Büszkén jelentjük, hogy június 5-7 között kilencedszerre is megrendezzük a Főzdefesztet a Street Food Show-val közösen; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén!

Napjaink két legizgalmasabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest legpatinásabb parkjában, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában – mindenkit bíztatunk, hozzon plédet, kosarat, és lakjuk be együtt a nagy gyepet Szinyei Merse Pál Majálisa után szabadon!

A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható a street food fronton, hiszen ma már szinte naponta nőnek ki az új street-food startupok a fővárosi flaszterből. Mi igyekeztünk minden értékes és izgalmas kísérletnek, vállalkozásnak helyet adni, legyen az sörfőzde vagy food-truck.

Bőségesen csemegézhetünk a friss sörfőzde-kínálatból! A legfontosabb főzde, ami az utolsó Főzdefeszt óta nyitott, a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és korrekt, megbízható, tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon! Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval.  Számos sörpremier várható – az új kattanás a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA! Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde tolja tovább a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt! A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon! Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét! És persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a nagyszerű búzasörével és a szezonális Maibockjával,  a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.

És persze most is pompázatos kínálattal érkeznek a külföldi sörök, lesz egy csomó csehünk, angolunk és persze belgánk! Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva testvérfesztiválunk a legjobb szlovák kézműves sörökkel!

Júniusban szó érte a ház elejét, hogy nincs elég étel, ezért szeptemberben még jobban belehúztunk, a Dining Guide Street Food Show-val közös, második rendezvényen több mint 30 ételárus kínált.  Az Olof Palme sétány hűsítő lombjai alá most még ennél is többen érkeznek, ki faházzal, ki kocsival. A PolaPola hátsóján még ott a tojáshéj, de máris kimerészkedik a szabadba, amit jól is tesz, hiszen csak így lehet világgá kürtölni azt a kiváló minőségű szerb-bosnyák konyhát, amit képvisel. Nagy örömünkre másodszor is elfogadta a meghívásunkat az Év Étterme gálán a top10 street food hely közé beválasztott Padron, ami pedig azért jó, mert jelenleg a Beck-család tud legjobban spanyolul a városban. Konyhanyelven. Budapest legjobb halasa, a Vörös Homár, legjobb mangalica hamburgerese, a Húspatika, legjobb pastramisa, a Pista bá’ már szinte hazajár, ellenben új beguruló a Bécsi út egyik gyöngyszeme, az indiai Mr. Masala.

Örömmel látjuk, hogy amióta terepet adtunk a truckoknak a bemutatkozásra, kocsi-rajzásnak lehetünk szemtanúi.  Az egyik legújabb, de máris nagy népszerűségnek örvendő versenyző, a stílusos Bakker bägeleket, pohárdesszerteket, kávét árul, a „bekocsizódó” Meat&Sauce a „lucskos” szendvicsek mellett a saláta-témához is hozzászól, méghozzá ügyesen. Ugyanezt teszi, csak a sajtokkal, a Paneer, a szintén most először kitelepülő, a chips-nek valódi értelmet adó Twist&Chips és már a nevében is erre utaló Lángos Máshogy. A Bestia most nyit a Szent István téren, de Citroënnel már ott van az Olof Palme sétányon. A „nagy öregek”, a Zing, a Piknik Utczabár, a Pasta Station, a Fragola, a Kolbice, a Berlin Canteen kézifék behúzása már-már alap.

A tavasszal sokat dolgoztunk azon, hogy megfeleljünk a megnövekedett elvárásoknak és az elmúlt években folyamatosan növő érdeklődésnek. Megújult a honlapunk, átszerveztük a brigádot, felkészültünk a következő évtizedre. De a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy végre kidobtuk a műanyagpoharat és rendes logózott üvegpohárból isszuk a sört, ahogy az dukál!

Tökéletesítettük a Metapay fizetési rendszert is – rengeteg helyen lehet majd feltölteni! Sőt: elintéztük, hogy akinek PayPass-os bankkártyája van, annak egyáltalán nem kell Metapay kártyát kiváltania.

Minden adott lesz ahhoz, hogy az első nyári hétvégét együtt töltsük a városligeti lombok alatt: több, mint 30 ételárus, több, mint hatvan sörfőzde uszkve 200 söre. És persze Ti, kedves közönség, akik évek óta bizonyítjátok, hogy létezik kulturált alkoholizmus, és nincs szükségetek ordító zenére és gatyaszaggató szeszekre ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat – csak jó sörre, ízes ételekre és baráti beszélgetésekre. Ne feledjétek: a jó sör demokratikus alapjog!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ