Könyvet adni mindenkinek öröm: aki adja, tudja, hogy a címzett nem egy újabb felesleges vacakot kapott, hanem olyan ajándékot, ami hozzátesz valamit; az előtt pedig, aki kapja, egy új világ nyílik meg. Ezért érdemes válogatni a legjobb olvasmányok közül – legyen az egy izgalmas kalandregény, egy napló vagy egy kis segítség a szülőknek.

Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén

A véres és gyönyörű huszadik század története úgy, ahogy azt csak Ken Follett tudja elmesélni.

Az Évszázad-trilógia öt család – egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz – történetét mutatja be a 20. században. A harmadik kötet a hidegháború, az 1960-as és az 1980-as évek közötti időszak hatalmas szociális, politikai és gazdasági változásait mutatja be: a polgárjogi mozgalmakat az USA-ban, a politikai gyilkosságokat, a vietnami háború elleni tiltakozásokat, a berlini fal felhúzását és lebontását, az atomcsendegyezményt, a gorbacsovi peresztrojkát és természetesen a rock and roll és a beat nemzedékét.

Rebecca Hoffmann, a Kelet-Berlinben élő Von Ulrich család adoptált gyermeke rájön, hogy egy Stasi-ügynökhöz ment feleségül. A férfinak az volt a feladata, hogy a nagypolgári családot figyelje. Csodával határos módon az asszonynak sikerül átszöknie a falon, és Hamburgban kezd új életet… George Jakes, a félvér jogász Robert F. Kennedy csapatához kerül az Igazságügyi Minisztériumba, és belecsöppen a polgárjogi mozgalmak kellős közepébe…

Cameron Dewar, a szenátor unokája a republikánusok oldalán a Watergate-ügy egyik ötletadója és kivitelezője lesz… Gyimka Dvorkin Moszkvában Nyikita Hruscsov személyi titkáraként kezdi politikusi karrierjét, így a leszerelési tárgyalások, a csehszlovákiai bevonulás aktív résztvevője. Újságíró ikertestvére, Tánya révén kapcsolatba kerül a másként gondolkodókkal…

Ken Follett sodró lendületű cselekményeken keresztül vezet bennünket egy olyan világba , amelyről azt gondoljuk, hogy ismerjük, hiszen átéltük, s most mégis másképpen látjuk.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946 I-II

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni gyorsírásos naplójában örökítette meg házasságának éveit. A napló magánéletének dokumentuma, teljes nyíltsággal beszél minden problémájáról. Az első bejegyzéseket 1935-ben egy fiatal, huszonhárom éves nő vetette papírra, aki éppen házasságára készült szerelmével. Az utolsó lapokat 1946-ban egy még mindig nagyon fiatal, mindössze harmincnégy éves asszony írta, aki akkor tudta meg, hogy két évvel korábban megözvegyült, férjét 1944-ben megölték. Ezután még két évtizedet élt. Úgy őrizte Radnóti Miklós emlékét, hogy hallgatásával vette körül.

Gyarmati Fanni (1912-2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. Az olvasó előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak “Mik”-nek hívott Radnóti költői tehetségében.

Az évek múltával aztán a történelmi események érthető módon egyre inkább beszüremkednek a Napló személyes feljegyzései közé. A háború árnyékában élő házaspár mindennapjait erőszak, nélkülözés, kiszolgáltatottság és embertelen törvények tucatjai teszik mind nehezebbé. Nem sokkal azután, hogy férjét, Radnóti Miklóst harmadszor is elvitték munkaszolgálatra, Gyarmati Fanninak hónapokig kellett bujdosnia, Budapestre visszatérve pedig megdöbbentő lélekjelenléttel és energiával próbálta megmenteni a családját. A tragédia azonban – mint tudjuk – mégis bekövetkezett.

Gyarmati Fanni saját bevallása szerint azért kezdett a naplóírásba, hogy nyoma maradjon mindannak, ami kettőjükkel történt. A megrázó és páratlan értékű szöveg két kötetben kerül az olvasók elé.

W. Ungváry Renáta: Zsebibabák könyve

Ha koraszülött baba jön a világra, a szülők első reakciója az ijedelem. Egészséges lesz? Különleges bánásmódot igényel? Hónapokig kórházban kell maradnia? Nem könnyű túljutni ezeken a nehézségeken, de természetesen lehetséges. A Zsebibabák könyve abban segít a szülőknek, hogy ne kelljen kívülállóként, tehetetlenül nézniük, ahogy az orvosok és az ápolók koraszülött gyermekük életben maradásáért, fejlődéséért, minél jobb egészségi állapotáért küzdenek.

W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó, számos kismamáknak szóló könyv szerzője ezúttal a koraszülött babák szüleit szólítja meg. Megtanítja az anyukákat mindenre, amit egy korababa ápolása igényel, praktikus tanácsokkal látja el és foglalkozik a speciálisan koraszülötteket érintő szoptatási problémákkal, bemutatja a kengurumódszert, amely a legfontosabb tényezőt, az emberi közelséget, a közvetlen bőrkontaktust biztosítja a kisbabának.

Olvashatunk a könyvben a koraszülés okairól, gyakoriságáról és a megelőzés lehetőségeiről, az anyatejről, a szoptatásról, valamint nagyon sok megtörtént eset leírásával is találkozhatunk. Ezek mind azt üzenik, hogy nincsenek reménytelen helyzetek.

Leslie L. Lawrence: A jégbe fagyott sárkány kolostora I-II

Leslie L. Lawrence megbízást kap egy szenátortól, hogy keresse meg a Himalájában eltűnt lányát. Hősünk keresni kezdi, ám előtte megölik Rabdan szerzetest és a titokzatos, fekete kalapos embert. Megölnek másokat is, de Leslie L. Lawrence nem riad meg a gyilkosságoktól, iszik egy himalájai teát, megmenti Grolma istennőt, összeveszik Bob McKinley-vel, üldözni kezdi az imahengert forgató öregembert, akit szintén meggyilkolnak, valaki egyfolytában énekel, előbukkan a jégbe fagyott sárkány és megjelenik a nagy ellenfél, a GONOSZ, legvégül Viorica is. Csakhogy semmi sem úgy sikerül, ahogy szeretné. A végén azért rendbe jön minden. Vagy mégsem?

Kapcsolódó cikkek:

Olvasni öröm – add tovább az örömöt!

Friss, ropogós könyvek a fa alá!

Könyvet karácsonyra? Igen!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ