A Bakelit című legújabb HBO sorozat első, duplahosszú epizódját február 15-én este 8 órakor láthatja Magyarországon a nagyközönség először. A csatorna díszbemutatóján a hazai zenész szakma jeles képviselői azonban már megtekinthették az első részt. Olyan hazai sztárzenekarok képviseltették magukat, mint a Beatrice Nagy Feróval az élen, a Belmondo, a Hooligans, az Ivan & The Parazol, a Honeybeast, a Compact Disco és a Biebers. A rockszakma további ikonikus alakja Karácsony János és Frenreisz Károly, valamint a popszakma néhány képviselője, Fluor Tomi, Cserpes Laura, Lola és Boggie is lelkesen érkezett a premierre.

Hogyan lehet divatos a 21. században a bakelit? Vegyük a Rolling Stones frontemberét és alapítóját, Mick Jaggert, keverjük hozzá az Oscar-díjas Martin Scorseset, aki már az éppen 40 évvel ezelőtt bemutatott Taxisofőrrel is beírta magát a filmtörténelembe, és egészítsük még ki őket az Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíróval, Terence Winterrel, aki többek között a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó, a Wall Street farkasa és a Maffiózók írója is volt, hogy csak a legutóbbi nagy alkotásait említsük. Ültessük le őket egy asztalhoz, vegyük alapul a 70-es éveket és a rock&roll életérzést és ne szabjunk határokat. Mindez nagyszerűen sikerült, melynek kapcsán végre egy olyan sorozat született, melyben autentikusan mutatják be a szereplők, mi is zajlott a kemény, szexi és szabad 70-es évekbeli világ rock&roll kulisszái mögött. Az HBO 2016-os első nagy dobásának, a Bakelit című sorozatnak középpontjában egy lemezcég tulajdonosa, Richie Finestra áll, aki megszállottan keresi azt a tehetséges zenészt, aki kirángathatja a kiadót a bajból. Ennek a sorozatnak az első részébe nyerhettek bepillantást a hazai zenészek, akik közül bár sokan nem a rock világából, és nem a 70-es évekből érkeztek, de annál inkább élvezték a film kendőzetlen valóságát.

Az Ivan & The Parazol fiatal énekesének, Vitáris Ivánnak határozott véleménye van a 70-es évek zenei világáról. „Akkoriban a zene letisztultsága és üzenete nem volt „beszennyezve”. Ma olyan hatás éri a zeneipart, ami eltereli a lényeget. A filmben lévő karaktereknek ma is léteznek az élő megfelelőik. Ugyanezek az emberek léteznek, ugyanezek a problémák léteznek”.  Frenreisz Károly és Nagy Feró, akik ennek a korszaknak a velejében éltek, komoly különbséget látnak a hazai és az amerikai zeneipar jellemzői között. „Itthon komoly szerepet játszott a politika. A koncertre járás egyenlő volt az ellenzéki magatartással. Az önfeledt, balhés, szélsőséges amerikai világot ez különböztette meg tőlünk.” – mondta Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió gitárosa. Nagy Feró szerint sem szabad összemosni a két ország rockvilágának akkori jellemzőit. „Mi nem tudtuk, hogy lázadunk. De minden bulit rendszerellenesnek tituláltak. Pedig a Jerikó, a Térden állva és a Nagyvárosi farkas című dalok még akkor születtek, amikor még mi magunk sem tudtuk, hogy punkok vagyunk. Utálom azt a szót, hogy lázadás, lázadó. Én nem úgy kelek fel reggel, hogy na, lássuk csak, mit is csináljak ma, hmmm… mi lenne, ha lázadnék egyet! Zenéltünk és kész.” Persze Nagy Feró szerint nem csak a szellemiségben voltak különbségek, hanem gyakorlati szinten is. „A 70-es évek Amerikája kísérletező korszak volt. Nálunk a whisky és az LSD helyett az almabor volt a menő, mert az volt a legolcsóbb. Gyalázatos volt, de csak az első korty!”

Nézd meg, kik nézték meg elsőként a Bakelit első epizódját!

[smooth=id:1079;]

A premieren a fiatalabb generáció is képviseltette magát, akik közül kivétel nélkül mindenki izgalommal merült bele a számukra csak hallomásból és korábbi filmekből, könyvekből megismert zenei világba. „Meglepne, ha ült volna a teremben olyan zenész, aki a filmet látva ne akarna azonnal a WC-be menni és kokainozni.” – mondta Czutor Zoli, a Belmondo frontembere. Fluor Tomi is imádja a sorozatokat, a Bakelit pedig a legjobbkor jött neki, mert mindig olyan alkotásokat keres, amiben magára találhat és ez pont ilyen volt számára: „Ismerős helyzetek voltak ezek. Nem a kábítószerre gondolok persze, hanem arra, ahogy a művészek csak termékek a zeneipart többi szereplőjének szemében.”

Az új sikersorozatot 10 részen át élvezhetik a nézők, mely február 15-től hétfőn esténként, 8 órától lesz látható az HBO-n és az HBO GO-n. Az első epizód ráadásul regisztráció és előfizetés nélkül elérhető lesz az HBO GO kínálatában.

Kapcsolódó cikkek:

Oscar-jelölt filmben zenél Edvin Marton

Punnany 2016: ez a kisfilm minden rajongónak kötezelő

Szuper hír: folytatódik a Válótársak!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ