A pigmentfoltokkal sokan küzdenek, főleg a tavaszi, nyári időszakban, ami egyáltalán nem a véletlen műve. A foltok kialakulásának, erősödésének egyik legjelentősebb oka ugyanis a napsugárzás.

Bőrhiba, vagy szépségjegy?

Minden csak felfogás kérdése, és a hibáknak titulált, egyedei jegyekkel történő megbarátkozás az első lépés a boldogság felé. Egyesek a világért sem cserélnék el kislányosan bájos, különleges látványt nyújtó szeplőiket, míg mások vastag alapozóréteg alá rejtik az aprócska pöttyöket. Természetesen pigmentfolt és pigmentfolt között is van különbség, dacára annak, hogy általában túldramatizáljuk a helyzetet. Mindenesetre, ha nagyon zavarnak a kisebb-nagyobb elváltozások, akkor ideje utánajárnod, mi minden okozhatja a problémát, illetve mit tehetsz a foltok megjelenése ellen, már kora tavasszal.

Mitől alakul ki?

A pigmentfoltok csaknem 100%-a a nőknél jelenik meg, emiatt érdemes a hölgyek repertoárjában keresni a kiváltó okokat. Elsődlegesen hormonális változások okozhatják a foltok megjelenését, akár olyan egyszerű formában, mint amilyen a várandósság, a változókor, vagy éppen a fogamzásgátló szedése. Nőgyógyászati problémára is visszavezethető a megjelenésük, ezért ha hirtelen, vagy nagy mennyiségben, látszólag minden ok nélkül tűnnek fel a foltok, akkor a kezelés előtt feltétlenül érdemes konzultálni egy szakemberrel. „Az egészen halvány pigmentfoltok gyakorlatilag észrevehetetlenek, emiatt nem is fordítunk rájuk fokozott figyelmet, egészen addig, amíg erősödni nem kezdenek” – árulta el Kürti Éva, a Fytofontana Stem Cells szépségszakértője, aki azt is hozzátette, hogy a látvány jellemző módon az UV-sugárzás hatására fokozódik, tehát jellemző módon tavasszal, nyáron erősödnek az odáig halvány foltocskák.

Hogyan előzd meg?

A megelőzés a kulcsa mindennek, ugyanis a megjelent pigmentfoltokat csak halványítani lehet. „Eleinte a bőr kifakulásával eltűnhetnek ezek a foltok, de egy idő után egyre erősebbé válnak, hiszen már egy kis színkülönbségről újra indulhat a folyamat”– meséli Kürti Éva, a Fytofontana Stem Cells szépségszakértője, aki azt is elárulja, mit tehetünk ellene. „A pigment halványító termékek általában enzimgátlás útján fogják vissza a festékanyag termelődésének folyamatát. Ennek köszönhetően alakult ki az az általános nézet, hogy nyáron egyénre szabott, de erőteljes fényvédelemmel védjük a bőrt az UV sugárzással szemben, ősztől tavaszig pedig halványítsuk a pigmentfoltokat! A Fytofontana Stem Cells őssejtes termékcsalád pigment halványító emulziója 25ös fényvédő faktorral védi a bőrt a napsugárzás pigmentfokozó hatása ellen, ezért nappali alkalmazása javasolt és a nyári hétköznapokon is használható.”

Mi lehet a megoldás?

Az első és legfontosabb szabály a fényvédelem. Míg nyugaton a többség barnulni szeretne, addig sok keleti országban a nők megpróbálnak minél fehérebb bőrre szert tenni – ebből is látszik, hogy minden csak felfogás, ideál kérdése. Ha elfogadod a bőrszínedet, akkor megőrizheted az egészségét, ami a fiatalság, a szépség és az önbizalom szempontjából is rendkívül lényeges. Ennek nyomán ügyelj a fokozott fényvédelemre, tartsd be a már jó ismert szabályokat. „A korszerű pigment halványító összetevők hatását tovább fokozza a bőrmegújító őssejtes komplex. Célja a bőr fiatalosabb működése, melyhez hozzátartozik az egészségesebb pigmentációs folyamat is. A szérum és a 25-ös fényvédelemmel rendelkező emulzió együtt is használható, éjszakai és nappali bőrápolásra. Hatásukat megalapozza a gyógynövény kivonatokat tartalmazó, kétfázisú arclemosó, mely szintét tartalmaz depigmentációs összetevőt.”

Fotók: sxc.hu

Kapcsolódó cikkek:

Élj tovább, öregedj később!

Így szépül a modern nő

Egészség és szépség vegyi anyagok nélkül

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ