Itt az első októberi hétvége, és az őszi hangolódáshoz mutatunk is pár jó programot!

XI. Orfűi Tökfesztivál
Orfű, Tekeresi Lovaspanzió – 2015. október 3-4.
Orfűn szinte már hagyománnyá vált, hogy október első hétvégéjén megrendezésre kerül a Tökfesztivál, ahol két napon keresztül a sütőtöké a főszerep.
Az idén is vidám zenés programok kíséretében töltődhet fel az egész család! Lesz tökfaragó verseny, a gyermekek kézműves foglalkozáson próbálhatják ki kézügyességüket, kreativitásukat, de lesz még ingyen lovaglási lehetőség, vízibomba-hajító, bűvész műsor…szóval csupa-csupa “tök” jó dolog!

V. Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál
Tapolca – 2015. október 2-4.
A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a 3. Pisztráng- és borfesztivál rendezvény helyszíne A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, melyből egy csónakázható is. A földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal. A Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatják be a környék pincészetei.

VI. Zempléni Szabad Pálinka Nap
Füzér, Vásártér – 2015. október 3.
Pálinkaműhelyek bemutatkozása, helyi termékek kóstolója és versenye, pálinkakóstolási lehetőség, kézműves vásár, kulturális és gasztronómiai programok várják a látogatókat egész nap. Az estét a Csík zenekar koncertjével koronázzuk meg, majd hajnalig népzenével mulathatunk.

Állatok világnapja a Hortobágyi Vadasparkban
Hortobágy – október 3-4.
Október 4. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halála napja. Ezen a napon, az állatok világnapját ünnepeljük, amikor is a vadon élő állatok védelmére hívjuk fel az emberek figyelmét. Október 4-én és 5-én a világnap alkalmából a nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést, vetítést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára.

XX. Őszi Kulturális Fesztivál
Szeged – 2015. október 1 – 31.
Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt.

CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
Budapest, több helyszín – 2015. október 2-18.
A tavalyi sikereket követően folytatódik a Müpa, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így ismét e három intézmény koordinálásában várja a kortárs és progresszív művészet rajongóit az immár 24 éves őszi kulturális seregszemle.
A fesztivál 17 napon át több mint 40 helyszínen közel 180 programot kínál, a komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, világzene, opera, színház és újcirkusz, képzőművészet és irodalmi program színesíti a palettát. A már megszokott helyszínekhez – a Müpa, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Trafó, a Millenáris, a Bálna és a CAFe Sátor – idén csatlakozik a Várkert Bazár is, illetve számtalan szabadtéri helyszínen valósul meg kortárs performansz vagy mini koncert.

Vörösbor Fesztivál
Villány – 2015. október 2-4.
Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Ez egy igazi boros-kulturális rendezvény. Több helyszínen állítanak fel színpadot ahol a vendég kedvére válogathat a színes programokból. A szombati nap fő attrakciója a “Szüreti felvonulás” a Baross G. főutcán. Lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok színes kavalkádja. A háromnapos rendezvény számos újdonsággal és az eddigieknél is pezsgőbb hangulattal igyekszik minden korosztály igényét kielégíteni.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ