Megjelent a Prima Primissima díjas újságíró, Kiss Róbert Richard legújabb könyve: Így látják a magyarokat a világban.

A szerző ezzel a kötettel arra vállalkozott, hogy megmutassa: alapvetően máshogy látnak minket a világban, mint ahogy mi látjuk önmagunkat. A könyv nyomdába adásakor Kiss Róbert Richard újságírói munkája kapcsán már 169 országban járt, rengeteg emberrel beszélt, elolvasta a felméréseket, közli a kutatások érdekesebb eredményeit. Interjúkat készített olyan külföldiekkel, akik találkoztak már magyarokkal, beszélgetett olyanokkal, akik régóta közöttünk élnek, és olyanokkal is, akik csak hírből ismernek minket.

Az olaszoknak elsőként a szép magyar emberek jutnak az eszükbe, ha azt a szót hallják: Magyarország. Meglepő, hogy az olasz nőknek is. Az idősebb lengyelek a legrokonszenvesebb nemzetnek tartanak minket, és felidézik a közös történelmi szálakat. A fiatalabbak ugyanekkor erről keveset hallottak. Ez nálunk is így van. A felmérés szerint hosszú ideig a lengyeleket tartottuk a hozzánk legközelebb állónak, az új generáció rokonszenv-listáján viszont már a németek vannak az első helyen, majd az osztrákok, az olaszok, az angolok, a franciák és az amerikaiak következnek.

Egyre kedveltebbek a szlovákok, a fiatalokat nem érdeklik régi problémák – ez kölcsönösen igaz. Az osztrákok büszkének tartanak minket, a törökök pedig kedves rokonnak. Abban viszont nagyon sok külföldi egyetért, hogy szerintük pesszimisták vagyunk, és jobban tudunk sírni, mint örülni.

A japánok imádják Budapesten a hidakat, de félnek a vonatoktól. Egyesek szerint nem tudunk öltözködni, és a teszkós szatyor divatcikk nálunk. A párkapcsolatokat illetően is van még mit tanulnunk. Észak-Amerikában vannak települések, ahol alig hallottak rólunk, akik mégis, azok lovasokra, végtelen sztyeppékre gondolnak. Érdekes, hogy néhány Latin-Amerikai országban és Kubában jobban ismerik az országot. Magyar bokszolókat, magyar ételeket és a régi magyar focit tudják felidézni – képzeljék, milyen jó lehetett a labdarúgásunk, hogy ennyi év alatt sem sikerült a Magyarország-futballnemzet képet romba döntenünk.

Sokakat bántanak csúfolódásaink, vicceink: “A magyarok butaságokat beszélnek, az albán pásztorok nem hágnak kecskét.” Kínában azt gondolják, „a hun és a magyar rokon, sőt, ugyanaz, ez nem kérdés”.  Azerbajdzsánban is kedvelik sokan a magyarokat: „Bakuban mindig jár egy magyarnak 20 százalék diszkont.”

A magyar feltalálók, hírességek kapcsán furcsák a vélemények, izgalmas ennek megítélése a szlovákoknál, az izraelieknél. Vannak, akik nyelvünk érthetetlensége és szuperintelligenciánk miatt csodálnak minket.

Ez az összeállítás felmérések, kutatások, impressziók, hiedelmek furcsa kavalkádja, de éppen ezért izgalmas és meglepő képet ad arról, hogy látják a magyarokat a világban – mondta a szerző, Kiss Róbert Richard.

Kapcsolódó cikkek:

Olvasni öröm – add tovább az örömöt!

Friss, ropogós könyvek a fa alá!

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ