Május 7-én a budapesti Műegyetem rakparton a szurkolásé, a sportolásé és a koncerteké lesz a főszerep. A negyedik Dunai Regatta keretében először szállnak vízre Magyarországon az Oxford és a Cambridge egyetemek világhírű evezős nyolcasai, hogy összemérjék tudásukat a magyar együttesekkel, az evezős verseny mellett pedig 15 hazai egyetem sárkányhajós csapata is versenyre kel egymással. Mindeközben a világhírű Lords of Gravity magyar akrobatikus kosárlabdacsapat a parton kápráztatja majd el a közönséget. A szervezők az előző évi sikerek alapján több tízezer érdeklődőre számítanak.

„A szervező Antall József Tudásközpont célja, hogy a rendezvénnyel felhívja a figyelmet a Duna adta színes lehetőségekre, emellett az egyetemi identitástudatod is szeretnénk erősíteni azzal, hogy a diákok együtt sportolnak, vagy csak a partról szurkolnak az övéikért” – mondta el Ricsovics Ágnes, a Dunai Regatta projektvezetője az esemény sajtótájékoztatóján, amelyet Gundel Takács Gábor, a rendezvény házigazdája vezetett.  Ágnes azt is hozzátette, hogy az Oxford és a Cambridge szereplése a Dunai Regatta pozitív nemzetközi hírnevének köszönhető. – „Tavaly két amerikai egyetem, a Harvard és a Princeton szállt versenybe a Dunán, akik jó hírét vitték a rendezvénynek, így fél éves egyeztetést követően sikerült az angol világklasszis csapatokat is idecsábítanunk” – árulta el Ágnes, aki bízik abban, hogy jó idő esetén akár 25-30 ezren is ellátogatnak majd május 7-én a Műegyetem rakpartra.

Dr. Bényi Szabolcs, a Magyar Evezős Szövetség elnöke a rendezvényen elmondta, hogy a két angol evezős együttes egész évben folyamatosan edz a hasonló versenyekre, így a hazai csapatoknak nem lesz könnyű dolga ellenük. „Az induló magyar egyetemi evezős nyolcasok közül többet válogatott kerettagok erősítenek. A győri Széchenyi István Egyetem sokat készült a versenyre, és az előző években elért szép eredményeik alapján esélyesek is lehetnek. Tavaly a dobogó második fokán állhattak megelőzve a Princeton csapatát” – tette hozzá a szakértő.

A Dunai Regattán az egyetemisták amatőr sárkányhajós csapataikért is szurkolhatnak. „15 hazai egyetem együttese áll rajthoz a rendezvényen, hogy megmérettessék magukat ebben a több ezer éves kínai sportban – mondta el Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke. Hozzátette, hogy a sárkányhajózás hazánkban közel 20 éves múltra tekint vissza: számos világbajnoki és Európa-bajnoki eredménnyel büszkélkedhetünk, a 2018-as világbajnokságot pedig ismét Magyarország rendezheti meg. – „A 13,5 méter hosszú és 250 kg súlyú hajó sárkányt formáz meg, innen az elnevezés. 20 evezős foglal benne helyet tíz padon párosával, elől ül a dobos, aki az evezés ritmusát adja, a hajó végében pedig a kormányos. A siker általában azon múlik, hogy a verseny alatt ki tud a legjobban, legokosabban csapatban dolgozni” – mondta el az elnök.

A világhírű Lords of Gravity akrobatikus kosárlabdacsapat szintén nagyon készül a rendezvényre: a sajtótájékoztatón egy kis ízelítőt is adtak tudásukból. „Ötfős csapatunk tagjai inkább akrobaták, mint kosárlabdázók. Szórakoztató sportbemutatókkal járjuk a világot: közel 30 országba jutottunk már el Dél-Afrikától Japánig, de az amerikai Got Talentben is megmérettettünk” – mondta el Medgyessy Tamás, a csapat menedzsere, aki az egyik legnagyobb eredményüknek tartja, hogy az egyik csapattag gumiasztal segítségével 8 méterről zsákolt Guinness-rekordot állítva fel ezzel.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ