Hogyan regulázzuk meg neveletlen kutyánkat? Mit csináljunk agresszív, félénk vagy lusta ebünkkel? Miként lehet kiegyensúlyozott lelkű négylábú barátunk? Ezekre és még sok más kérdésre is megkaphatjuk a válaszokat a világhírű kutya viselkedési szakember, Cesar Millan segítségével, aki a Class FM-ben személyesen adott tanácsokat Abaházi Csabának és Vágó Pirosnak!

Több mint 25 éves tapasztalattal a háta mögött Cesar Millan műfajában az egyik legfelkapottabb viselkedési és rehabilitációs szaktekintély, munkásságát számos díjjal is elismerték. 9 évadon keresztül futó „A csodálatos kutyadoki” című sorozatában agresszív, félénk, vagy lusta kutyák százainak rehabilitálása mellett azokat a családokat is „nevelte”, akik helytelen viselkedésükkel maguk is hozzájárultak kutyáik nevelhetetlenségéhez. Cesar Millan ma reggel a piacvezető rádió stúdiójában vendégeskedett, ahol Vágó Piros készített vele interjút. A beszélgetés után ráadásul Abaházi Csaba Astra nevű tündéri kutyusával is megismerkedett.

piros_csabi_millan

A közvetlen találkozások során mindig a kommunikációra és a tanulásra helyezem a hangsúlyt” – kezdte Millan, aki azt vallja, hogy először saját magunkat kell rendbe tenni, csak utána a kutyát. „A kutya érzi az energiáidat, és ugyanúgy fog viselkedni veled. Ha megváltozik a kibocsátott energiád, minden más is meg fog. Én például kutyában, de állatban sem csalódtam soha – persze vannak nehéz esetek, de alapvetően ők tiszták és szeretetreméltóak. Inkább az emberek okoznak csalódást.”

Arra a kérdésre, hogy honnan szerezte ezt a hatalmas tudást, Cesar a következőt válaszolta: „Szerintem az élet a legjobb tanító. Rengeteg tapasztalat során szereztem meg azt a tudást, amit most tudok használni, könyvekből, iskolában maximum az alapokat lehet elsajátítani. Minden kutya más, de alapvetően ugyanazokra van szükségük: étel, víz, mozgás, és persze a többi: játék, és a gazda szeretete, figyelme. Leülök, és csak figyelek, megvárom, ő mit lép, levonom a következtetést. Egyébként emberekkel is ezt teszem. Amikor például Indonéziában jártam, döbbenten néztem, hogy ők nem háziállatként tekintenek a kutyákra, hanem csak őrzőként.”

csabi _millan_es_astra_kutya

Vágó Piros elárulta, hogy teljesen lenyűgözte Millan személyisége.„Egy igazi energiabomba a pasi! Emellett rendkívül határozott és mindig tud hideg fejjel gondolkodni” – kezdte a Class Délután népszerű háziasszonya.Látszik rajta, hogy mindene a kutya, és nagyon komolyan veszi a feladatait. Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb beszélgetése volt!” –  mondta Piros, aki maga is rajong a kutyákért. „Most éppen nincs saját kutyánk, de gyerekkorom óta kutyabolond vagyok! Emlékszem, az egyik legokosabb négylábúm egy mentett németjuhász keverék volt, akit Motyónak hívtak. Sokat foglalkoztam vele, de biztosan jól jöttek volna Cesar tanácsai is!” – tette hozzá a rádiós, akitől Abaházi Csaba vette át a szót. „Régóta rajongunk családilag érte, ráadásul mi is kutyatulajdonosok vagyunk, a 17 éves Balázs és a 3 hete nálunk lévő Astra gazdái – így még inkább szerettem volna vele találkozni. Épp velem volt Astra is, akivel természetesen azonnal egy hullámhosszra kerültek. Fantasztikus ember, hihetetlen kisugárzással! – árulta el a Class Kívánságműsor házigazdája.

Cesar Millan Piros és Csabi kérésére megosztotta három legfontosabb tanácsát is a kutyatartásról. Nyugodtan kell a kutyát kezelni. A második: Fontos, hogy ő hódítson meg. Ne simogassuk, ne keressük a szemkontaktust. Hagyjuk, hogy ő jöjjön előbb oda hozzánk, így fog csak tisztelni. A harmadik: provokáljuk a testet-lelket. A fegyelmezés nem büntetés, épp ellenkezőleg: egészséges. Én már csak tudom: most épp húsz kutyám van otthon. Ők azok, akik feltétel nélkül szeretnek és elfogadnak” – magyarázta a szakember, aki  2015-ös világkörüli turnéja decemberben hazánkba is ellátogat, és egy szórakoztató élő show keretében osztja meg velünk különleges oktatási technikáit.

A Cesar Millannal készült exkluzív interjú teljes terjedelmében hamarosan meghallgatható a classfm.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek:

Életmentést tanult Tolvai Reni

Ugye Te is félted a kutyusod? Így vigyázhatsz rá!

Gyerekeivel művészkedett Abaházi Csaba

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ