A húsvéti menü elkészítésének kulcsfontosságú tényezője a minőségi alapanyagok kiválasztása. Az ünnepi asztalra kerülő ételekhez szükséges hozzávalók fajtájának, típusának kérdéskörét jártuk körbe a Hegyvidéken található családias hangulatú bevásárlóközpontban. A Michelin csillaggal rendelkező, 28 éves Heiszler Olivér, a Tanti séfje pedig a csúcsgasztronómia jegyében saját húsvéti elképzeléseit mutatta be.

A 12. kerületben található lokális bevásárlóközpont 3,5 éve nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség számára. A ház ma már egy olyan exkluzív bérlői mixszel látja el a környéket és a budaiakat, amely méltán híres a gasztronómiai kínálatáról. A kis, de ennek ellenére széles termékportfólióval rendelkező üzletek mellet különböző szolgáltatók is helyet kaptak a komplexumban, hozzájárulva a beruházók céljaihoz, miszerint egy kényelmes, átlátható, minden igényt kielégítő, központot létesítsenek. Az ide járók számára tovább növeli a komfortérzést az, hogy egy helyen, családias környezetben, már-már baráti viszonyba kerülve az eladókkal vásárolhatóak meg az étkezéshez szükséges alapanyagok mindegyike.

A különleges gasztronómiai kínálatot bizonyítja az is, hogy a bevásárlóközpontban működő Tanti étterem március 9-én ismét elnyerte a Michelin csillagot. Nyári Margit a Hegyvidék Bevásárlóközpont igazgatónője elsőként gratulált a lassan egy éve a Tanti séfjeként dolgozó Heiszler Olivérnek az elismeréshez. „Továbbra is azzal dicsekedhetünk, hogy egy Michelin csillagos étterem van nálunk, Európában ez egy egyedülálló adottság és előny. Nagyon boldogok vagyunk emiatt, és talán annyira örülünk, mintha mi kaptuk volna. Szívből gratulálunk Olivérnek és az egész csapatnak, hogy megtartották ezt a rangos minősítést.”

A Tantiban Heiszler Olivér a gasztroséta alkalmával egy 3 fogásból álló menüt mutatott be, melynek fő alapanyaga a medvehagyma, a zeller, a gomba, a tojás, a nyúl és a bárányhús volt. Az ételeket így írta le Olivér: alacsony hőmérsékleten készült, krémes tojássárgája, friss borsó zöldfűszeres olajban pácolva, valamint borsókrém, savanyított gyöngyhagymák és medvehagyma chips, és leves langyosan. A következő étel egy csontjáról lefejtett, tésztába töltött nyúlcomb volt, mustáros vadas mártással, gombákkal, gőzölt, pirított és nyers gombaszeletekkel, durvára vágott ropogós mandulával. Végezetül pedig Olivér szaftos báránysültet készített, habzó barna vajban elkészítve, sókéregben sült zellerrel, marinált nyers zellerkorongokkal, zöldalma kompóttal, sötétre pörkölt diókrémmel, savanyított zellerszárral és shimeji gombával, illetve bárány pecsenyelevével. A Tantiban a klasszikus polgári konyha jól ismert ízeit kínálják újszerű, letisztult formában tálalva, és a húsvét alkalmával további különleges fogásokkal készülnek március 21-től.

Akik otthonukban is szeretnének különlegesebb fogásokat enni, azoknak sincsen nehéz dolguk alapanyag választás szempontjából. Az ünnepi vacsora vagy akár egy hétvégi ebéd prémium alkotóelemeit egy helyen beszerezhetik, legyen szó, húsról, sajtról, zöldségről vagy borról.

A hazai hentesek első számú képviselője, Gál Józsi által megálmodott és működtetett MészárSteak-ben éppúgy megtalálhatóak a hazai termékek, saját nevelésű marhái húsai, mint a dél-amerikai vagy ausztrál állatok húsai.  „Húsvétkor a bárány, a nyúl, talán a borjú és a füstölt sonkák vannak porondon. Azt javaslom a vásárlóimnak, ha megkérdezik, hogyan főzzék meg a sonkát, hogy lassan főzzék meg, ne vigyék túlzásba a forráspontot. Több iskola van arra vonatkozóan, hogy a megfőtt sonkát hagyjuk a levében vagy sem, én szerintem vegyük ki, takarjuk le alufóliával. A füstölt levet pedig használjuk fel egy bableveshez vagy a főtt tojás főzéséhez.” – tanácsolta Gál Józsi a MészárSteak húsbolt tulajdonosa.

A Vörös Homár halkereskedés koncepcióját tekintve kettős. Egyrészről, túlnyomó részben tengeri halakat árul (ritka esetben édesvízi halakat), másrészről éttermi szolgáltatásai révén célul tűzte ki, hogy megszerettesse a lakossággal a halételeket is. Nem mellesleg itt kapható Budapest egyik legjobb fish&chips-je. Lukács Péter üzletvezető szerint „sok vevő fél megvenni a halat, idegenkednek tőle. Azáltal, hogy mi elkészítjük a különlegesebb ráját, fésűkagylót vagy lepényhalat, megszeretik és nagyobb lesz a hajlandóság a megvásárlásukra is.” A halkereskedésben heti háromszor jön friss áru, a rákokat, halakat már a halászhajón elkezdik feldolgozni annak érdekében, hogy frissek maradjanak. A halakat és a rákokat defrosztálják, majd ezután kínálják az üzletben, így ezek 3-4 napig állnak el. Péter azt tanácsolja a látogatóknak, hogy beszerzéskor minden esetben kérdezzék meg az eladótól, hogy a hal volt-e fagyasztva, mert ha igen, azt újra fagyasztani tilos.

Ha húsvétkor halételt szeretnénk kínálni, akkor alkalmazhatjuk Péter bevált receptjét: válasszunk fehér húsú halat, pirítsunk meg kaprot és vöröshagymát, mindezt pedig a hallal együtt fehérborban pároljuk meg. Emellé választhatunk köretként párolt zöldséget is, vagy burgonyapürét. A kereskedés eladói mindenkinek segítenek a halválasztásban, és az elkészítéshez is adnak tippeket, így egy kezdő szakácsnak is javasoljuk, hogy látogasson el a Hegyvidék Bevásárlóközponti boltjukba.

Zöldségek és gyümölcsök terén mindenki megtalálhatja a kedvéhez és pénztárcájához való termékeket a provance-i stílusú zöldségesnél, a Primagoránál. Itt beszerezhetjük az ünnepi fogások egészséges köreteit, ehhez csak pár lépést kell sétálnunk a fent bemutatott üzletektől.

Azok számára, akik a mediterrán ízvilágot kedvelik, különleges élelmiszereket kínál a Delizia Gourmet & More. A delikáteszben és bio boltban sok olyan termék kapható, amely más, hasonló profilú budapesti üzletben egyáltalán nem. Az üzlet húsvétra olyan különleges sonkával készül, amelyről nyugodtan állíthatjuk, hogy zászlóshajója lesz a sonkapiacnak. Ahhoz, hogy megértsük, hogy mit jelent ez, egy kicsit ismernünk kell az egyik legfinomabb sonkát adó spanyol sertésfajtát a Pata Negra, a fekete patájú disznófajtát. Az állatot félvad körülmények között nevelik, 3-4 éves korában vágják le, majd a sonkáját levegőben szárítják. A delikátesz vásárlói is megízlelhetik páratlan ízét, hiszen hús- és sajtpultjuk prémium olasz, spanyol, portugál, svájci és francia termékeket is kínál. A delikáteszben olyan különleges száraztészta is kapható, amely bronz formán keresztül készült, így felülete érdesebb, ezáltal 30%-al több szószt képes felvenni. Az üzlet beszállítói között magyar kis manufaktúrák is megtalálhatóak, csakúgy, mint a nemzetközi konyha alapanyagait gyártó, európai cégek. A speciális étrendet igénylők számára cukor- és gluténmentes élelmiszerek is kaphatóak, de a bio babaételek között is válogathatnak az anyukák.

A finom ételek minőségi alapanyagai mellett olyan élvezeti termékek is megtalálhatóak a Hegyvidékben, mint például a bor és a csokoládé. Az előbbiről a Bortársaság gondoskodik, míg a desszertet a Swiss Selection kézzel készített édességei közül válogathatjuk ki.

A Bortársaság minden alkalomra kínál megfelelő bort, tavasszal a könnyedebb, lazább borokat preferálja. Egyik ilyen favorit a Heimann Mammaroza rozéja, mely öt szőlőfajta, a kékfrankos, pinot noir, merlot, syrah és egy kis menoir házasítása. Teltebb darab, mégis csupa-csupa izgalmas, piros gyümölcs, illatban és ízben egyaránt. Jó választás lehet ez a bor a sósabb, sonkás ételekhez is. Kacsás ételhez a szakértő szerint vásároljunk fehér bort vagy egy könnyedebb vörösbort. Aranyszabály, hogy könnyebb ételekhez könnyedebb, lazább bort válaszunk, míg fűszeresebb, zsírosabb ételekhez teltebb ízeket, akár vörösbort párosítsunk. Desszertekhez félédes bor vagy aszú a legjobb választás. Ha otthon többféle borral készülünk, akkor érdemes a könnyedebb ívásúval kezdeni a kínálást, majd a testesebbel folytatni, mivel fordított esetben elnyomhatják egymás ízét. A pezsgőt 6-8 fokra behűtve aperitifnek szolgáljuk fel, mivel jó beszélgetés indító, hangulatfokozó ital.

A svájci Läderach csokoládé manufaktúrától származó termékek remek befejezései lehetnek az ünnepi menünek. A Swiss Selection termékei többségében az 50 éves családi vállalkozás keze munkáját dicsérik. A bonbonok mellett saját csokoládét is gyárt a svájci család, melyből friss táblás csokit készít, mely nagy kedvence a Hegyvidék Bevásárlóközpont vásárlóinak. Az édességeket dekára árulják, mivel nincsen két egyforma darab. Az üzlet tulajdonosa, Schlosser Vera elmesélte, hogy a kakaóban közel 400 féle ízt lehet felfedezni, ha azt megfelelő körülmények között termesztik. A kézzel készített édességek nem tartalmaznak színezéket és tartósító szert sem, ezért 6-8 hétig tarthatók el.

A húsvéti csokitojás és nyuszi vásárlása kapcsán Vera felhívja a figyelmet arra, hogy lehetőleg próbáljunk olyan terméket vásárolni, ami minimum 30%-os kakaótartalommal bír, és összetevői tekintetében a következőket tartalmazza: kakaómassza, cukor, tej, vanília, és kakaóvaj. Ha sok más összetevőt is látunk a címkén, akkor sajnos nem minőségi, igazi élvezeti élményt nyújtó termékről van szó. Az ünnepek slágerterméke várhatóan a 70%-os „Grand Cru” csokoládényúl és az ikonikus Cleo nyuszi lesz. Utóbbinak a füle valódi ezüst vagy arany porral díszített.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ