Ada, Czutor Zoli, Csisztu Zsuzsa, Novodomszky Éva, Teszári Nóri és Turán Frici gyermekei kormányt ragadtak, hogy egy izgalmas gokartversenyen mérkőzzenek meg egymással.  A pályán a gyorsaságon túl a KRESZ táblák ismerete is számított, sőt a sztárcsemetéknek egy e-learning teszttel is meg kellett birkózniuk.

„Mivel jön a jó idő, egyre több gyerek pattan biciklire és sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is nagyon magas a közlekedési balesetek száma. El kell ismernünk persze, hogy sokszor a kerékpárosok vagy a gyalogosok hibájából fakadóan következnek be sajnálatos esetek, ugyanis ahhoz hogy ilyen formán vegyünk részt a közlekedésben, nem szükséges KRESZ vizsga vagy jogosítvány. Kevesen ismerik a szabályokat, éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, a Tanulóknak.hu e-learninges oktatóanyagra, ahol játékos, látványos formában sajátíthatják el a kisebbek is azokat az ismereteket, melyekre szükség van, ha élesben részt vesznek a forgalomban. Természetesen a rutinosabb sofőrökre is gondol a közlekedésbiztonsági akcióprogram, ugyanis a már gyakorlott autóvezetők a Kreszfelfrissítő.hu online tananyagával aktualizálhatják tudásukat” – tájékoztatott Somogyi Zoltán a Nemzeti Közlekedési Hatóság által útjára indított programsorozatról.

Ada sportőrült fiai, Bence és Bálint az elsők között rohanták meg a FlashKart elektromos gokartpályáját. A fiúk a mozgásban nem ismernek tréfát, hokiznak, vívnak, néptáncolnak és télen a síeléssel is megismerkedtek. A gokartozás már csak hab a tortán. Mondani sem kell, hogy ez is felkerült a kedvencek listájára, épp úgy, mint Novodomszky Éva fiának, Christianonak.

Christiano imádja mind a kisautókat, mind a nagyobbakat, a gokart pedig igazi nagy szerelem nála, így végtelenül boldog volt, hogy beülhetett most egy ilyen fantasztikus járgányba. Annyira magával ragadta, hogy ki sem akart szállni” – nevetett a köztévé népszerű műsorvezetője, aki fontosnak tartja, hogy már kicsi gyermekként megismerkedjenek fiai a közlekedési szabályokkal. – „Azért költöztünk Budapestről Szentendrére, hogy Christiano egyedül járhasson iskolába. Éppen ezért kicsi korától kezdve magyarázzuk neki, hogy mit kell tenni, ha közelítünk a zebrához, hol hogyan lehet haladni gyalogosan, biciklivel esetleg rollerrel. Úgy látom, hogy elég jól rögzülnek is ezek a fontos ismeretek” – meséli büszkén Éva.

Csisztu Zsuzsi kisfiának, Krisztiánnak igazi életre szóló élményt jelentett a gokartozás, ugyanis először vehette kézbe az irányítást.

Krisztián majd kicsattant az örömtől, hogy önállóan vezethetett egy elektromos gokartot. Olyan persze már volt, hogy a mélygarázsban, álló autóban beült a volán mögé, vagy az apukája ölbe vette, hogy érezze, milyen tekerni a kormányt. Ő maga azonban még sosem irányította az autót, így ez volt az első vezetésélménye. A KRESZ-szel persze már régebb óta ismerkedik, mára már az utakon a táblák 80%-át megismeri, persze nem azokra a bonyolult jelzésekre kell gondolni, amin olykor még én is elgondolkodok” – mondta a Digisport műsorvezetője, aki szerint a jelekre ebben a korban még inkább fogékonyak a gyerekek.

Nézd meg a fiatal gokartos tehetségeket!

[smooth=id:1056;]

Czutor Zoli fia, Győző igazi „vadgokartos”, aki a nagy hajtásban még a kabalamaciját is leejtette egy ütközéstől. A verseny végén szerencsére mind Győző, mind a maci sértetlenül szálltak ki az autóból.

„Nagyon kíváncsi voltam, hogy ez a nagyfiú, aki a minap még az ölemben ülve a gokartozott, hogyan vezet egyedül. Meg kell mondjam, nagyszerűen sikerült neki, a futamában második helyen ért célba. Örülök, hogy részese lehettem ennek a kezdeményezésnek, hisz rendkívül fontosnak tartom a biztonságos közlekedésre való nevelést. Gyalogosként is nem csak illik ismerni a szabályokat, de egyszerűen káros az egészségre, ha nem vagyunk tisztába velük. A nagyobb fiam és a lányom nagyon sokat bicikliznek Budapesten is, így még inkább ügyelek arra, hogy bővítsem az ismereteiket” – mondja Zoli, aki minden alkalmat kihasznál, hogy KRESZ kérdésekkel bombázza gyermekeit.

Teszári Nóri úgy hiszi, hogy a közlekedési ismeretek akkor rögzülnek a gyermekeiben a legjobban, ha ő jó példát mutat. Amióta nem csak magáért felel, még akkor sem megy át a piros lámpán, ha teljesen üres az út.

Dusánék jókat nevetnek olykor rajtam, de persze megértik az elvem. Egy ideje egyedül járnak már iskolába a gyermekeim, és csak bízni tudok benne, hogy amiket közösen megtanultunk, azokat észben tartják. Ilyen gokartpályán még sosem jártunk, szuper, hogy itt a KRESZ ismereteiket is bővíthették és egy ügyességi versenyen is kipróbálhatták magukat. Úgy látom, hogy a fiamnál egy örök szerelem kezdődött el, ő nagyon vagányan vezetett. Sajnálom, hogy Zorkának egy nagy csattanással ért véget a futam, a gyorsaság élvezete ugyanis hozott egy balesetet, de szerencsére nem történ komolyabb baj” – mesélte fellélegezve az RTL Klub műsorvezetőnője.

Turán Frigyes, profi autóversenyzőnek nem újdonság a gyorsaság fogalma, de a biztonság is kiemelt helyet foglal el nála. Ikerlányai, Zsófi és Lotti már most gokartversenyzőket megszégyenítve nyomták a gázpedált.

„Azt az elvet szeretném követni, amit édesapám is követett anno. Próbálom megtanítani a lányokat biztonságosan közlekedni és később vezetni, nagyon rátermettek és érdeklődőek, így úgy érzem, nem lesz nehéz dolgom. Az alapvető lépéseken már túl is vagyunk. Lotti tavaly kezdett komolyabban gokartozgatni, neki már nem ismeretlen ez a sport. Mindketten elég sokat vezetnek az ölemben, nyitott szemmel közlekedünk a mindennapokban is. Sokat kérdeznek, kíváncsiak, hogy melyik tábla mit jelent, miért dudál az a bácsi, az aktuális forgalmi szituációkat mindig megbeszéljük” – mondja Frici, akinek lányai egyszer talán apjuk nyomdokaiba lépnek.

Forrás: Just Creative

Kapcsolódó cikkek:

Kiderült: ezért edz Sarka Kata – fotókkal

Görög Zita: nem vagyok sznob!

Kiss Ramóna életmódot váltott

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ