A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek, ezért a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként segíti a magyar csapat felkészülését.

A Nespresso és a csúcsgasztronómia

A Nespresso magas elvárásainak a világ kávétermésének csupán 1-2 százaléka felel meg. A kiváló minőségű kávé, az egyedülálló, fejlett technológia és a Nespresso Club szolgáltatásai mind hozzájárultak ahhoz, hogy a márka a kávézás legkifinomultabb élményét nyújtsa, csakúgy, mint ahogy a Bocuse d’Or is a gasztronómia legnagyobb presztízsű rendezvénye, a szakma csúcsa. A magas technikai nívó és a lélegzetelállító kreativitás mellett a megfelelő íz önmagában még nem garantálja a Bocuse d’Or versenyen a győzelmet. A kifogástalan mennyiség, a lenyűgöző látvány és a tökéletes tálalás is jelentős szerepet játszik a pontok alakulásában. Ezek az értékek a Nespresso számára is fontosak, ezért vált a Nespresso a lyoni séfverseny hivatalos kávé partnerévé 2008-ban. A Nespresso a tökéletesség és az innováció iránti szenvedélyes elkötelezettsége jeléül 2015-ben ötödik alkalommal is a világverseny mellé állt. A fine dining rajongók és a legnevesebb séfek egy hétig tartó csúcsrendezvényén mintegy 80.000 Grand Cru kávét szolgáltak fel. A nemzetközi együttműködés folytatásaként 2015. novemberétől a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként lép elő.

A Bocuse d’Orról

Mára a Bocuse d’Or versenysorozatban több, mint 50 ország vesz részt, a több ezer újságíró részvételével zajló versenyt övező médiavisszhang pedig az Oscar-díjátadó gáláéra emlékeztet. A Bocuse d’Or következő európai döntőjét Hamvas Zoltán séf elnökletével 2016. május 10-11-én, Budapesten, a Hungexpo területén rendezik. Itt választják ki azt a 11 séfet, akik részt vehetnek a 2017-es lyoni világversenyen.

Hamvas Zoltán séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökének gondolatai a Bocuse d’Or budapesti döntőjéről, a magyar csapatról és a kávé szerepéről a gasztronómiában:

A Bocuse d’Or budapesti döntője előrelépés a magyar gasztronómia számára

Az, hogy Magyarország adhat otthont a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének mind hazánk, mind a szakma számára hatalmas megtiszteltetés és egyben lehetőség is. Ezzel az eredménnyel Magyarország bekerült a gasztronómiai világ legfontosabb eseményeinek naptárába. Az esemény kiváló országimázs-építő lehetőség és alkalmat ad arra is, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek a hazai alapanyagok. Az európai döntő Budapesten sok évig megismételhetetlen lehetőség arra is, hogy a szakma színe javának, több ezer séfnek és nem utolsó sorban a versenyzők rajongóinak bemutassuk azt a páratlan fejlődést, amin hazánk az elmúlt évtizedben keresztülment és a saját szemükkel vagy – stílszerűen szólva – a saját szájukkal is megtapasztalják, miről beszélünk, amikor a magyar gasztronómiai forradalmat említjük. Az eseménytől a Magyar Bocuse d’Or Akadémia egyértelműen azt várja, hogy miután Magyarország már felkerült a világ gasztronómiai térképére, ezt a helyét ne csak megtartani tudja, de képes legyen tovább erősíteni.

A csúcsgasztronómia megjelenése az igényesebb otthoni konyhákban

A csúcsgasztronómia „háziasítására“ ma már komoly iparág épül. Manapság a trendkövetők háztartásából nem hiányozhatnak a legújabb technológiai fejlesztések, egyre többen szuvidálnak (vákuumos főzési eljárás) otthon; szakácsok népszerű showműsorok keretében magyarázzák el, hogyan lehet kifejezetten bonyolult ételeket otthoni körülmények között is elkészíteni. Az interneten is számtalan videó segít a tanulásban és a korábban csak a legjobbak által ismert technikák és alapanyaghasználat elsajátításában. Emellett a mindennapok részéve vált az odafigyelés a minőségi, friss és legfőképpen szezonális alapanyagok használatára, a pazarlás minimalizálására vagy akár az első hallásra össze nem illő hozzávalók kreatív párosítására.

Az út a budapesti döntőig és a következő lépések a magyar gasztronómia számára

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a Bocuse d’Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Önmagában az is rendkívül sokat jelent, hogy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia megteremtette a pályázat beadásához szükséges feltételeket. Az ügy mellé állt a kormányzat, a főváros, számos nagy cég, az egységesen felvonuló szakma. A pályázat példaértékű összefogás eredménye, amelyhez minden szereplő a tudása legjavával járult hozzá, így olyan városokat győztünk le, mint London, Bécs, vagy a lengyelországi Lodz.

Az út vége még közel sem látszik, és nem is kell, hogy vége legyen. Az Akadámia eltökélt szándéka, hogy erős, stabil alapokon nyugvó, valódi csúcsgasztronómia jöjjön létre itthon az elkövetkező néhány évben, fejlődjön a hazai gasztronómiai kultúra, az ifjabb séfgeneráció képviselői bővíteni tudják szaktudásukat és gyakorlati tapasztalataikat, valamint hogy Magyarország pozíciója tovább erősödjön a gasztronómia világában.

Helyi alapanyagok a budapesti versenyen

Ez a verseny egyik legizgalmasabb, egyben számunkra legfontosabb pontja. Nagy eséllyel mind a hús, mind a hal témájában magyar alapanyagokra számíthatunk a jövő évi döntőn. Habár a Bocuse d’Or csapatokat delegáló szervezetekhez, így a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesülethez is beérkeztek a versenytémáról a legfőbb információk, egyelőre annyi osztható meg a nagyközönséggel, hogy olyan alapanyagokért sikerült lobbizni, melyeken keresztül a magyar hal- és vadgazdálkodás is bemutatkozhat, ugyanakkor megfelelnek a legfontosabb kritériumnak, azaz folyamatosan és tökéletes minőségben állnak rendelkezésre a felkészülés teljes időtartama alatt.

Javíthat-e eddigi eredményein a magyar csapat?

Bízunk a jó eredményben, hiszen rengeteg munka és tudatos felkészülés áll a mindenkori csapat mögött, sokat tanultunk a lehetőségekről és egyre több tapasztalattal indulunk a versenyeken. Természetesen ez egy verseny, ahol bármi előfordulhat. A mi feladatunk az, hogy minimalizáljuk a veszélyforrásokat, hibalehetőségeket, ezért fontosnak tartjuk megteremteni a megfelelő körülményeket, hogy a csapat a legjobb formáját hozhassa. Ennek érdekében előreláthatólag az európai döntőn külföldi tréner is segíti majd a felkészítést, de felállítunk egy olyan szakmai grémiumot is, amelynek tagjai mindvégig a csapat szakértői háttereként tevékenykednek majd.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ