Az idén ötéves Richter Aranyanyu Díj az egyetlen olyan hazai kezdeményezés, amelynek célja a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének növelése.

Nők végzik a legnagyobb közösségi és egyéni felelősséggel járó munkák jelentős részét – tanítanak, betegeket ápolnak, időseket, elesetteket, gyerekeket gondoznak, gyógyítanak – a háttérben maradva övék az a felbecsülhetetlen értékű munka, melyért csekély anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek. A díj alapítói, Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. azért hozták létre az elismerést, hogy láthatóvá tegyék az oktatásban, egészségügyben és a szociális szférában dolgozó nőket és munkájukat. A jubileumi évben a Ridikül Magazin különdíjával együtt már kilenc nő vehette át a Richter Aranyanyu Díjat. Az egészségügyi dolgozók, orvosnők és pedagógusok mellett 2015-ben első ízben a szociális területen dolgozó nőket is díjazták. Olyan súlyos és megoldásra váró társadalmi problémák kaptak figyelmet a díjazottakon keresztül, mint a romák integrációja vagy a drogprobléma kezelése. Az Aranyanyuk között van emberkereskedelem elleni koordinátor, aki áldozattá vált lányokon segít; tanár, aki a mesék által segíti a roma gyerekek beilleszkedését; addiktológus szakorvos; nevelőszülő, aki egy családi tragédia által vált anyává, amikor férjével együtt vállalta, hogy felnevel öt árván maradt kisgyereket. A nők megbecsülésének ünnepévé vált díjátadó gálát november 26-án tartották.

A jubileumi évben kibővült a díjazottak köre

Az alapítók, a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író öt évvel ezelőtt az elsők között hívta fel a figyelmet egy súlyos, ám tabuként kezelt társadalmi problémára: a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének hiányára. A Richter Aranyanyu Díj létrehozása egy olyan folyamat elindításában volt mérföldkő, amely által a Magyarországon hagyományos segítő, nevelő szakmákban dolgozó több százezer nő — akik erejüket és idejüket nem kímélve gyakran mostoha körülmények között dolgoznak — előtérbe került, felfigyeltek rájuk és munkájukra. Az elmúlt öt évben fontos területek kaptak figyelmet a díj által, mint a gyermekpszichiátria, gyermekvédelem, kórházpedagógia, koraszülött-ellátás, a magyarországi romák helyzete vagy a droghelyzet. Ezért volt elengedhetetlen lépés a díj alapítói számára, hogy a jubileumi évben első alkalommal az egészségügyi dolgozók, orvosnők és pedagógusok mellett a szociális területen dolgozó nőket is díjazzák.

A Richter a Nőkért Programunkkal igyekszünk a legtöbb nő számára valami igazán fontosat nyújtani: önbecsülést, saját magunk, nőiségünk értékelését, a különlegesség elismerését minden életkorban. Hisszük, hogy a pozitív értékek képviselete mellett a közösségteremtő klubokkal, a nők számára fontos témákban folytatott párbeszéddel, vagy a Richter Aranyanyu díjazottjain keresztül inspiráló példák bemutatásával értéket teremtünk, és reméljük, hogy mindezek egy lépéssel közelebb visznek minket a nők testi-lelki, és társadalmi jólétének megteremtéséhez és fenntartásához. Azt gondolom, nem elhanyagolható, hogy létezik egy hazai gyógyszergyár, amely különös, kiemelt figyelemmel fordul a nők felé, és tevékenységének minden percében arra fókuszál, hogy a nők egészségét féltő gondoskodással megóvja” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

„Ez talán az egyetlen olyan díj, amelynek a díjátadó után is van élete sőt, akkor kezdődik igaziból. Az Aranyanyuk egy összetartó közösség – igazi sisterhood, nővériség- tagjaivá válnak, ahol megismerik és támogatják egymást. Ebből a közösségből erőt meríthetnek, általa megsokszorozzák tudásukat, energiáikat, amit aztán egy-egy fontos ügyükön keresztül az egész társadalom hasznára fordítanak. Az a ​kivételes ​szakmaiság ​ és emberség​, amelynek​  az Aranyanyuk birtokában vannak, és az a​ zseniális ​képességük, a​hogyan​ ​bánnak ​a tanítványaikkal, pácienseikkel, a rászorulókkal követendő példa lehet mindannyiunknak” – hangsúlyozta Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója.

A díj mára igazi sikertörténet lett, évről-évre több száz jelölés érkezik, tízezrek adják le szavazataikat. A zsűri idén, a szociális területen dolgozó nők kategóriájának bevezetésével, 16 jelöltet juttatott a döntőbe. Minden kategóriában egy zsűri és egy közönségdíjat adtak át. 

A nagyközönség díjazottjai

A döntőbe került jelöltekről kisfilm készült, a nagyközönség ez alapján ismerte meg őket, és adta le szavazatát. Idén közel 13000 szavazat érkezett.

Az orvos kategória győztese Dr. Katona Renáta, aki a szegedi klinikán dolgozik szülész-nőgyógyászként, speciális szakterülete a meddőség kezelése. Ő maga is tudja mit jelent, mikor sokáig eredménytelenül vár valaki babára, így a betegei lelki egészségére is figyel a gyógyulás érdekében. Optimizmusa kitartásra buzdít és erőt ad minden hozzá fordulónak.

A pedagógus kategóriában a nagyközönség díjazottja Varga Diána agykontroll oktató. A Dia által alkalmazott módszer segíti a gyerekeket, hogy bízzanak magukban, jobb eredményeket érjenek el és kiegyensúlyozott, elégedett fiatalokká váljanak. Számos jelölője között vannak élsportolók, különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek szülei, akik mind szinte családtagként tekintenek rá.

Az idén 100 éves védőnői szolgálatot is megünnepelte a díj, hiszen az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Gitidiszné Gyetván Krisztina dúla, laktációs szaktanácsadó, babamasszázs oktató lett. Krisztina a Zuglói Egészségügyi Szolgálat védőnője, a közreműködésével létrehozott és bárhol könnyen kialakítható bababarát helyekkel segíti az anyákat, hogy együtt lehessenek, és ne érezzék magukat elszigetelve az anyaságuk miatt. Krisztina hisz egy bababarát ország megvalósulásában.

A szociális területen dolgozó kategória győztese hatalmas előnnyel nyert. Tóthné Perei Márta, nevelőszülőt a legnagyobb lánya jelölte a díjra, mert testvéreivel így szeretnék kifejezni azt a hálát, amit “Mami” iránt éreznek. Márta élete óriásit fordult, mikor magához vette testvére tragikus körülmények között árván maradt öt gyermekét. Állását feladva nevelőszülőként vállalta, hogy férjével együtt boldog családban neveli fel őket.

A Zsűri díjazottjai

A kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai Dobó Kata színésznő; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; és a „házigazdák”: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író közösen választották ki. A programhoz műsorvezetőként D. Tóth Kriszta is csatlakozott.

Az orvos kategóriában Dr. Fórizs Éva felnőtt és gyermek pszichiáter, addiktológus szakorvos vehette át díjat. Éva szenvedélybetegekkel foglalkozik, a Nyírő Gyula Kórház TÁMASZ Gondozójának vezetője, tanít a Rabbiképzőn felekezeti szociális munkásokat és a Semmelweis Egyetemen addiktológiai konzultánsokat. A doktornő számára fontos a betegek családi és lelki hátterének megismerése, minden emberben az értéket keresi. Józsefvárosban nőtt fel, ott dolgozik önkéntesként a függő és szerhasználó kismamákat segítő Józan Babák klubban, és több mint 12 éve segítője az állami gondozott fiataloknak is.

A pedagógus kategóriában a díjazott Furugh Switzer, a kanadai-perzsa származású szociológus és tanár lett. Furugh 20 éve él Magyarországon, a hátrányból induló roma gyerekek beilleszkedésén dolgozik. Az általa kifejlesztett Meséd – Mesélő Édesanyák program során a kicsiket a mesék által fejleszti, így jobban teljesítenek az iskolában, a mesélő édesanyák pedig önbizalomra és önbecsülésre tesznek szert, melyet továbbadnak gyermekeiknek. Több száz nő és több mint ezer gyerek kapott így esélyt egy eredményesebb életre.

Az egészségügyi szakdolgozó kategóriában a zsűri díjas Rogus Piroskáé lett, akinek neve egybeforrt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal. A Sürgősségi Osztályon osztályvezető főnővér- helyetteseként végzi munkáját már harminc éve. A kórház a második otthona, jelölői szerint pedig ő az osztály minden dolgozójának második anyja. Piroska szíve-lelke és motorja a csapatnak, mindig mindenben számíthatnak rá csakúgy, mint a betegei.

A szociális területen dolgozó kategóriában Toszeczky Renáta lett zsűri kiválasztottja. Renáta nem ismeri a félelmet, igazán bátor nő. A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni koordinátora, szociális munkás. Olyan lányoknak, nőknek segít egy védett, titkos házban, akiket fogva tartóik megaláztak, bántalmaztak, gyakran prostitúcióra kényszerítettek. Renáta támasza, barátja, tanítója és társa a bajban is a lányoknak. Jelöltjének a mai napig bujkálnia kell, de háláját szerette volna így is kifejezni.

A Ridikül Magazin 2015-ben is különdíjat ajánlott fel, melyet Görög Athéna főszerkesztőtől Sebők Éva, az ózdi “Bolyky suli” tanára vehetett át. Éva nem riad vissza semmitől, ha a gyerekekről van szó. Ő az, aki a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztéséhez kutyaterápiát kezdett alkalmazni. Repcével, a magyar vizslával való közös munka eredményeként már több tanuló is búcsút mondhatott az SNI státusznak, sőt a jól teljesítő gyerekek is próbálnak bejutni a korábban kirekesztetteknek számító “kutyások társaságába”.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ