Levendula. Végtelen lila mezők, igazi mediterrán életérzés. Ez az első kép, amely beugrik, amikor ezt a szót halljuk. És persze a háborítatlan forró nyár és napsütés, hiszen a levendula azon kevés növények egyike, amelyek kitűnően bírják a forróságot. Éppen ezért elsősorban délszaki vidékeken fordul elő, Afrikától Dél-Kelet-Ázsiáig, de kétségtelenül legismertebb előfordulási helye a Földközi-tenger térsége, az úgynevezett Mediterraneum. Hazánkba 1700-ban került el, és egyes helyeken itt is igencsak jól érzi magát.

Természetesen elsősorban Tihanyra gondolunk, ha a levendula jut eszünkbe, hiszen immár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a tihanyi levendulafesztivál, amely idén szedd magad mozgalommal is kiegészülve várja a látogatókat. A Pannonhalmi Apátság levendulakertészete szintén rendkívül népszerű, mindkét helyről örömmel visznek magukkal a látogatók néhány tővel az illatos cserjéből, hogy aztán saját kiskertjükben, vagy erkélyükön is meghonosítsák azt. Azt talán már kevesebben tudják, hogy Fejér megye egyes részein is remekül megterem a levendula, így Bodajk és Iszkaszentgyörgy környéke is lilába borul levendulavirágzás idején.

A lila csodát korábban a legtöbben talán szárított formában ismerték, és egészen prózai módon szekrényillatosításra, molyirtásra használták. A provence-i életérzés divatba jöttével aztán a levendula egyre kultikusabb jelleget ölt. Franciaországban nem tartozik a hagyományos francia konyha fűszerei közé, mégis elterjedt, hogy desszerteknél használják, kandírozzák, dekorációs elemként kezelik. A virágok bőséges nektárt adnak, ebből készül az illatos levendulaméz. Sok helyen már hazánkban is kipróbálható a levendulás limonádé, amelyet sokan fenntartással, mások viszont elragadtatással kóstolnak meg. Az elmúlt években ez az ital a trendi helyek egyik nyári kedvencévé vált.

De ami vitán felül áll, az az illóolaj, amelyet a levendulából nyerhetünk, s amelyet a kozmetikai ipar a kényeztetésünkre kitűnően fel tud használni. Azt talán kevesen tudják, hogy az I. világháborúban kórházakban is használták a levendula illóolaját, amely nyugtató hatással van az emberi szervezetre, így aromaterápiában más növényekkel együtt is előszeretettel alkalmazzák. A levendulavirágokkal töltött párnácska segíti az alvást és az ellazulást. Nem véletlenül gondolta úgy a Weleda sem, hogy ezt a növényt is a vitalitás és a természetes egyensúly helyreállításának szolgálatába állítja. A cég filozófiája szerint az ember szervezet természetes összetevők segítségével maga is képes regenerálni saját magát. A növényeket, így a levendulát is ellenőrzött biodinamikus kertészetben termesztik, és így készülnek az igazán kényeztető kozmetikumok.

Ki ne szeretne például egy fárasztó, gondokkal teli nap után egy tökéletes ellazulást? A levendulás tusfürdő illata már önmagában is elvarázsol, olyan megnyugtató impulzusokat áraszt, hogy átadhatjuk magunkat a tusolás örömeinek. A hozzáadott tiszta szezámolaj pedig a kiszáradástól is védi a bőrt, így az bársonyosan puha lesz. Aki szappannal szeret inkább mosakodni, annak is van persze megoldás, a bőrápoló növényi kivonatokkal gazdagított levendulás szappan lágy krémes habjával és csodás illatával szintén segít az ellazulásban. De van a Weleda tarsolyában még más levendulás csoda is! A levendulás nyugtató fürdőtej légies illata is teljesen ellazítja a teste és megnyugtatja érzékeinket. Ez a kiegyensúlyozó hatás segíti a pihentető alvást, és egyensúlyba hozza lelkünket is egy stresszes nap után. Egy 10-20 perces kádfürdő, 3-4 kupaknyi levendulás fürdőtejben egészen biztosan segít más színben látni a világot.

A levendula nyáron hódít, pompás lilaságával és illatával, de szerencsére a belőle készült termékeket egész évben élvezhetjük. A nyárhoz egészen biztosan hozzátartozik, érdemes kipróbálni egy házi wellnesst levendulával mielőbb!

Kapcsolódó cikkek:

E-vitaminnal a terhességi és fogyási csíkok ellen

Ismerjük meg a homok aranyát!

Maradj kortalan tetőtől talpig!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ