Mi esik jobban tavasszal, a bor vagy a szerelem? Na, a hétvégén mindkettőben lehet részünk, attól függ, hogy Fonyódra látogatunk az örök szerelmet kutatni, vagy éppen a Badacsonyba egy bortúrára. Ha egyik sem tetszik, az sem baj, hiszen még rengeteg program vár a következő napokban!

Fenyővirágzás Fesztivál

Balatonfenyves – 2015. május 7-10.

Fenyővirágzás Fesztivál és Balatonfenyves függetlenségének ünneplése. A fenyőfa virágzásához kötődő többnapos fesztivál és a község önállóvá válásának ünneplése egy rendezvény keretében, sztárvendégekkel.

Az örök szerelem hétvégéje

Fonyód – 2015. május 8-9.

A fonyódi Kripta Villa kultikus zarándokhellyé vált, az örök szerelmet és az emlékekhez való hűséget hirdetve. A szóbeszéd szerint „a ház alagsorában, a kriptában most is álmodik Magdus és Ödön. Az álom azért álom, mert soha nem vált valóra. Hirdeti a ritka, de néha mégis előforduló nagy és tartós szerelmet, mely a sírnál sem ér véget. A legenda úgy tartja, ha kedveseddel a nászágy fölött megfogjátok egymás kezét, örök szerelmet nyerhettek, biztosítva ezzel a közös, boldog jövőt. A Kripta Villa legendájához kapcsolódva májusban, a Szerelem Hónapjában rendezzük meg idén először az Örök Szerelem Hétvégéjét.

Szürkebarát túra – Bortriatlon I.

Badacsonyi Borvidék – 2015. május 9-10.

A Bortriatlon első állomása! Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több boros címkét értékes nyereményekért!

Tavasz virágmező túra

Kornyi-tó parkoló – 2015. május 9.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy tavaszi kirándulásra. Május a hazai orchideák (kosborok) hava. Szerencsés esetben több orchidea fajjal is találkozhat a túrázó ezen a 4-5 órás, gyakorlatilag sík terepen vezetetett 5-6 km hosszú kiránduláson. Távcső hasznos lehet, hisz a sztyepprét felett számos madárfaj kerülhet a szem elé, s ha a sors úgy hozza még a magyar szürkemarha gulya látványában is gyönyörködhet az érdeklődő. A túra a Káli-medence belső részén halad, körbepillantva az elmúlt évmilliók geológiai csodáin.

Kultkikötő piknik

Balatonföldvár – 2015. május 9.

Az idén 10. születésnapját ünneplő KULTKIKÖTŐ – Balatonföldvári Szabadtéri Színház egész napos piknikkel csatlakozik a Nyitott Balaton programsorozathoz. A programból: kulináris kalandok (közösen kotyvasztunk bográcsban és balatonboglári borokat kóstolunk a finomság mellé); színház és manufaktúra (a kicsik a gyerekelőadás előtt, után és közben is kézműves-foglalkozáson alkothatnak nagyot); muzsika és mozgókép (örömkoncert és filmvetítés szabadtéren és sátorban); felbecsülhetetlen értékű nyeremények (szigorúan csak azoknak, akik vetélkednek, kvízeznek); időpont: 2015. május 9. szombat 10.00-22.00; helyszín: KULTKIKÖTŐ – Balatonföldvári Szabadtéri Színház (Bajor Gizi sétány 1., a park fái között); A KULTKIKÖTŐ PIKNIK minden programja ingyenes. Mert együtt a legjobb.

Madarak és Fák napja a Kis-Balatonnál

Kis-Balaton – 2015. május 10.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Kis-Balatonra. A jelentkezők madármegfigyelést végeznek a sziget hídjáról szakavatott vezető segítségével, majd gyalogos túrát tesznek a 2 km hosszú Búbos vöcsök tanösvény mentén.  Előzetes bejelentkezés szükséges!  A programon való részvétel ingyenes.

Csipke Világkiállítás

Kiskunhalas, Csipke Ház – 2015. május 8-25.

Az 1902-ben életre keltett halasi csipke – immár évszázados értékeivel – Magyarország és bátran mondhatjuk, a nagyvilág méltó büszkesége. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. 2015. május 8-tól Lengyelország lesz a Halasi Csipke vendége. Lengyel csipkevarrók hozzák el alkotásaikat, és kiállítás keretében mutatják be munkásságukat. Május 9-én bárki megcsodálhatja a csipkekészítés technikáit a bemutatókon. Május közepén egy világhírű művésznő érkezik Halasra, aki különleges technikával egy halasi tömbház tűzfalát festi meg, Halasi Csipke motívummal. Az egyedi attrakció készítését közel 1 héten át láthatják majd az arra járók, a felfestett csipkecsoda pedig sok-sok éven át hirdeti a világhírű Halasi Csipke szépségét.

Pécsi Fűszerünnep

Pécs, Széchenyi tér, Jókai tér – 2015. május 6-10.

A pécsi kultúra korlátlan fogyasztása semmiféle mellékhatással nem jár, inkább olyan, mint az ételnek a fűszerek: ízesebb, illatosabb és élvezhetőbb minden falat, Pécs megfűszerezi az életet, ebben rejlik a város varázsereje, ezért Pécs a Kultúra Városa és ezért kerül sor május 6-10-ig a Pécsi Fűszerünnepre, ahol a vendégek és a pécsiek a szabadtéri sütögetés, a grillezés művészetének hódolhatnak, természetesen pécsi fűszernövényekkel ízesítve az ételeket. Mert Pécs idén tavasztól fűszerbe borul: az utcákon és a tereken zöldfűszerek bokrosodnak, máris turistákat és helybélieket lehet látni egy-egy növényt szagolgatva, élvezve a tavaszt és az illatokat. Mindezek mellé igényes jazz zene társul az ország legjobb előadóinak tolmácsolásában.

X. Orfűi Voluta Sárkányhajó Fesztivál

Orfű, Aktív Víziturisztikai Központ – 2015. május 9-10.

Az Orfűi Voluta Sárkányhajó Fesztivál évek óta rengeteg résztvevőt vonz, egyben remek hangulatot garantál. Így lesz ez idén is: a gyerekek biztosan jól fognak ott szórakozni, ahol van trambulin, légvár, danolda, kézműves-foglalkozás… A verseny forgatókönyve egyébként a szokásos lesz, az első napon az általános és középiskolás csapatok mérik össze tudásukat, a másodikon pedig baráti társaságok, cégek együttesei ülnek sárkányhajóba.

Orchideás túra – fényképezőgéppel a Vértesben

Vértes – Május 9. szombat

Séta a Haraszt-hegyi tanösvényen, ahol gyönyörködhetünk a bíboros kosborokban, a nagy ezerjófüvekben, s közben meghatározzuk az utunkba kerülő madarakat. Szép fotókat készíthetünk a tavaszi virágokról, a karsztbokorerdőről, a körpanorámáról.

Találkozás: 9.00, Csákváron a Gánti út végén lévő parkolóban, a Haraszt-hegyi tanösvény induló pontján , a túra hossza, időtartama: 3,5km; menetidő 3 óra, plusz 1 óra pihenő, fotózás

Forgórózsa Fesztivál

Tatabánya, Vértes Agórája – május 9-10.

A Forgórózsa Fesztiválok célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság archaikus népi kultúráját bemutassa, minden évben más-más tájegységet kiemelve. A korábban egy napos, mára már két napossá fejlődött fesztivál legfontosabb programja, hogy az adott tájegységből meghívott idős hagyományőrzőkkel találkozhassanak az érdeklődők, megtekinthessék műsorukat, a még élő hagyományaikat, népviseletüket, közvetlen környezetükből bemutatásra kerülő, féltve őrzött népművészetüket. Minden egyéb program a fesztiválon kizárólag népi-, népművészeti vonatkozású, a folklór, a tárgyalkotó népművészet témaköreiből.

Öt Templom Fesztivál

Győr – 2015. május 7-11.

Fesztiválunk a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros öt temploma szolgál, öt különböző felekezet, egyenként nem is túl különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen egy utcában, békében egymás mellett állva évtizedek óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Kulturális programsorozat.

8. Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon

Tiszafüred, Halas tér – 2015. május 9.

Aki szeret bringázni, pattanjon nyeregbe, és kerülje meg a Tisza-tavat a 65 kilométeres távon, vagy járja be Tiszafüred környékét a 15 kilométeres túrán. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rövidebb távot a családosoknak, kisgyermekeseknek ajánljuk, míg a hosszabbra a rendszeresen kerékpározókat várjuk. A verseny és a túra forgalomtól mentes pályán, illetve kerékpárúton halad, így biztonságban gyönyörködhet a tájban!

A Tisza-tavi Bringatlon egy olyan váltóverseny, amikor minden részt vevő csapatnak garantáltan két kerékkel kevesebb van! A 2-3-4 fős csapatok létszámuknál pontosan eggyel kevesebb bringával rendelkeznek. Együtt rajtolva vágnak neki Poroszlóról az 57 km-es távnak, és a tiszafüredi célvonalon is együtt haladnak át. Akinek nem jutott bringa, annak futnia kell, nem utazhat még vázon sem! Az a résztvevőkre van bízva, hogy mikor cserélnek a táv során és az is az Ő döntésük, hogy a váltó tagjai mennyit futnak és bringázna.

Buli salátával

Budapest, Akvárium Klub – 2015. május 10.

Május 10-én 10 órától óvodásokat és kisiskolásokat várnak szüleikkel az Akvárium Klubba, hogy számtalan játékos program alatt ismerkedjenek meg a gyerekek a zöldségek izgalmas világával. A családi napot 10:30-tól egy közös zenés kangoo torna indítja, ezután a Kiskalász zenekar koncertje mellett, bábos előadás, zöldséges forgatag várja az érdeklődőket. Azok, akik végigmennek a program összes zöldségállomásán – próbára téve ügyességüket és tudásukat –, az esemény végén értékes nyereményekkel is hazatérhetnek.

Míg a gyerekek játszanak, a szülők ingyenes, személyre szabott táplálkozási tanácsokat kaphatnak a rendezvény szakmai támogatójától, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakembereitől. Az eseményt szervező eisberg a Salibuli programból származó teljes bevételt felajánlja a Bátor Tábor részére.

Rosalia, a nyárköszöntő borünnep

Buda, Gesztenyés kert, Budapesti Kongresszusi Központ – 2015. május 8 – 10.

Május 8-10. között a Gesztenyés kertben széles borkínálat, kiemelt rosé paletta, gyöngyöző és habzó borok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket. A több mint 50 borász borai mellett a street food ételek széles kínálata mutatkozik be. A Jazzy színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló zene szórakoztatja a borozókat. Fellép Csemer Boglárka „Boggie”, a Mary PopKids, és az  iLLfon gT. A záróráig mulatók szórakoztatásáról a Jazzy DJ-je és Juhász Laci gondoskodik. A VINOLION borértékelő játékkal a vendégek kiválaszthatják a tavasz legkedveltebb roséját. A Rosalia ideális időtöltés a kisgyermekes családoknak is, hiszen számos program várja a legkisebbeket: lesz közös tánc, kézműveskedés, kenyérsütés, kürtőskalács készítés, arcfestés, és mini KRESZ pálya. Aki mélyebben szeretne elmerülni a rosék és pezsgők világában, az feltétlen látogasson el május 9-én, szombaton a Rosé és Pezsgő Mustrára.

Európa Nap és 11 év – 11 km futóverseny

Budapest, Margitszigeti Atlétikai Centrum – 2015. május 9.

Futóverseny, meseírás, zöld játszóház, ugrálóvár, MókaTér és Szalóki Ági koncert – ezek várják a gyerekes családokat az ingyenes Európa napon! A Margitszigeti Atlétikai Centrumban felállított információs sátrakban az érdeklődők találkozhatnak európai parlamenti képviselővel, tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról, például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért. Az Európa-napon fellép a Riddim Colony, a Kerekes Band és az EU Jazz Express, valamint a Grund színház és a Független színház. Az estét Péterfy Bori & Love Band zárja egy nagyszabású koncerttel.

A 11 év – 11 km futóverseny résztvevői a főváros emblematikus uniós fejlesztései, így többek között a Várkert Bazár, a Rudas Fürdő és az Olimpiai Park mellett haladnak el. A több ezer futó között lesz Nagy Adrienn, énekes-színésznő, Molnár Andi táncos-műsorvezető, Kamarás Iván színész, Fehér Balázs, a The Carbonfools énekese és Erdei Zsolt ökölvívó. Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó jelen lesz a helyszínen, de sérülés miatt nem teljesíti a távot.

V. Gyerekszem Filmfesztivál gála és konferencia

Műcsarnok – 2015. május 8-10.

Több mint két év után, immár ötödik alkalommal ismét megrendezésre kerül a gyerekek filmes mustrája, a Gyerekszem Filmfesztivál. Idén is száznál több film érkezett hazai és nemzetközi alkotóktól. A Fesztivál idei helyszíne a Műcsarnok, ahol az aktuális kiállítás múzeumpedagógiai programjai is kapcsolódnak az animációs workshoppal, konferenciával, jelmez és sminkbemutatóval színesített eseményhez. Ebben az évben 111 film érkezett be, ebből 73 magyar és 38 nemzetközi. Az előzsűri 61 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, melyből 25 külföldi műhelyek munkája.

A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén nemzetközi zsűri ítél oda. Tagjai: Detlef Fluch operatőr, vágó, médiapedagógus (Németország), Domonyi Rita dramaturg és Schwechtje Mihály filmrendező. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is oszt ki díjakat.

2015-ben is a megszokott három kategóriában lehetett pályázni, a Kicsi a bors, de erős 6-12 éveseknek, az Ifjú titánok12-19 éveseknek, és a Gyerekszem, öregszem azoknak, akik már elmúltak 19, de a filmet még 19 éves koruk előtt készítették.

CCR tribute band koncert

Old Man’s Pub – május 9.

Szeretnél egy kellemes estét eltölteni a barátaiddal vagy a pároddal, de unod a megszokott helyeket és zenekarokat? Akkor gyere el május 9-én 20:30-ra az Old Man’s pubba, ahol a legújabb magyar tribute zenekar, a CCR tribute band fellépésének lehetsz szem- és fültanúja.

A zenekar még nagyon fiatal, hiszen idén alakult, de a tagok professzionalizmusa ezt már az első pillanatokban elfeledteti, amint megszólal a zene. De még milyen zenék! Proud Mary, Bad Moon Rising, Green River – slágerek, melyeket a legtöbb koncertre járó szeret, és amelyeket hallgatva képtelenség ülve maradni.

A magyar tribute band a Creedence Clearwater Revival zenei munkássága előtt tiszteleg, az ő dalaikat szeretnék játszani a jövőben – az eredetihez hasonlóan, de kicsit saját egyéniségüket is beleszőve.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ