Hasonlóképpen a többi vallási ünnephez, a pizzák és tészták nagymesterei a húsvéti időszakot is az ízek bűvkörében töltik. Az olasz ünnepi menü elmaradhatatlan fogásai bárányból, tojásból és kelt tésztából készülnek, a desszertek között pedig a csokoládés-krémes finomságok a népszerűek. Például az a sült házi piskóta, amelyet néhány megmaradt csoki tojás és egy kis konyhai fortély felhasználásával mi is elkészíthetünk!

Hazánkban a húsvéti ünnepkörhöz szervesen kapcsolódik a tormás sonkából és főtt tojásból álló egyszerű lakoma, míg Olaszországban a menü különlegesebb húsos falatokat, pármai sonkából, zöldségekből és különböző sajtokból álló fogásokat és idényzöldséges finomságokat tartalmaz.

„Mi olaszok nem szoktuk megfőzni a sonkát, ráadásul sem tormát, sem pedig mustárt nem használunk. Inkább sajtokat és felvágottakat fogyasztunk idényzöldségekkel, például articsókáva,l spárgával és ceruzababbal. A vegyes felvágottas előételtál után hagyományosan bárányhúsos főétel következik, majd pedig az úgynevezett Colomba pasquale, vagy más néven húsvéti galamb, ami egy Nápolyból származó narancsos-árpagyöngyös édesség, a gyerekek kedvence” – mondta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki ezúttal is a hagyományokhoz nyúlt vissza az étterem ünnepi menüsorának megalkotásakor.

A receptet most sem tartotta titokban, sztracsatellás desszertkülönlegességét ajánlja mindenkinek, aki a húsvéti menüt szeretné feldobni egy kis olasz rafinériával. Jó étvágyat kívánunk!

Tortina „stracciatella” – frissen sült házi piskóta csokoládédarabokkal, ricottás/ mascarponés töltelékkel, piros gyümölcsökkel

Hozzávalók négy főre:

15 dkg csoki (érdemes a maradék csoki tojásokat felhasználni), 20 dkg 00-s liszt, 3 db tojás, 120 ml olaj, 20 dkg cukor, 200 ml tejszín (egyik fele a piskótába, másik a krémhez), 1 db vanília rúd, 1 zacskó sütőpor, 10 dkg mascarpone vagy ricotta,  5 dkg túró

A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét, az olajat és a tejszín felét. Végül beleszitáljuk a keverékbe a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk a csokit is. A masszát egy 22 cm-es kuglóf formába öntjük, majd 30 perc alatt, 180 fokon készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét elkeverjük a túróval, majd hozzáadunk egy csomag vaníliás cukrot. Egy másik tálkában felverjük a tejszín másik felét, végül pedig hozzáadjuk a mascarpone krémhez. Tálaláskor a kuglófot félbe vágjuk, leöntjük a krémmel és megszórjuk friss eperrel és leöntjük csokoládé szósszal.

Kapcsolódó cikkek:

Megválasztották a legínycsiklandóbb kávés különlegességeket – recepttel

Kalauz kezdő konyhatündéreknek – recepttel

Brokkolis lepény? Ez ám a nyerő!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ