Két 2in1 ötlet versenyzik a Fiat ProjektX névre keresztelt designpályázatán. Egy stílusos kutyahordozó és üléshuzatvédő, vagy egy babakocsi és gyerekülés ötlet legyen a befutó? A szavazás már elindult, a győztes autós kiegészítő ötletét egy Fiat 500X autóval honorálják.

A Projekt X egy olyan verseny, ahol a pályázóknak hasznos, nőies és szép kiegészítőt kellett tervezniük az új 500X-be, ami tökéletesen illik stílusában és funkciójában az autóhoz és vezetőjéhez. Magyarország legnagyobb kreatív osztályán, a közösségi ötletmegosztás hatékony és gyors megvalósításáért létrehozott Future Bakery oldalon keresztül lehetett a pályamunkákat feltölteni március elejéig. A verseny nemzetközi szinten zajlik, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is végső fordulójához érkezett. Március 31-ig lehet szavazni a döntős ötletekre. A nyerő öltet gazdája országonként egy Fiat 500X-et vihet haza, amibe beleépítik azt a kiegészítőt, amit tervezett. A két hazai pályázó, akik között eldől majd a küzdelem, Nagy Márti, aki a DoGo nevű kutyahordozó és üléshuzatvédő tervével jutott be, illetve Hoffer Gábor, aki Foldee névre hallgató, változtatható babakocsi és gyerekülésével pályázott.

A zsűri elnöke, Gulyás Sára szerint az ötletek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az volt számára, hogy megvalósítható munkákat válasszon, melyek nem avatkoznak be technikailag az autóba, hiszen maga a Fiat 500X úgy tökéletes, ahogy van. Inkább olyan ötletekre volt kíváncsi, ami a hétköznapi, de valós problémákra kínál egyszerű és stílusos megoldást.

A pályázat kiíróit is meglepte, kifejezetten sok férfi adott be nőknek szóló ötleteket, sőt volt, aki kifejezetten tanulmányozta a női vezetők autós szokásait. A több mint 370 pályázótól rengeteg izgalmas ötlet érkezett. Bizonyára számtalan családos is pályázott, hiszen sokszor felmerült a gyermekek biztonságos szállításának témaköre, de nagyítós tükör, sminktároló vagy éppen a váltócipő tárolására szolgáló doboz is szerepelt a pályamunkák között. Az egyik pályázó kávéfőzőt szeretett volna álmai kocsijába, azonban például ez az ötlet már a valóságban is létezik. Éppen a Fiat volt az első olyan autógyár, mely kávéfőzőt épített egyik autójába. Ezt a modellt később limitált számban kapni is lehetett.

„Egy ilyen kávéfőzővel felszerelt autónak néha én is nagy hasznát venném” – mondta Sára, majd folytatta: „Hasznos és viszonylag könnyen gyártható, valamint esztétikus terveket választottam végül ki. Ezekben az ötletekben azt is szeretem, hogy két különböző, de nagyon markánsan a Fiat 500X-hez illő célcsoportot szólítanak meg. Azokat a fiatal hölgyeket, akik nagyon aktív és mozgalmas életet élnek, és szeretik kisállataikat magukkal vinni akár hosszabb útra is, valamint a fiatal modern anyukát, aki gyermekét biztonságosan szeretné szállítani úgy, hogy közben ne kelljen neki 5 különböző szállítóeszközt vásárolni. Egy közös van a két célcsoportban, mégpedig az, hogy szeretik a stílust és a kényelmes, frappáns megoldásokat.”

Nagy Márti terve a DoGo egy olyan kettő az egyben kutyahordozó és üléshuzatvédő, amit a gazdi egy mozdulattal alakíthat át zipzár és gyorspatent segítségével. Sára szívéhez különben is közel állnak a változtatható táskák, ezért is érintette meg az ötlet.

Hoffer Gábor terve a Foldee, mely egy olyan összecsukható babakocsi, amit egy könnyű mozdulattal át lehet alakítani biztonságos gyereküléssé, úgy hogy közben nincs felesleges plusz kellék, és a gyermeket sem kell ki-be pakolni. megállva csak egy könnyed mozdulattal a babakocsit megemelve, a kerekeket behajtva mar be is rakható az autóba a gyermek. Nincs várakozás, a gyermek akár aludhat is közben, nem kell felébreszteni, sőt nincs felesleges plusz tároló, ami a csomagtartót elfoglalná. Ez az egyedi és szép formaterv Sára szerint kifejezetten kiugrott a jelentkezések közül.

„Mindkét tervben tetszik a modularitás. Nagyon komoly igényeket fogalmaznak meg és keresnek rá szép, egyszerű megoldásokat. Remélem, hogy a Fiat a jövőben mindkét ötletet megvalósítja majd, nem csak azt, amire most a közönség fog szavazni.” – mondja Sára.

A www.500X.hu oldalon az érdeklődők megtekinthetik a két tervet, és szavazhatnak. A szavazók közül egy szerencsés teli tankkal kapja meg az új Fiat 500X-et 14 napra. A ProjektX végső győztese pedig egy Fiat 500X boldog tulajdonosa lesz, amellett, hogy övé a dicsőség is, egy olyan autós kiegészítővel felszerelt autót vezethet majd, melynek ötlete az ő fejéből pattant ki.

Kapcsolódó cikkek:

A dolgozó nő mindig gyanús?

Friss, zamatos ízekkel indul újra a GasztroWerk

Legyen idén a tiéd az Év Gyógyszerésze!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ