Egy könyvvel nem pusztán teleírt lapokat ajándékozunk, hiszen lehet az egy ember életének története, néhány praktikus ötlet ahhoz, hogyan boldoguljon egy nagyvárosi lány a világban, vagy segíthet elkészíteni a legfinomabb és legegészségesebb ünnepi falatokat. Ezért egy jól megválasztott könyv olyan tökéletes ajándék lehet karácsonyra, mint semmi más!

Lakatos Márk: Stíluskalendárium

Lakatos Márk harmadik könyve egyszerre praktikus öröknaptár és remek tippek gyűjteménye. A régi kalendáriumok hangulatát idéző nosztalgikus kiadványban az élet számtalan területéhez – öltözködés, szépségápolás, rendszerezés, egészséges életvitel, dekorációk, konyhai trükkök – kapunk tanácsokat, ötleteket. A kiadványt receptek, horoszkóp, idézetek, valamint számtalan hasznos tudnivaló gazdagítja.

“Ez immáron a Stílusterápia és a Te meg Én után a harmadik könyvem, melynek azzal a szándékkal írtam minden sorát, hogy nektek, a nagybetűs Nőknek segítsem stílusossá, könnyeddé, játékossá, szerethetővé tenni a mindennapokat. Mert a stílust nemcsak az öltözékben, a divatban, a hajviseletben, vagyis a külső megjelenésünkben, hanem minden apró tettünkben, hétköznapi vagy éppen ünnepi pillanatunkban meg kell, és meg lehet teremteni. És higgyétek el, ezek azok a harmatcseppek, amelyek valóban szebbé teszik a pillanatainkat. Legyen szó utazásról, főzésről, kisállatgondozásról, házimunkáról vagy éppen ajándékvásárlásról, a Nők hatalmas Siva istennői ezervilágában most továbbkalauzollak benneteket azokhoz az apró, egyszerű és megfogadható trükkökhöz és technikákhoz, amelyeket ha kipróbáltok, garantálom, hogy mosolygósabb napjaitok lesznek. Mindemellett pedig igyekeztem nagymamáink legszebb almanach- és kalendáriumhagyományát is feltámasztani, ezzel is adózva egy letűnt kor csodálatos és stílusos asszonyainak, akik a hétköznapok szépségeit és báját apró tetteikkel elő tudták csalogatni. Fogadjátok szeretettel tőlem a Stíluskalendáriumot, amit akár mindennap a táskátokban hordhattok, mert a tippek és tanácsok mellett sok helyet hagytunk arra is, hogy a saját gondolataitokat leírjátok, fontos teendőiteket lejegyezzétek, vagy akár a kipróbált tippeket véleményezzétek” – írja Márk.

Mezei Elmira: Ünnepek Paleolit módra

Advent, Mikulás, karácsony, szilveszter, farsang, Valentin-nap, húsvét, nyári és őszi jeles napok, családi évfordulók… Minden ünnep nagy kihívást jelent a paleo iránt elkötelezett házigazdáknak, hiszen a klasszikus, bevett fogások „áthangszerelt” változatait úgy kell elkészíteniük, hogy minden családtagjuk, barátjuk és vendégük elismerését kivívják. Azokét is, akik esetleg nem a paleolit étrendet követik.

Mezei Elmira valódi harmóniát teremt a hagyományos gasztronómia és a paleolit konyhaművészet között. Legújabb könyvében az ünnepek szerint csoportosított fogások és menüjavaslatok között paleós és nem paleós egyaránt megtalálhatja az ínyére valót.

A kötet ahhoz nyújt segítséget, hogy finom és különleges ételekkel tudjuk megörvendeztetni szeretteinket anélkül, hogy eltérnénk a paleolit irányelvektől. A hagyományos magyaros ételek paleolit változata és a világkonyhák ínyencségei harmonikusan megférnek egymás mellett az ünnepi asztalon. Az ünnepre való készülődés, a meghitt családi együttlét, a különleges ételek élvezete a szerző szavaival élve „egy csepp fényességet hoz a hétköznapjainkba”, és segít abban, hogy e jeles alkalmakkor ünneplőbe öltözzünk kívül-belül.

Bodrogi Gyula: 80 év, 80 recept, 80 történet

“A nyolcvanadik születésnapomon Ádám fiam azt mondta nekem: “Te Papa, csináljunk egy olyan könyvet, amiben van nyolcvan kis történet az életedből, hozzá ugyanennyi jól passzoló étel profi recepttel és persze gusztusos fotókkal, mit szólsz hozzá?” Mit szóltam volna?! Nagyon tetszett az ötlet, de elképzelni sem tudtam, hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni. Ádám persze már kész volt a válasszal: “Nagyon egyszerűen: te megírod a történeteket, mi Zoboki Zolival, a legjobb főszakáccsal megírjuk a recepteket, aztán elkészítjük az ételeket és a fényképeket.” Mi tagadás, izgalomba jöttem: mesélni és főzni is nagyon szeretek.” (Bodrogi Gyula)

Hogyan barátkozott meg Bodrogi Gyula a pacalpörkölttel? Miért használták a mozifilmeket szállító fémdobozokat sütésre? Mit ettek Törőcsik Marival, amikor egy Skodával megérkeztek Párizsba? Ki volt az, aki 1956-ban több kiló naranccsal és banánnal lepte meg? Hogyan mentette meg az életét Ádám fia egy vadászaton? Bodrogi Gyula mesél. Magáról, a családjáról, egykori kollégákról Gobbi Hildától Sinkovics Imréig, a főiskolai évekről, színpadi bakikról, baráti összejövetelektől és persze vadászatokról. Minden történet mellé kapunk egy receptet is. Mert a Bodrogiak szeretnek enni, de amit még inkább élveznek, az a főzés.

Békés Márton, Böszörményi Nagy Gergely, Dobos Csaba, Kollár Dániel, Sápi Zsófi: Kilencvenizmus

A mi generációnkkal nem történt semmi. Készen kaptuk a szabadságot, a békét, a végtelen mennyiségű fogyasztói és politikai döntés lehetőségét, az 1990-es éveket. Nem mi határoztuk meg, az határozott meg minket.

Minden évtized magán hordozza saját karakterjegyeit, de vannak közöttük igazán emlékezetesek. Évtizedek, amelyek a szokásosnál is markánsabb atmoszférával hagynak nyomot, amiknek saját gravitációja van. A 90-es ilyen volt. Glamúr és optimizmus, naivitás és bárgyúság, dekadencia és tragikum egyidejűsége a 60-as évek után ekkor tért vissza a világba. Az ólomléptű 70-es, a válltöméses 80-as évek után a színes, nyúlós 90-es évtized ismét eufóriával, VHS-kazettákból emelt polcokkal, a „történelem végéről” szőtt illúziókkal, a technikai haladás mára bájosan röhejes mementóival volt terhes.

Nézőpont kérdése, hogy Magyarország a legjobb, vagy a legveszélyesebb pillanatban csatlakozott-e a szabad világhoz. Hogy a 80-as évek elején született, a 90-es években felnövő generáció rendkívül szerencsés, vagy inkább különösen kiszolgáltatott volt-e. Egy biztos: hihetetlenül jól éreztük magunkat. Nem tudunk és nem akarunk túllépni rajta.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ