A könyv mindig szuper ajándék: ha valaki olvas, akkor azért örül neki nagyon, ha éppen nem szeret, akkor pedig ideje megismerkednie az olvasás szépségeivel Íme néhány olyan olvasmány, amivel garantáltan nem lövünk mellé!

Dr. Belső Nóra: Veled maradok

Miért olyan nehéz magunk mellett tartani a másikat, akár egy életen át? Miért tűnik úgy, hogy az örök szerelem csak illúzió? Mi a fő megtartó erő egy kapcsolatban? Egyáltalán: miért mutatjuk magunkat másnak, és miért fogadjuk el, hogy a másik is ezt teszi?

Ezeket a kérdéseket boncolgatja Dr. Belső Nóra pszichiáter, az Utak egymástól és az Utak egymáshoz című kötetek szerzője. Mint írja, az egymás mellett élést könnyedén el lehet játszani, de valóban magunk mellett tartani egy társat már életfeladat. És mint ilyen, komoly odafigyelést, gondozást és tudatosságot kíván.

Két ember testi-lelki kapcsolata az idők folyamán változik, de a lényege mindig ugyanaz marad: mi ketten egy pár vagyunk, és szeretjük egymást. A szerző szerint a másik birtoklása és a maradás kikényszerítése helyett érdemes arra törekedni, hogy az elvárások helyett a kapcsolatban megélt öröm és élmény legyen a fő összetartó erő.

Le kell mondanunk a hibátlanság eszményéről, a görcsös akarásról, a taktikázásáról, és el kell fogadnunk, hogy a mindennapokhoz a csalódás és a fájdalom éppúgy hozzátartozik, mint a szeretet vagy a szenvedély. Nos, igen, egy hosszú távú kapcsolatot megtartani komoly munka, sokak szerint mégis megéri.

Gabriela Nedoma: Natúrkozmetikumok

Az egészséges, természetes, friss élelmiszer ma már sokak számára természetes. A következő logikus lépés a természetes szépségápolás lehet mindazoknak, akik kerülik a mesterséges élelmiszer-adalékokat és előnyben részesítik a friss élelmiszert. Hiszen akár táplálék, akár kozmetikum, végső soron bekerül a szervezetünkbe. Bőrünk is táplálkozik, és élelmét a kozmetikai termékek jelentik. Mi sem természetesebb tehát, hogy kozmetikumainkat is ugyanolyan minőségi szempontok alapján válogassuk meg, mint az élelmiszereinket.

Gabriela Nedoma, a Natúrkozmetikumok című új könyv szerzője, az ökológiai életmód elkötelezettje, gyógynövény-pedagógus, kutatási területei a természetes szépségápolás, a vadon termő növények és a hagyományos természetgyógyászat. Natúrkozmetikumaihoz évek óta gyűjt hagyományos recepteket a világ minden tájáról, és maga is kidolgozott új, természetes receptúrákat.

Stephen King: Mr. Mercedes

Egy pangó közép-nyugati kisvárosban, a fagyos kora hajnali órákban munkanélküliek százai állnak sorban az állásközvetítő előtt. Egyszer csak egy magányos sofőr a tömegbe hajt egy lopott Mercedesszel, visszatolat, majd újra gázol, aztán elmenekül a helyszínről, nyolc halottat – köztük egy csecsemőt – és tizenöt sérültet hagyva maga után.

Brady Hartfield alkoholista anyjával él a szülői házban. Vágyik a mámorra, amit a Mercedes volánja mögött, a halálosztó szerepében érzett, ezért újabb, még ördögibb merényletre készül.

Amikor Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru levelet kap a Mercedeses Gyilkostól, reaktiválja magát, hogy meghiúsítsa az immár ezrek életét fenyegető, őrült tervet, és innentől hajmeresztően izgalmas versenyfutás kezdődik az idővel…

King, a “horrorkirály” legújabb regénye kemény krimi, amely a klasszikus receptet követve jó és gonosz küzdelmét állítja elénk, s közben félelmetes bepillantást nyújt egy megszállott, gyilkos elme működésébe. Bill Hodges pedig hamarosan ismét színre lép, a szerző ugyanis két további regényt tervez a főszereplésével.

Szendi Gábor: Az önértékelés csapdájában

Ideje szembenéznünk azzal, hogy az uralkodó emberfelfogásunk nem ad választ a mai kor emberét gyötrő testi és lelki nyavalyákra. Nem csak Darwin pintyeit kell evolúciós szemüvegen át néznünk, hanem korunk emberét is, aki egyre súlyosabb össze nem illésben él fizikai és társadalmi környezetével. Az össze nem illés röviden annyit tesz, hogy pszichés funkcióink évmilliókon át a törzsi léthez alkalmazkodva fejlődtek ki, s mára híre-hamva ennek a világnak.

A sikertelenség, a magány, a boldogtalanság és a negatív önértékelés mind abból fakad, hogy rosszul gondolkodunk önmagunkról és a világról. Az önértékelés csapdája maga az önértékelés kényszere. A megoldhatatlan problémák szinte már hiányoznának, ha egyszer jönne valaki és megoldaná őket. Igazából senkinek nem érdeke a megoldás. Ha lenne egy fogyókúrás könyv, ami után senki nem hízna vissza, többé nem lehetne fogyókúrás élelmiszereket és fogyókúrás könyveket árusítani. És nem lehetne fogyózni. A világ karcsúbb, de kicsit szürkébb lenne. Talán ugyanez áll az önértékelés problémájára.

Kapcsolódó cikkek:

Könyvet karácsonyra? Igen!

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra

Ajándékozz tudást Karácsonyra!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ