Esős idővel érkezik a pünkösdi hosszú hétvége, de ez nem jelenti azt, hogy otthon kell gubbasztanunk, hiszen rengeteg szuper program vár így is! Érdemes esőkabátot ragadni, gumicsizmát húzni és kimozdulni!

Pünkösdi Vigasságok

Hévíz – 2015. május 22-25.

Júniusban a hévízi Deák téren megrendezésre kerülnek a hagyományos Pünkösdi Vígasságok rendezvénysorozat. A néhány napos hévízi eseményen népművészeti és kézműves vásár, sörházak, falatozók várják a vendégeket. Lesz még gyermeknap, néptánc, zenés táncos produkciók is színesítik a programot.

Balatoni Szezonnyitó

Siófok – 2015. május 22-25.

Ünnepi események, felvonulás, könnyűzenei koncertek, családi programok, gasztronómia és vásár. A pünkösdkor tartott Balatoni Szezonnyitó régi hagyomány Siófokon, amely egyben a nyári idegenforgalmi szezon nyitó eseménye.

Fonyódi Piac Feszt

Fonyód – 2015. május 23.

Fonyódon található a Balaton déli partjának legnagyobb piaca, amely az év minden szerdai és szombati napján működik. A Fonyód város szívében elhelyezkedő, mintegy 3 hektáros terület mint idegenforgalmi látványosság is jelentős, mivel lehetőséget nyújt nemcsak az állandó lakosoknak, de a nálunk pihenni vágyó üdülő vendégeknek is a napi cikkek, használt cikkek és élelmiszerek beszerzésére. A Fonyódi Piac Nyugat-Európában is ismert és közkedvelt turisztikai látványosság, mely több évtizedes múltra tekint vissza. Az évek múlásával bőséges kínálat alakult ki, ahol népművészeti, iparművészeti termékek, használati- és dísztárgyak mellett nagy választékban kaphatók zöldségek, gyümölcsök, növények, méz, antikvár és használt könyvek, festmények, egyéb régiségek és kisállatok (kutyák, macskák). A piac könnyen megközelíthető, mert a 7-es főút mellett, annak közelében helyezkedik el. A gépjárművel érkező vásárlók részére parkoló biztosított, mely a vásárlást, a kellemes piaci nézelődést kedvezőbbé, kényelmesebbé teszi.

Tavaszi Zsongás

Balatonalmádi – 2015. május 23-24.

A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület a város vonzáskörzetébe tartozó településekkel közösen összefogva újdonságokban gazdag, lendületes rendezvénnyel indítja a nyári szezont.

Almádin innen és túl változatos sporteseményeken és versenyeken vehetnek részt a vállalkozó kedvűek. A két napos eseménysorozat alatt a szervezők színes színpadi programokkal, gyermek játszóházzal, kézműves- és kirakodóvásárral, gasztronómiai remekekkel és Almádi pecsenyével várják a kedves vendégeket.

Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

Balatonfüred – 2015. május 23-25.

Színházi előadások, koncertek, mesék szórakoztatják nyári estéken Balatonfüred vendégeit és polgárait több mint egy héten át. A Balatonfüredi Művészeti Fesztivál célja a kulturális értékteremtés, valamint a nemzeti kultúra megőrzése, megismertetése.

Pünkösdi Szezonnyitó Napok

Balatongyörök – 2015. május 23-25.

A szombati napon vásári program, kézműves foglalkozások, társasjátékok, petanque-verseny, kerékpáros ügyességi versenyek, valamint zenés műsorok várják a látogatókat a festői Szent Mihály domb tövében elhelyezkedő piacon.  Megmérkőznek egymással a két szomszédos falu – Balatongyörök és Vonyarcvashegy – képviselő-testületei és civil csapatai.  Vasárnap ünnepi szentmisét celebrálnak a Szent Mihály dombi kápolnában, délután balatongyöröki programok várják a látogatókat a Jüngling Zoltán Közösségi Háznál.

Pünkösdi Borpiknik

Csopak – 2015. május 23-24.

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Csopaki strandon a Pünkösdi Borpiknik. Idén nemcsak finom csopaki borok várják a csopaki strand látogatóit, hanem szombaton egy egész napos vigassággal megválasztásra kerül Csopak Pünkösdi Királyfija is! Számos próbán kell keresztül menniük a jelentkező legényeknek (kik lehetnek csopakiak vagy akár nyaraló ifjak), a strand egész területén zajló viadalokon mérik össze erejüket és tudásukat, hogy elnyerjék a Pünkösdi Királyfi címet, majd este mulatsággal zárul a nap. Vasárnap és hétfőn táncbemutatók, egészségnap, kézműves játszóház, vidám koncertek és gyermekműsorok várják azokat, akik a pünkösdi hétvégén a csopaki strandot választják.

Európai nemzeti parkok napja – Családi kerékpározás a rómaiak nyomában

Hévíz – 2015. május 23.

Magyar Madártani Egyesület gyűrűző állomását és madármenhelyét. Innen térünk vissza Hévízre a kiindulási pontra. Időpont: 2015. május 23. szombat, 9.20 óra. Találkozó: Hévíz, Hévízi-tótól délre eső parkoló

A túra hossza: 25 km. A túra időtartama: 4 óra. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, hideg élelem. A megfelelő műszaki állapotú kerékpárról minden résztvevő maga köteles gondoskodni! A részvétel ingyenes. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Intersport Keszthelyi Kilométerek futóverseny

Keszthely – 2015. május 23-24.

A hagyományosan a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő keszthelyi futóverseny valódi családi programot kínál a hosszú hétvégére, hiszen a gyermek, a sprint és a félmaraton, maraton egyéni és váltó számai mellett kísérő programok sora várja a versenyzőket és hozzátartozóikat. A Fő téri rendezvényhelyszín, a 10,5 km pálya látványos kialakítása és a naplementés befutó teszi felejthetetlenné a Keszthelyi Kilométereket.

Várfesztivál

Szigliget – 2015. május 23-25.

A pünkösdi hosszúhétvégére háromnapos programsorozattal készülünk Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat. Minden évben törekszünk arra, hogy kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálja a neki megfelelő programot. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyerekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskedünk, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a szigligeti vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.

Májusi szöszmötölés – Bagoly éve a Levendula Házban

Tihany – 2015. május 23.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették.  A látogatók ezen a napon baglyosdobozt készíthetnek.

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Fesztivál

Tihany – 2015. május 23-24.

A pünkösdi hagyományokhoz és az ünnepkörhöz kapcsolódó programok mellett egy remek gasztronómiai élményt ígér a rendezvény. A Pálinka Fesztivál során a hazai pálinkafőzők legjava mutatja be a termékeit és mellettük a kézművesek vására is várja az érdeklődőket. Számos folklór program, koncert, gyerekműsor színesíti a programot!

Falunap és gyermeknap

Ábrahámhegy – 2015. május 24.

Délelőtt 10 órától változatos gyermek és felnőtt szórakoztató programok: Rendőrségi, és tűzoltó bemutató, bohócműsor, gyermek játszópark, nóta és operett, néptánc műsor, kispályás labdarúgó mérkőzések, délidőben harmonika zenével, jó ebédre várják a kedves vendégeket!

Pünkösdi Vigadalom

Zalakaros – 2015. május 23-24.

Pünkösdi mulatságok, kirakodó vásár, zenés, táncos estek várják Vendégeinket a Pünkösdi Vidalom nevű rendezvényen.

Pünkösdi Eljegyzés

Badacsonytomaj és Badacsony – 2015. május 24.

A Rózsakő legendája alapján Pünkösd vasárnapra fiatal párokat várnak Badacsonyba, hogy ott jegyezzék el egymást, és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített Eljegyzési Borral.

II. Orbán napi borünnep

Vonyarcvashegy – 2015. május 25.

Önkormányzatunk és a Hegyközség nevében tisztelettel meghívok minden érdeklődőt a II. Orbán-napi Borünnep elnevezésű rendezvényünkre, melyet

2015. május 25-én 17.00 órától rendezünk Vonyarcvashegyen, a vashegyi kápolna közelében levő Szent Orbán szobornál. Ünnepi köszöntőt mond

Dr. BRAZSIL JÓZSEF a Da Bibere Borlovagrend nagymestere, majd vezetésével a lovagrend tagjai borral meglocsolják Szent Orbán szobrát, ezzel is segítve az idei jó termést. Ezután átadják a Hegyközség által rendezett borverseny díjait. A program a Nagyváthy Néptáncegyüttes műsorával folytatódik, majd borkóstolással és kellemes beszélgetéssel zárul.

Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál & Harley Davidson Gastroride

Hajdúszoboszló, Szent István Park – május 22-24.

A tavasz első gasztronómiai fesztiválján Hajdúszoboszlón a grillezett ételek és a kiváló sörök a főszereplők. A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek. Frissen sütött szaftos grillek, kísérje le hideg sörrel!

Régi idők tere

Szolnok, Kossuth tér  – május 22-24.

A rendezvény célja a néphagyományok ápolásán túl, a régi kulturális értékek felelevenítése és megőrzése, a térség turisztikai kínálatának növelése. Az  elsősorban a hétvégére Szolnokra látogató kirándulókat, kisgyermekes családokat megcélzó, két napos programkínálat a század eleji város, akkor még igencsak a népi kultúrával átitatott hangulatát idézi. Az apróbbak szórakoztatásáról népi játszóház, csúzlizda, szekrényjátékok, bodéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Fotószínház szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Többek között lesz kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót. Újra repül a sólyom a belvárosban, szól az üllő a kovács kalapácsa alatt és olvad az üveg az üvegfújó kezében. Az éhes és szomjas vendégeket a térre felépített fogadó helyben sütött étkeivel, és remek kávéházával várja. A vásári forgatagban találkozhatunk mutatványosokkal, zsonglőrökkel, cirkuszi társulattal és gólyalábasokkal.

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Hortobágy, Pusztai Állatpark – május 23.

A régi magyar pásztorhagyományokat a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások napjainkig fenntartották. A gulyásverseny legfőbb célja, hogy ezen ősi szakma mesterei olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyek a mindennapi munkához is kapcsolódnak.

Pünkösdi Sokadalom

Hajdúszoboszló, Szabadtéri Színpad – május 23.

A Pünkösdi Sokadalom az alföldi régió legnagyobb néptánc találkozója. A rendezvénnyel a néptáncot szerető gyerekeknek teremtenek bemutatkozási lehetőséget és olyan közösségi alkalmat, ahol azonos érdeklődésű fiatalok találkozhatnak egymással.

A Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola idén 13. alkalommal rendezi meg a Pünkösdi sokadalom néptánctalálkozót. A találkozóra az Észak-alföldi régióból és a határon túlról is érkeznek csoportok. A fellépők várható száma kb. 700 fő, 20 csoport. A tánccsoportok a közönség előtt a tájegységükre jellemző táncokat mutatnak be. A táncokat élő népzenei kíséret mellett láthatják az érdeklődők, az idei évben a Bakator Zenekar fog zenélni. A műsor számait szakmai zsűri értékeli -ezt egyénileg kérhetik a csoportok. A programot pünkösdi királyné választás illetve táncház zárja.

Pünkösd a Hortobágyon

Hortobágy – május 23-25.

A hortobágyi kiállító- és bemutatóhelyek változatos programlehetőségekkel várják a látogatókat.

Programok: Hortobágyi Kézművesudvar – Játékos kézműves pünkösdölő; Hortobágyi Vadaspark – Állatok vészhelyzetben. Tanuljuk meg az állatmentést!

Falusi Pünkösd

Nyíregyháza-Sóstófürdő, Sóstói Múzeumfalu – május 25.

Pünkösdhétfőn a legerősebb, legügyesebb és legszebb ifjakat hozzuk el falunkba, hogy ügyességi és erőnléti versenyek közepette mérettessenek meg egymással. Számos ifjút láthatnak majd viaskodni, hiszen a királyi előjogok – egyebek mellett hivatalos a falu minden mulatságába és a helyiek állják számláját a kocsmában – sok trónkövetelőt vonzanak! Ezzel egy időben a pünkösdi királynéjárást is bemutatjuk, majd kitáncoljuk a májusfát. Hagyományos játszóudvarunkban pedig kicsik és nagyok is fognak találni kedvükre való elfoglaltságot.

Pünkösdi Tor-túra

Egerszalók – 2015. május 23.

A Tor-Túra során helyi ételkülönlegességeket kínálunk a vendégek számára, melyeket a falu vendégházainál fogyaszthatnak el. Központi helyszín a Turisztikai Iroda udvara kézműves foglalkozással és kulturális programokkal.

VII. Tatai Patara – A nagy durranás

Tata – május 22-24.

Valóságos történelmi eseményre építve kerül megrendezésre a török kori történelmi fesztivál, mely autentikus hátteréül a tatai vár szolgál. A fesztivál során sor kerül várbéli koszorúzásra, kardcsörtető mustrára, díszlövésekkel színesített fáklyás felvonulásra, és a látványos csatákban több száz állig felfegyverzett török és keresztény vitéz küzd majd meg igazáért.

EDEN-nap

Kőszeg – 2015. május 23.

A kiváló európai úti cél címet viselő Írottkő Natúrpark ökoturisztikai nyílt napja, Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarával. Gyalogtúrák, gyermekjátékok, kézműves bemutatók, kulturális program.

Ezen a napon kerül sor az EDEN-napi túrára a Stájer-házakhoz:

Útvonal: Kőszeg, Látogatóközpont – Kincs-pihenő – Óház-tető – Irányhegy – Vöröskereszt – Stájer-házak (10km, 4 Stunden)

A nap további programja: EDEN-napi csúcsrajáratás – kis körtúra a Stájer-házaktól a Kendig-csúcsra

Virágzás Napjai

Őrség / Őriszentpéter és környező települések – 2015. május 22-25.

A Virágzás Napjai négy napos összművészeti fesztivál 22 éve, mindig Pünkösdkor! Vonzereje abban áll, hogy kétféle minőséget egyesít: igényes és sokrétű kulturális kínálatot vonultat fel az itt található gazdag természeti környezet háttere előtt. A program különböző őrségi helyszíneken zajlik, lineáris időbeosztással – így minden résztvevő számára lehetőséget ad a teljes műsorfolyam végig követésére.

Szezonnyitó hétvége

Abádszalók, Füzes Kemping – 2015.május 22 – 24.

Abádszalókon, a szezonnyitó hétvégén a motorosok, kamionosok találkozóján bemutatót és szépségversenyt rendeznek, majd felvonulás keretében bárki megcsodálhatja az országúti fenevadakat. Az amatőr rock zenekarok tehetségkutató versenye mellett a főzési tudomány művelői is összemérik tudásukat. Vasárnap pünkösdi királyválasztás, csikós bemutató, lovas népi játékok, fogathajtás, kirakodó vásár várja az érdeklődőket. Este bál és nyárindító tűzijáték adja hírül, hogy Abádszalókon megkezdődött a nyári szezon.

Magyarország legnagyobb virágszőnyege

Budapest, Március 15- tér – május 24.

Mindazoknak, akik május 24-én 10 órától kilátogatnak a Március 15. térre egyedülálló élményben  lehet részük.1000 négyzetméteren elterülő,ezernyi színben pompázó virágos kép borítja majd a szürke betont, így ezen a speciális napon a hölgyek köszöntése mellett egy napig Budapest belvárosa is új színfolttal egészül ki. A virágszőnyeg a tervek szerint több mint 40.000 élő és vágott virágból készül majd Gulyás Tamás – a Debreceni Virágkarnevál ismert virágszobrásza – vezetésével, 50 ember munkájának köszönhetően, 12 óra alatt.

A rendhagyó alkotással az Activia szeretné felhívni a figyelmet a nők mindennapi helytállására. Sokszor természetesnek vesszük, hogy anyaként, barátként, társként és kollégaként is mellettünk vannak, pedig ez a teljesítmény rendkívüli, amire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.A nők sokszínűségét jelképezi az a rengeteg különböző növény és szín is, amely megjelenik a virágszőnyegen.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ