Gondolta volna, hogy Jane Seymour, az egykori Bond lány már a hatvanas éveit tapossa és Demi Moore is bőven elmúlt 50 éves, csakúgy, mint a még mindig szexi Monica Belucci? Hollywood változó korban lévő, vagy azt éppen elhagyó gyönyörű sztárjai a természetes gyógymódokban hisznek. A menopauzával járó súlyfelesleget, hőhullámokat, érzelmi instabilitást és egyéb tüneteket hormongyógyszerek helyett természetes módon kezelik, fotóikat elnézegetve nem kis sikerrel. Mi állhat a titkos fiatalság hátterében?

Több öregedő sztár botoxszal vagy plasztikai trükkökkel kíván minél fiatalabbnak tűnni, de ezek olykor szörnyű eredményhez vezethetnek. Léteznek azonban olyan hölgyek is, akik 50-es 60-as éveikre fittebbek és szebbek, mint valaha. Vajon mi lehet a titkuk, hogyan védik ki a változó korral járó kellemetlen testi és lelki tüneteket? A hormonális rendszer átalakulása miatt nemcsak a menstruációs ciklus változik, illetve szűnik meg teljesen, de szárazabbá válik a bőr és a haj, felszaporodik a zsírszövet, elapadhat teljesen a szexuális vágy, mindemellett hőhullámok, izzadás, szapora szívverés, alvászavarok, és hangulatingadozás léphet fel, esetleg depresszió is kialakulhat. Világszerte több millió nő küzd ezekkel a problémákkal évről-évre, csak Magyarországon közel egymillió nő tart éppen ebben az életszakaszában. Bár a változások alapvetően hormonális eredetűek, a sztárok szerint sem kell rögtön a pirulák után nyúlni.

A japán keserűfű nem csak öregedésgátló, de a menopauza tüneteit is kezeli
A japán keserűfű nem csak öregedésgátló, de a menopauza tüneteit is kezeli

Jane Seymour például testének rugalmasságát jóga és tornagyakorlatokkal tartja formában, antioxidánsokban gazdag ételeket fogyaszt, és naponta megiszik egy-egy pohár jó minőségű fehér bort. Ez utóbbi szeretetét minden bizonnyal sommelier mamájától örökölhette. Demi Moore szintén a keleti tanok léleknyugtató meditációiban, a jóga és a pilates alakformáló gyakorlataiban hisz, emellett pedig nyers vegán diétán él, sőt még a kozmetikumok közül is csak a teljesen növényi eredetű, bio natúrkozmetikumokat használja. Monica Bellucci miniadagokat eszik, rengeteg vizet iszik, emellett pedig rendszeresen úszik és jógázik. Mindannyian szebbek, mint valaha és kiváló alakjukat sem vesztették el.

A természetes praktikákat kedvelő sztároknak és civileknek egyaránt jó hír, hogy a tudósok szerint a japán keserűfű – amit egyébként itthon is gyakran láthatunk árterek mentén – csökkentheti a klimaxszal járó kellemetlen tüneteket. Egy kutatás szerint a növényben lévő hatóanyag felveszi a harcot a hőhullámokkal, a szapora szívveréssel, az alvásproblémákkal, és ráadásul mindemellett jótékonyan befolyásolja a mentális közérzetet, csökkenti az érzékenységet, agressziót és a depressziót. Az északi féltekén honos növény a kontinentális és a szubtrópusi területeken egyaránt előfordul, gyönyörű világoszöld levelei miatt az épített kertek dísze lehet, bár a kertészek szerint az ártéri fajtáját szinte lehetetlen kezelni és kiirtani, ha már egyszer elültettük. A japánok és a kínaiak már évszázadok óta fogyasztják szárát és gyökereit, mert úgy vélik, hogy öregedésgátló hatással bír.

Kapcsolódó cikkek:

Fábián Anita félti a kislányát

Puskás Peti kedvesének minden nap nőnap

Szabó Zsófit lecserélték

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ