Ha tavasz, akkor nincs mentség, irány a természet, hiszen annyi látnivaló van körülöttünk. Mint például most hétvégén, hiszen tele lesz az ország szuper kikapcsolódási lehetőségekkel!

Rügyfakadás Tavaszünnep

Gyenesdiás – 2015. április 18-19.

Tavaszköszöntő szabadtéri rendezvény, főzőverseny szabadtűzön – “régi korok konyhája”, játékos programok, kirándulás, lovas- és íjászbemutató, sodrófahajító és malomkődobó verseny, zene – kikapcsolódás az egész családnak.

A hagyományoknak megfelelően gasztronómiai, kulturális és természetvédelmi programok várják az idelátogatókat az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő családi rendezvényen.

Nosztalgia vonatozás Budapestről a Bakonyba

1067 Budapest VI. kerület , Teréz krt. 55. – 2015. április 18.

2015. április 18-án újra gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedik hazánk egyik legszebb vasútvonalán, a Bakonyt átszelő Cuha-völgyi vasúton, a MÁV Nosztalgia Kft. és a Bakonyvasút Szövetség közös szervezésében. Utasaink nosztalgia kocsikban utazhatnak és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásának hangulatával. Ezen nosztalgiautazás jellegéből adódóan a gőzmozdony és az MDmot felváltva közlekednek a vonat élén. A szerelvényben hangulatos büfékocsi közlekedik.

Nemzetközi Föld Napja – Bagoly éve a Levendula Házban – Az éjszaka ragadozó madarai: a baglyok

Tihany – 2015. április 18.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja egész nap kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.

Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették. Ezen a napon életmódjukról is megismerkedhetünk egy szakember előadásán keresztül. Az előadás kezdete: 14.00 óra Az előadást tartja: Szinai Péter, a BfNPI zoológiai szakreferense

A nap folyamán a kézműves foglalkozáson a látogatók baglyos tartót készíthetnek.

Az előadáson és a foglalkozáson is a látogatók részére a részvétel ingyenes.

Gerecse 50 Teljesítménytúra 2015

Tatabánya , Jubileum Park – 2015. április 19.

1982. év óta minden év áprilisának 3. hétvégéjén kirándulók ezrei lepik el a Gerecse hegységet, hogy végig gyalogolják a Gerecse 30, 20 és 10 teljesítménytúra valamelyikét. Vannak, akik kihívásként fogják fel a rendezvényt, és vannak, akik egy jó túrára vágynak, és nem törnek a szintidő megdöntésére. Egy azonban bizonyosra vehető, hogy aki részt vesz biztosan jól fogja magát érezni.

Gyulai Pálinkafesztivál

Gyula, Várkert – 2015. április 17-19.

2000-ben rendezték meg az első Kisüsti Pálinka Fesztivált egyidejűleg az akkor induló Gyula Napok kulturális rendezvény sorozattal. Azóta is ez a rendezvény az ország legnagyobb, legjelentősebb pálinkás eseménye. A fesztivál központjában álló pálinkához, mint Hungarikumhoz jól kapcsolhatók a népi hagyományok, táncok, főzőversenyek, böllérkedés és a Pálinka és Hungarikum kiállítás is.  Ilyen jellegű programokkal is találkozhatnak a rendezvényre kilátogatók. Ezen kívül a rendezvényt színesíti a Lovagrendek vonulása, Pálinka Szépe választás

Minden évben felvonulnak a magyar lovagrendek, és ebből az alkalomból tartja ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját a Pálinka Lovagrend. Évek óta népszerű az egyszerre koccintás a gyulai várból felhangzó ágyúszóra, több ezren kortyintanak ilyenkor a kisüstiből.

A Pálinkafesztivál egyik kiegészítő rendezvénye a gyulai várnál megrendezett Böllér-napok eseménysorozat, melynek célja a tájegységre jellemző hagyományos disznótoros ételek felelevenítése. A másik fontos esemény pedig a kisüsti pálinkaverseny és szakmai kiállítás, melyre a Kárpát-medence más régióiból is utaznak a versenyzők, hogy leadják a házilag főzött párlatokat. Általában két kategóriában – bérfőzők és bérfőzetők – hirdetik meg a versenyt, és hagyományosan különdíjjal jutalmazzák a legjobb, nem Magyarországon párolt testvérkészítményt.

A Pálinkafesztivál egyben szakmai fórum is. Olyan kiemelt témák kerülnek elő, mint például a pálinkával kapcsolatos törvénykezési feladatok, a kisüsti marketingstratégiája, a pálinkafőzők tevékenységének szakmai és pénzügyi támogatása, a főzdék turisztikai lehetőségeinek kihasználása.

Medvehagyma Fesztivál

Kemencés Udvar, Orfű – 2015. április 18-19.

A Pécs közeli Orfűn idén is megrendezésre kerül a Medvehagyma Fesztivál, amely kellemes szórakozással és finom ételekkel az egészséges életmódot hivatott hirdetni. A három nap alatt a felnőtteket és a gyerekeket is remek programokkal várja az orfűi Muskátli Vendéglő. A gasztronómiai rendezvényen az illatos medvehagyma és medvehagymás ételek mellett zene, színház, játékok, kisvonatozás, előadások, bemutatók, kiállítás és versenyek várják az érdeklődőket.

A Gazdaház hete

Hajdúszoboszló, Gazdaház – április 18-26.

A Gazdaház hete elnevezésű program várja az érdeklődőket Hajdúszoboszlón a régi Czeglédy házban.

A Szent György napjához kapcsolódóan, a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitásával hazánk kistelepüléseinek egykori életmódját, paraszti világát idézzük vissza. Programjainkkal életre keltjük a pásztorélet, az állattartás hagyományát, tájházaink udvarán, közvetlen környezetében teret adunk a helyi kézműipari termékek megjelenésének, megismertetésének, s természetesen helyi finomságok is jócskán kerülnek a vendégasztalokra.

A rendezvény fő célja a népi műemlékek megismertetése, valamint a hagyományőrzés bemutatása a tájházakban.

Toros Pálinkafesztivál 2015 Székesfehérvár

Székesfehérvár , Palotai kapu tér – 2015. április 17. – 19.

2015. évben immár IV. alkalommal lesz megrendezve a Székesfehérvári Toros és Pálinkafesztivál. A megszokott színvonalat tovább emelve, még több programmal, jópofa vetélkedőkkel és nyereményekkel készülünk. Ismételten számos ismert fellépővel és vetélkedőkkel készülünk, finom falatokkal és kiváló pálinka különlegességekkel.

Családi festés

FessNeki stúdió- két hetente

Fedezd fel a benned rejlő festőt: készítsd el kedvenc képedet, és díszítsd saját festményeddel a szobád falát. A FessNeki művészeti stúdióban instruktorok segítségével, gyerekeiddel, családoddal együtt kellemes környezetben, lépésről lépésre festheted meg egy világhírű művész festményét. A közös festés kiváló hétvégi kikapcsolódás és szórakoztató családi program, az elkészült festményt a program végén magaddal viheted, hogy lakásod dísze legyen.

Festés közben ismét felfedezheted a benned és gyermekeidben rejlő kreativitást. A festés kiváló kikapcsolódás az egész család számára, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja benne az örömöt, az elkészült festmény pedig tökéletes ajándékként szolgálhat a rokonok és barátok számára. A FessNeki kétheti rendszerességgel rendez egyedi, kifejezetten gyerekeknek szóló festős alkalmakat, május 31-én pedig különleges gyereknapi programmal készül. A stúdió kiváló helyszínt nyújt különféle események, születésnapi ünnepségek és gyerekzsúrok rendezésére, valamint kitelepülésre is van lehetőség. A kreatív és vidám időtöltést követően a gyermek és a szülei is olyan képpel távozhatnak, amire büszkék lehetnek.

MOSON MODEL SHOW 2015 – XIX. Nemzetközi Makett Kiállítás és Verseny

Mosonmagyaróvár – 2015. április 18-19.

A Mosonmagyaróvári Makettező Klub főszervezésében évente megrendezésre kerülő Makett Kiállítás és Verseny az elmúlt 10 év során vált Európa egyik kiemelkedő eseményévé. A versenyen különböző kategóriákban indulhatnak a nevezők: harcjárművek, repülők, figurák, polgári járművek, hajók lekicsinyített másai kerülnek megmérettetésre. A verseny lebonyolításában számtalan magyar klub, egyesület is segít, a zsűrizés tisztjét pedig nemzetközileg elismert szakemberek végzik. Rendezvényünk nem kizárólag a makettezőknek szól; törekszünk arra, hogy valamennyi idelátogató korosztály megtalálja a számára érdekes kiegészítő program lehetőségét is. A rendezvény látogatása mindemellett ingyenes.

Palya Bea: (egy picivel tovább) NŐ

A38 Hajó – 2015. április 17-18. (péntek-szombat), 20:0

“A Nő egy igazi léleksimogató utazás Palya Bea zenei világában, amit ki lehet hagyni, csak épp nem érdemes.” – írták a 2014 tavaszán megjelent, nagy sikerű Nő című lemezről egy, a tavalyi év legjobb lemezeit egybegyűjtő összeállításban.

A lemez megjelenése óta eltelt egy évben rengeteg elismerést kaptunk, a szakmától és a közönségtől is. Rengeteget koncerteztünk országhatáron innen és túl, és mindenhol éreztük a Nő-dalok robbanásszerű sikerét, teltházas termek, a szöveget kívülről éneklő tömegek fogadtak minket.

Ezen a tavaszi duplakoncerten a legnagyobb slágerek mellett (Szabadon, Suttognak a vének, Hívlak téged) már az új, készülő lemez dalai közül is elhangzik majd pár, például a Szaladós is, melynek dalpremierje ehhez a koncerthez kapcsolódik.

Én, Leonardo

RaM Colosseum – 2015. április 17-én, 19.00

Zseniális művész, látnok tudós, nagyratörő építész. De milyen EMBER volt Leonardo da Vinci? Miből élt, kit szeretett, hitt-e Istenben? Az ExperiDance új táncjátéka ezeket a kérdéseket tárja fel, bemutatva da Vinci életének és művészetének legrejtélyesebb momentumait. Az Én, Leonardo – A fény születése az idén 15 éves jubileumát ünneplő tánctársulat 15. egész estés produkciója, melyet először 2015. április 17-én, 19.00 órától láthat a közönség.

Az ExperiDance Production új táncjátéka Én, Leonardo – A fény születése címmel a reneszánsz polihisztor életútjának kevésbé ismert, ellentmondásosan izgalmas epizódjaira világít rá. Leonardo da Vinci ugyanis, kirobbanóan sokszínű tehetségével örökre felszabadította gondolkodásunkat – de nyughatatlan elméje sötét oldalán számtalan befejezetlen művet, céltalan sodródást és magányt találunk. Román Sándor koreográfiájával, Meskó Zsolt rendezésében és Czomba Imre zenéjével a zseni anatómiáját kísérli meg bemutatni az ExperiDance Production a legszabadabb művészet, a tánc segítségével.

Az Én, Leonardo – A fény születése a tánctársulat második olasz témájú produkciója, az elsőt Szenvedélyem, Velence címmel egy éve játsszák folyamatos teltház előtt állandó színházukban, a RaM Colosseumban. Az Én, Leonardo a 15 éve sikeres ExperiDance Production 15. egész estés táncjátéka, amely 2015-ben új szintre emeli a társulat védjegyévé vált, modernizált magyar néptáncokból építkező egyedi táncstílust.

Jelmezek és bábok kiállítás

Józsefvárosi Galéria – minden nap

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként Kovács Yvette Alida díszlet és jelmeztervező valamint Matyi Ágota látványtervező művész közös kiállítását tekinthetjük meg a Józsefvárosi Galériában.

Áprilisban a Józsefvárosi Galériában a színház világába csöppenhetünk. A kiállítóterem megtelik jelmezekkel, díszlet-terv makettekkel, bábokkal és színházi fotókkal. A két látványtervező hölgy, Kovács Yvette Alida és Matyi Ágota a különböző műfajú és szemléletű színházi előadásokhoz tartozó alkotásaik közül azokat mutatják be, melyekre a legbüszkébbek. A személyes beszélgetés során lehetőség nyílik bepillantani e művészeti ág és szakma mindennapi valóságába, alkotó folyamataiba valamint műhelytitkaiba. A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként minden hétköznap 9-18, szombaton pedig 10-13 óráig ingyenesen látogatható.

Szőlő Jövésnek Könyve

Kőszeg – 2015. április 17-25.

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem az a sajátos embersors – szőlő – bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésnek Könyve 1740. évi megnyitására. A könyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait. A bejegyzésre minden évben Szent György-napkor, április 24-én kerül sor.

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt. Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem az a sajátos embersors – szőlő – bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésnek Könyve 1740. évi megnyitására. A művelődéstörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű könyv születésének oka az első lapján olvasható sorokból kitűnik. Nem véletlenül esett egybe évszázadokon át a szőlőhajtások bemutatása a bíróválasztás fontos eseményével.

„Semmi vagyok”- Ávéd János szerzői estje

Budapest Music Center – 2015. április 19. (vasárnap), 19:30

Ávéd János a Modern Art Orchestra egyik meghatározó hangú szólistája, szaxofonos, zeneszerző. Szerzői estjének izgalmas mottója egyrészt idézi a nyugati misztikus filozófiák aszkétikus alázatát – ugyanazt az alázatot, amely egy igazán nagyszerű zenész sajátja. Másrészt utal a keleti bölcselet meditatív szemléletére, amikor az ember átadja minden tudását, fizikai és szellemi képességét egy felsőbb cél szolgálatának.

A „Semmi vagyok” Ávéd János dalainak, bagatelljeinek laza csoportja.

„Amikor a színpadon állok, vágyom arra, hogy “semmi” legyek. Átlátszó, vékony hártya, csatorna, ami torzítatlanul továbbítja a szeretet minden üzenetét Istentől, zene formájában. Hiszem, hogy egy zenész életében azok az igazán ihletett pillanatok, amikor önmaga semmivé válik és feloldódik a zenében.”

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ