hintómúzeum és a Vadászati Múzeum, a Történelmi Modellvasút Kiállítás terepasztala pedig európai viszonylatban is kiemelkedő. Udvarán kapott helyet az egzotikus növényeket bemutató Pálmaház és egy édesvízi akvárium is.

Az északi part tájképén – éppúgy, mint a térképen – az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget. A majdnem 1000 éves Tihanyi Bencés Apátság altemplomának és fenséges barokk templomának megtekintése után érdemes betérni a Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja néven megépített modern látogatóközpontba is. A megújult Pisky-sétány tökéletes helyszín balatoni fotók készítéséhez, de a Visszhang-dombot is kötelező felkeresni. Az utat szegélyező házakon érdemes megfigyelni a jellegzetes tihanyi építkezési jegyeket és alapanyagokat.

Mesélő történelem: várak és várromok

A Szigligeti Vár jellegzetes, hosszan elnyúló alakját már messziről fel lehet ismerni. Eredetileg a XIII. században épült, azóta számtalan kalandban volt része, melyeket különböző kiállítások segítségével mi is megismerhetünk. Megtalálható itt fegyverkiállítás, a barokk konyháról szóló összeállítás, a várkápolnában a liturgikus emlékeket tekinthetjük meg, míg a tanítóházban helytörténeti válogatás fogadja az érdeklődőket.

Nagyvázsony vára hírnevét legismertebb urának, Kinizsi Pálnak köszönheti, így a bemutatótermek anyagai is elsősorban az ő legendája köré épülnek. A Vártoronyban a középkori életet ismerhetjük meg 4 külön emeleten, a Kápolnában Kinizsi Pál sírköve és személyes tárgyai láthatók, de bejuthatunk a Kőtárba és a Fegyverkiállításra is.

Nem minden vár állta ki sikeresen az idő próbáját, s hajdani dicsőségére már csak néhány falmaradvány emlékeztet. Mégis érdemes egy-egy kirándulás keretein belül ellátogatni ezekre a helyszínekre, hiszen számos érdekességgel találkozhatunk még így is. Legnépszerűbb várromok a Balaton régióban: Rezi, Tátika, Fejérkő és Zádorvár.

Kultúra és kikapcsolódás: múzeumajánló

A keszthelyi Balaton Múzeum, a régió legrégebbi múzeuma, néhány éve új kiállítást kapott korszerűsített installációval, amely újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát, külön figyelmet szentelve a gyerekeknek. 2011-ben az Év Múzeumának választották.

Balatonfüreden a reformkori városrészben található a Vaszary Villa, amely világhírű képzőművészek kiállításainak ad otthont. Nem messze tőle Jókai Mór egykori nyaralójában tekinthetjük meg a híres regényíró szellemi és tárgyi hagyatékát.

Tihanyban a KOGART Galéria a kortárs képzőművészetek népszerűsítését tűzte ki céljául. A tárlatok között már találkozni lehetett a modern magyar festészet legismertebb alakjainak munkáival, Csernus Tibor könyvillusztrációival és Borsos Miklós, Kossuth-díjas művész alkotásaival is.

Balatonszárszón József Attila emléke előtt tisztelegnek. A kiállítás a költő egész életművét bemutatja személyes tárgyakon és emlékeken keresztül.

A huszadik századi magyar festészet nagy egyénisége volt Egry József, akit a Balaton festőjének is neveznek. Művészete egyedülálló jelenség, senkivel sem rokonítható. Egykori Badacsonyi lakóházában válogatást láthatunk fő műveiből.

Testi, lelki kényeztetés – Fürdők a régióban

A Hévízi-tó, a világ legnagyobb, biológiailag is aktív termáltava. Ennek köszönhetően vize télen sem hűl 25-26 Celsius fok alá. Vize kiváló reumatikus, mozgásszervi, idegrendszeri megbetegedések gyógyítására. A tó medrét borító gyógyiszap szintén páratlan: nagyszerűen alkalmas krónikus mozgásszervi, nőgyógyászati betegségek gyógyítására és sérülések utókezelésére, de szépészeti kezelésekhez is használják.

Siófokon a Galerius Élményfürdő kialakítása, nevéhez méltóan, a római fürdők hangulatát idézi, a medencéket pedig élményelemek színesítik. A fürdőbe a nagyberényi gyógyvizet is bevezették az elérhető wellness szolgáltatások körében bővítése érdekében.

Zalakaros gyógyvize 2000 méter mélyről tör fel. Új gyermekvilága, élményfürdője, a hozzá kapcsolódó wellness- és fitnesz szolgáltatásokkal egészíti ki a gyógyászati centrumot, így biztosítva felüdülést a család minden tagjának. A zalakarosi gyógyvíz elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal, idült gyulladásos és ízületi bántalmakkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő.

Természeti kincsek télen is

A Balaton régióban számos olyan helyszín van, ahová érdemes hűvösebb időben is ellátogatni. A monoszlói Hegyestű egykori csúcsának egyik felét kibányászták, másik fele viszont épségben megmaradt, így feltárva előttünk a több millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységek nyomait. Ráadásként a Káli-medencére néző panoráma is bámulatos innen.

Mindszentkálla és Szentbékkálla határában fekszik a híres Kőtenger. Valaha az itteni intenzív vulkanikus tevékenység óriási köveket hozott létre, ennek ellenére a több tonnás Ingókövet akár egyetlen ember is meg tudja mozdítani…

A Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyei közül a legismertebb a 414 méter magas Szent György-hegy, melynek bazaltorgonái országos jelentőségű geológiai emlékek. Ritka növény- és állatvilágát tanösvény mutatja be, a hegytetőről pedig valamennyi tanúhegy teljes pompájában látható.

Tapolca városa alatt igazán egyedi kincs található: karsztvíz által kialakított, több szintes barlangrendszer, melynek egy része csónakkal látogatható. A barlang klímája gyógyhatású, viszonylag állandó hőmérséklete és kiemelkedő tisztasága légzőszervi megbetegedések orvoslására alkalmas.

Állati programok mindenkinek

A kápolnapusztai Bivalyrezervátum a hazánkban őshonos bivalyokat mutatja be. A bivalytörténeti kiállításon és sétaúton túl a Kis-Balaton élővilágáról szóló összeállítás és állatsimogató is várja az érdeklődőket. A Bivalyrezervátum egész évben, minden nap sötétedésig tart nyitva.

A Festetics Imre Állatpark Keszthely és Gyenesdiás határában található, őshonos magyar házi- és vadállat fajoknak ad otthont. Testközelből találkozhatunk gím- és dámszarvasokkal, fácánokkal, foglyokkal, szürkemarhákkal, rackajuhokkal, bivalyokkal és mangalicákkal. Az állatpark területén állatsimogató és játszótér is működik. A téli nyitva tartási időszak alatt (11.01.-03.31.) INGYENESEN látogatható!

2014 nyarán nyitotta meg kapuit Balatonfüreden a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont. 17 akváriumban 36 különböző halfajt ismerhetünk meg a természeteshez nagyon hasonlító környezetben. A kiállítás nem szorítkozik a Balaton élővilágának bemutatására, tengeri akváriumokkal is találkozhatunk, ahol az Adriai-tenger halaiban és rákjaiban gyönyörködhetünk. A különböző halfajok megismerését filmvetítés és információs képernyők segítik.

Kapcsolódó cikkek:

Advent a Kastélyban

Nőnek lenni 50 felett

Rendhagyó történelem óra a tél szerelmeseinek

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ