Janicsák Veca és Puskás Peti is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a kihalófélben lévő nagymacskák védelmére hívja fel a figyelmet.

Európa-szerte számos híresség posztol a közösségi médiában a cicájával készült szelfit a napokban. A National Geographic Channel és a Nat Geo Wild kezdeményezéséhez harminc országban csatlakoztak a sztárok – Hollandiától kezdve Franciaországon át Olaszországig -, melynek célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a kihalás szélére került nagymacskák védelmére.

Fontosnak tartom, hogy ne csak azokra állatokra figyeljünk, amelyek a lakásunkban, vagy a környezetünkben élnek, hanem azokra is, amelyek a vadonban a fennmaradásért küzdenek” – mondja Puskás Peti, a The Biebers együttes frontembere, aki Facebook oldalán is közzétett egy bejegyzést a témában. Az énekes hozzáteszi: „Vannak olyan problémák, melyeket talán kevésbé ítélünk fontosnak, mert nem a közvetlen közelünkben történnek, és ezért kevésbé megfoghatóak. Pedig attól, hogy valami több ezer kilométerre van tőlünk, még minket is érint, hiszen mindannyian ugyanazon a Földön élünk, egy világot alkotunk.”

Az orvvadászat és az élőhelypusztulás következtében az elmúlt ötven évben az oroszlánok egyedszáma 90%-kal csökkent Afrikában, egyes becslések szerint már több tigris él fogságban, mint a természetben, a gepárdok pedig eredeti élőhelyeik 75%-áról kipusztultak. Mindez csak néhány a számos megdöbbentő adat közül, melyek mind azt mutatják, a nagymacskák napjai meg vannak számlálva. Londonban a Trafalgar Square-en felállított, több mint 500 óraalkatrészből készült oroszlánszobor is azt szimbolizálja, hogy fogytán az időnk az oroszlánok védelmében. Az egy hétig megtekinthető szoborról Rachel Riley angol műsorvezető is megosztott egy közös képet a Twitter oldalán, de többek között Nick Frost, Lucy Watson, valamint a NatGeo Wild népszerű nyomolvasója, Boone Smith, és a természetfilmjeivel világhírnevet szerzett Beverly és Dereck Joubert is felemelték szavukat az állatok védelmében. A magyar hírességek közül Janicsák Veca is csatlakozott a közösségi médiában indult cica-szelfis (#MyBigCatSelfie) kampányhoz.

Gyermekkorom óta ösztönösen védem az ártatlanokat, lehet az gyermek vagy éppen egy állat. Fontosnak tartom, hogy már egész kicsi korban rögzüljön egy emberben a tisztelet a természet iránt. Óvni és védeni kell a Föld minden apróbb és nagyobb csodáját. A természet és állatvédelem mindig foglalkoztatott, nem véletlen, hogy a “New Generation” című dalomhoz is ebből a témából merítettünk ötletet, erre próbáljuk felhívni a figyelmet. A macskafélék pedig különösen közel állnak hozzám, csodálom a kecsességüket, szépségüket. Megrendít, hogy mennyire fogyóban vannak és az ember milyen kegyetlen, romboló tud lenni” – nyilatkozta az énekesnő.

A National Geographic Society évek óta kiemelt ügyként kezeli a nagymacskák védelmét, ezért is hozta létre a Big Cats Initiative nevet viselő természetvédelmi programot, melynek szakértői és kutatói azért dolgoznak, hogy az oroszlánok és a többi macskaféle jövője hosszú távon biztosítva legyen természetes élőhelyükön. A probléma bemutatása és a figyelemfelkeltés a célja a NatGeo Wild Nagymacskák hónapja elnevezésű programsorozatának is, melyet immár hatodik éve rendez meg februárban a természetfilm-csatorna. A Nagymacskák hónapja ismeretterjesztő filmjei bemutatják az egyes fajok életét és mindennapos küzdelmeiket a vadonban. A közösségi médiában indított kampány is a Nagymacskák hónapja műsorfolyamhoz kapcsolódik, a csatorna azt reméli, sokan támogatják majd a kezdeményezést egy cicájukkal közös szelfivel, ezzel is ráirányítva a figyelmet a problémára.

Kapcsolódó cikkek:

Hoppá! Ilyen helyes srác Hajas Laci fia

Vérüket adták a hírességek a Jégteraszon

Barátnők között: így szépül Kiss Ramóna és Nyári Dia

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ