Pannónia Grand Hotel néven 1915-ben nyitotta meg vendégei előtt kapuit Pécs legelegánsabb szállodája, a mai Hotel Palatinus. A Hamerli család által alapított régi kesztyűgyár és üzlet helyén építtette Hamerli Imre a ma is működő szállodát, mely Pécs legfontosabb utcájának képét jelentősen meghatározza.

A Hamerli dinasztina

A Hamerli család neve éppen úgy összeforrt Pécs történelmével, mint a Zsolnayaké. Nevükhöz fűződik nemcsak a világhírű Pécsi Kesztyű, hanem a Pannónia Nagyszálló megszületése is.

Hamerly János az 1870-es években vásárolta meg a mai Király utca 5. szám alatti telken álló épületet, amelyben kesztyűs műhelyt, üzletet és lakást rendeztek be.  1913-ban a család kiköltözött, az épületet lebontották. Helyén a kitörő I. világháború ellenére Hamerli Imre, a legidősebb fiú, impozáns, korszerű szálloda és vigadó építését kezdte meg, melynek terveit Pilch Andor készítette. A háromemeletes, a késő eklektika jegyeit szecessziós elemekkel elegyítő, elegáns 70 szobás szálloda 1915-re készült el. A kor minden igényét kielégítette, színvonalas kávéház és étterem is helyet kapott benne, felső szintjével a Nádor Szálloda épületéhez is kapcsolódott. Hamerli Imre nagy fantáziát látott a szállodában, kezdetben maga irányította. Sajnos az 1910-20-as gazdasági válság következtében egyre több nehézséggel kellett szembenéznie, így a szálloda komplexumot bérbe adta, majd az 1924-ben a Dunántúli Bank Rt tulajdonába került.

A Hamerli család emlékét a szálloda falán emléktábla őrzi.

Század eleji hangulatban

A Pannónia Grand Hotel több mint 60 évig üzemelt. Nagyterme Pécs legelőkelőbb báltermeként híres jogászbáloknak adott otthont és a pécsi kulturális élet egyik központjaként funkcionált. Színielőadások és koncertek zajlottak a gyönyörű falak között, Bartók Béla is itt tartotta emlékezetes hangversenyét  1923. október 30-án.

A közel egy évszázadnyi idő alatt sokat megélt falak, ha beszélni tudnának, elmondanák, hogy a főutcára néző lakosztályaiban nem kevésbé híres vendégek laktak már, mint José Carreras, Plácido Domingo, a Habsburg dinasztia több tagja, Jiri Menzel és még sorolhatnánk. Mesélnének a mindenkori igényekhez kialakított vendéglátásról: Pannónia Pince étterem és fogadó hangulatáról, a Gösser Söröző és Bowling Bár éjszakába nyúló mulatságairól, az épület tetőrészén kialakított teraszon szórakozó vendégekről.

A patinás szálloda 1975-ben kapta mostani nevét, a Hotel Palatinus épületének felújítása 1976-ban kezdődött, a renoválás és átalakítás 13 évig tartott. Az 1988-as átadás óta az épület ismét eredeti funkciójának megfelelően működik. Jelenlegi formájában a századeleji hangulat és a modern, kifinomult ízlés jól megférnek egymás mellett. A klasszikus szállodai szobák mellett a patinás Palatinus Étterem, a mediterrán hangulatú Relax Stúdió kellemes kiegészítője egy egész napos városi csatangolásnak. Tavasztól őszig a mindig nyüzsgő főutcára nyíló éttermi teraszon elfogyasztott méltán híres villányi bor vagy a kávékülönlegességek felejthetetlen élményt nyújtanak.

A lélegzetelállító bálterem a világhírű zeneszerző, Bartók Béla nevét viseli. A történelmi atmoszférát sugárzó, szecessziós ornamentikájú 300 főt befogadó díszterem a mai napig méltó ünnepi helyszíne a régió és a város legnevesebb báljainak, elegáns esküvőknek, egyedi színhelye nemzetközi eseményeknek, fogadásoknak. A modern kor igényeinek megfelelő szobák kávé- és teabekészítéssel várják a vendégeket, a szálloda teljes területén ingyenes WiFi vehető igénybe. A városba látogatók részére mélygarázs is rendelkezésre áll.

A centenárium alkalmából a Hotel Palatinus egész éven át tartó különleges programokat és akciókat kínál: a gasztronómiai különlegességek szerelmesei századfordulós finomságokat kóstolhatnak, mindössze 1915 Ft-os születésnapi áron. Szervezett keretek között megtekinthetők a szobák, ahol hírességek laktak, elolvashatók a neves vendégek vendégkönyvbe írt üzenetei és nem utolsó sorban lehull a lepel a színfalakról! Az év minden 100. napján tematikus programokkal kiegészített időutazás részesei lehetnek a Pécsre látogatók.

A százesztendős szecessziós stílusú műemlék épület kihagyhatatlan helyszíneként várja a Pécsett még nem járt vagy visszatérő vendégeket. Az egész éven át tartó centenáriumi eseménysorozatról a szálloda honlapján adnak részletes tájékoztatást: www.danubiushotels.hu/palatinus

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ