Fehér bottal a vak ember a közvetlen környezetét tudja letapogatni, alapvetően a járó felületről és a térd magasság alatti épített környezetből szerez információkat, a kifinomult hallású személy pedig a botvég által keltett hang visszaverődéséből a közelében levő tér fizikai felépítéséről következtetéseket képes levonni. Tehát egy olyan tájékozódást segítő eszköz, amelyet eddig még semmilyen fejlesztéssel, semmilyen digitális, vagy elektronikus eszközzel nem sikerült pótolni, helyettesíteni.

Kiegészíteni viszont igen.

Közlekedés során a kiindulási és érkezési pont közötti útvonal bejárásakor az útvonalat ismernie kell a vak embernek. A megszokott, ismert útvonalakon nem is szokott baj lenni ezzel, mindenki elboldogul valahogy. Viszont egyre nagyobb igény és szükséglet is, hogy olyan helyekre jusson el egy vak ember is önállóan, ahol korábban még nem járt. A lehetőségek és az önállóság iránti igény miatt sokszor nem vesz igénybe kísérőt.

Egy Blind Square nevű mobil alkalmazással azonban bárhova el tud jutni. Ehhez egy olyan okostelefonra (iPhone-ra) van szüksége, amelyikben van beépített műhold alapú helyzet meghatározó rendszer (GPS), alapvetőn az operációs rendszere és a rajta futtatható szoftverek vakok számára is akadálymentesen használhatók.

Tehát a kérdésre a válasz: Fehér bot és okostelefon.

Mit tud még az okostelefon?

Megmondja, hol áll éppen a vak, hol a legközelebbi gyógyszertár, orvos, stb. és oda is vezeti.

  • Felismeri és kimondja a bankjegy címleteket.
  • Felolvassa az e-könyveket, újságokat.
  • Felolvassa a papírra nyomtatott hivatalos leveleket, nyomtatványokat.
  • Braille írással, diktálással, vagy külső, vezeték nélküli billentyűzettel lehet SMS-t, e-mailt, jegyzetet írni.
  • A telefon minden, látóként is használható funkcióját használhatja a vak is, kiváltva ezzel drága beszélő eszközöket, mint például az órát, ébresztő órát, számológépet.
  • Hordozható, digitális nagyítóként is használható, QR kódba rejtett információk felolvasására is alkalmas.
  • Akadálymentes gyalogos navigációs eszköz

Egy mondatban összefoglalva: Nem csupán akadálymentesen használható telefon, hanem sokoldalú, életvitelt segítő eszköz is egyben.

Miért használja csak kevés vak az iPhone-t?

Ezek a telefonok olyan árkategóriába tartoznak, amit a legtöbb látássérült saját jövedelméből nem tud megvásárolni magának. Különböző módon próbálja az eszközhöz jutást segíteni az MVGYOSZ. Egy tematikus blog (Appleblog) segítségével közel 40 használt iPhone-t juttattunk térítésmentesen az igénylőkhöz, de a valós igény akár több ezer is lehet.

Miért nem támogatja az OEP?

Egyedi méltányossági kérelem alapján többszázezer forintos, hordozható digitális kézi nagyítók vásárlását már támogatja az OEP.

Az MVGYOSZ az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályán keresztül már tett javaslatot arra, hogy a kölcsönözhető életvitelt segítő eszközök közé kerülhessen fel az iPhone.

Az előterjesztés kedvező elbírálását várjuk.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ