Árvay Gréta Elmerülve című regénye egy örvénylő, buja bachanália. A többnyire párban, mégis valahogy társtalanul élő szereplők sorsa idegenekkel átélt orgazmusokon vesz fordulatot, izzadt testek feszülnek egymásnak, szenvedély és vágy űzi, hajtja a figurákat. Az ELMERÜLVE egy irdatlan erejű kétütemű motor: feszít – kiold; feszít – kiold; feszít – kiold.

„Mindenki valami undorítót csinál, amikor egyedül hagyják.

Valami undorítót és nagyon emberit.

A klubban egyedül vagy. Akkor is, amikor éppen melletted, rajtad, benned vannak. Mert mindenki idegen. Az is, akit ismersz, akivel nap mint nap megosztod az életed. A klub­ban mindent eltakar a félhomály, az orrodba erős, fűszeres szagok kúsznak, a sóhajod, a kiáltásod, a nevetésed visszaverik a falak. De ha sírsz, azt nem hallja senki.

Mégis, tengermélyen és megfogalmazhatatlanul, a klubban mintha otthon lennél.”

Az „érzéki” szó erős eufemizmus ezzel a szöveggel kapcsolatban. Miközben a regény intimitása, erotikussága teljesen más rugóra jár, mint a mai trendi szexregényeké. Nem Szürke, nem Kenner és nem is Emma Chase. Az Elmerülve egy nagyon mai történetbe ágyazva az erotikának egy korábbi, kicsit finomabb, kicsit emberibb és sokkal-sokkal hihetőbb-élményszerűbb változatát alkotja újra (emlékszünk még az Emmanuelle-filmek fülledt, őszinte élvezéseire – na, ez ahhoz áll közelebb).

Árvay Gréta néhány (szerelmes)pár plusz néhány szingli sorsát követi a mai Budapesten, egy szimultán történetfüzérben. Ezek az emberek nagyon különböző társadalmi helyzetből érkeznek, nagyon különböző életélményeket cipelnek magukkal, és nagyon különböző problémákkal küzdenek, de egyvalami közös bennük. Problémáik megoldását (vagy egyszerűen csak vágyaik beteljesülését) egy pesti swingerclubban, a Mystique-ben találják meg. Egymásban elmerülve oldódnak fel feszültségeik.

Igen, szexregény, mégpedig prémium kategóriás. És nem, nem teljesen az. Több is, más is. Itt egy tucat mai fiatal (és nem annyira fiatal) férfi és nő bolyong a nagyvárosi dzsungelben, orvosok, alkotók vagy egyszerű multis marketingesek. Otthontalanságuk otthona pedig a ház – ahol egymásnak esnek. A háttérben zátonyra futott párkapcsolatok, kiégett sikeremberek, törtető libák és érzékeny művészek hol könnyeden derűs, hol nagyon is drámai sorstörténete.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ